Самі собі кандидати

2565 0

Ми у соцмережах:

Самі собі кандидати

Реєстрація кандидатів у народні депутати майже завершена. Ще декілька днів Центрвиборчком розглядатиме скарги щодо тієї реєстрації і робитиме всілякі уточнення. Тож сьогодні ми можемо впевнено сказати, що серед 50 претендентів на 5 мажоритарних округів Рівненщини є вже прізвища майбутніх нардепів. Про рішення партійних з'їздів, які ще раніше визначилися із своїми виборчими списками та кандидатами-мажоритарниками, читачам "РВ" вже відомо. Та далеко не останні шанси потрапити до майбутнього парламенту відведені тим, хто на сьогодні не пов'язаний партійними путами. Для когось із них, звісно, це єдина можливість "усього" за 13 тисяч гривень грошової застави "голосно" заявити про себе, потішити своє самолюбство, знайшовши власне прізвище у бюлетені. Для когось — вимушений крок після програшу у внутрішньопартійній конкурентній боротьбі. У когось — інші завдання. Тобто, публіка підібралась, відверто кажучи, доволі строката. Мова, як ви вже здогадалися, піде про самовисуванців.

Відомі і без минулого Восьмеро самовисуванців братимуть участь у виборчих перегонах у 152-ому окрузі, до якого входить більша частина виборчих дільниць Рівного. Колишній голова Рівненської облдержадміністрації Віктор Матчук вже встиг побувати депутатом Верховної Ради нинішнього скликання, пройшовши за партійними списками "Нашої України". І вже встиг, як він сам зізнався, розчаруватися тим, що у ній побачив. Навіть від мандата нардепського відмовився. Але знову йде в парламент, сподіваючись, що Верховна Рада нового скликання буде іншою. Щоправда, не від "Нашої України" йде, обласну парторганізацію якої очолював не один рік, а вже як безпартійний і тимчасово непрацюючий самовисуванець вперше спробує свої сили в мажоритарці.

Віктор Матчук
Двічі обраному міським головою Володимиру Хомку, вочевидь, за чотири роки набридли своєю дріб'язковістю комунальні проблеми Рівного. Тож колишній керівник Рівнеоблводоканалу, з посади директора якого п.Хомко занурився у політику, вирішив повернутися, але в новій іпостасі, до столиці. До цього кроку, незважаючи на публічні відмовки, пан Хомко готувався давно. Лише вчора, наприклад, він обмовився, що вже півроку шукав собі гідну заміну, спеціально увівши для цього загадкового "менеджера" посаду першого заступника міського голови. Із депутатами (друге крило повноважень міського голови), слід думати, секретар міськради Андрій Грещук якось та й дасть раду. Зрештою, поки що це тільки плани "господарника", якому захотілося стати політиком. Вадим Сторожук, який очолював "Рівнеоблводоканал" впродовж 2009 року, після свого повернення до Рівного з призначенням керівником ливарного виробництва теж подав документи до Центрвиборчкому як самовисуванець. У партійних справах пан Вадим помічений не був. Хоча, можливо, саме шляхом балотування у Рівному, де свого часу працював і зарекомендував себе як досвідчений кризовий менеджер, хоче розпочати кар'єру політика.
Вадим Сторожук
Бізнесмен із Хмельницького Олег Червонюк чи не від моменту свого приїзду до Рівного розпочав активну виборчу кампанію. Оскільки власного минулого в обласному центрі пан Червонюк не напрацював, то використовує тему відродження Рівненського льонокомбінату. Однак щось сталося останнього тижня, коли "незалежний від влади" підприємець почав усміхатися на телекамери із першим заступником голови облдержадміністрації Анатолієм Юхименком. Чи це звичайний бізнес-розрахунок, чи ознака більших домовленостей (Юхименка цікавить "льонокомбінатівська" частина Рівного, яка віднесена до 153-го округу) — повинна показати виборча кампанія. Серед кандидатів-самови­су­ванців у нардепи від 152 округу — і відомий вірменин, генерал-лейтенант (рівнянам він запам'ятався як полковник) Вілен Мартиросян. Засновник Спілки офіцерів України у грудні 1991 року в центрі Рівного вперше офіційно приймав присягу на вірність українському народу 55-го полку зв'язку 13-ї армії. А сьогодні Вілен Мартиросян є лідером партії "Вітчизна". Такий статус колишнього полковника і нардепа ще СРСР дозволяє йому робити гучні і несподівані заяви. Для прикладу, на початку цього року в інтерв'ю "РВ" пан Мартиросян пообіцяв… заарештувати мільярдера Рината Ахметова.
Вілен Мартиросян
Тим рівнянам, які хочуть відчути атмосферу буремних 90-их, окрім пана Мартиросяна, мабуть, допоможе іще один самовисуванець — нардеп трьох скликань, голова Республіканської Християнської партії Микола Поровський. Нещодавно він стрімко увійшов у рівненську журналістику, позаяк у документах ЦВК значиться шеф-редактором Рівненського обласного часопису "Волинь". Все більше цікавиться політикою депутат Рівненської обласної ради, генерал-майор міліції Віталій Грицак, отримавши значний досвід роботи у правоохоронних органах, в тому числі і на посаді начальника УМВС в Хмельницькій області. На місцеві вибори в 2010 році Віталій Грицак йшов як член Партії Регіонів, втім, днями заявив, що вийшов з лав цієї політичної сили та покинув відповідну фракцію в обласній раді. Тож нині є безпартійним 48-річним пенсіонером. Тимчасово непрацюючий уродженець Дубровицького району безпартійний Валентин Кирилюк також не втримався і вніс грошову заставу, щоб відтепер рівняни змогли у бюлетені прочитати про нього, що він "…громадянин України, протягом останніх п'яти років проживає на території України", у нього "освіта вища, судимість відсутня".

Районні самовисуванці Найвідомішим самовисуванцем у 153-му виборчому одномандатному окрузі виявився Олексій Хахльов, який нещодавно разом зі своїм тестем Віктором Ющенком відкривав парк-готель "Швейцарія" неподалік від Рівного. До слова, у 2007 зять екс-президента України вже міг стати депутатом Верховної Ради. Тоді йому пропонували місце у списку блоку НУ-НС, втім, з'їзд політичної сили відхилив його кандидатуру. Тепер п.Хахльов через місцеве радіо переконує, що "ми, українці, не хохли", сподіваючись на підтримку мешканців Гощанського, Корецького, Острозького районів та частини міста Рівного.

Олексій Хахльов
Нещодавно зареєстрований самовисуванцем у цьому ж окрузі мешканець м.Броди Олександр Нікішин, сподіваємося, невдовзі пояснить виборцям, для чого він витрачався на грошову заставу у Центрвиборчкомі і що такого особливого і нового містить у собі його виборча програма. У 154-му одномандатному окрузі у порядку самовисування кандидатами у нардепи зареєструвалися голова Дубенської РДА Данило Корилкевич та гендиректор ПП "Агро-Експрес-Сервіс" Сергій Костючко, який свого часу також очолював райдержадміністрацію, але Млинівську. Пікантність ситуації полягає в тому, що обидва самовисуванці є лояльними до влади, мають доступ до адмінважелів, але їх відносини краще характеризує вираз "сусідська війна", ніж "єдина команда". Голова правління ЗАТ "Юридична фірма "Євротек" Василь Яніцький, хоч і проживає тепер у столиці, та все ж спробує завоювати довіру виборців 155-го округу: Володимирецького, Дубровицького, Зарічненського, Рокитнівського районів та м. Кузнецовськ. До слова, його кандидатуру спочатку розглядали у партії "Фронт змін", членом якої пан Яніцький донедавна був. Та ні певна вже напрацьована популярність, ні прихильність обласних партійців не допомогли йому стати "узгодженим" кандидатом від опозиції, яким, нагадаємо, зрештою став нардеп Сергій Кошин. Незважаючи на це, пан Василь вирішив іти до кінця виборчої кампанії, хоч і віддав за це своє рішення "фронтовий" партквиток. 156-й округ, який включає Березнівський, Костопільський, Сарненський райони, також багатий на самовисуванців. Серед них Олександр Данильчук, голова Рівненської обласної ради минулого скликання. Бажання балотуватися у нардепи збіглося з його виключенням з партії "Батьківщина", адже об'єднана опозиція погодила на цей округ іншого кандидата — Миколу Кучерука. Тож тепер п.Данильчук у боротьбі за голоси виборців розраховуватиме лише на власні сили і гроші. Хоча в бюлетені, ймовірно, ще залишиться інформація про те, що пан Данильчук — член партії "Батьківщина". Ще один недисциплінований партієць від "Батьківщини" — Микола Добриднік також вирішив балотуватися до Верховної Ради. Колишній голова Сарненської райради нині керує сільськогосподарським підприємством. З Божою поміччю від цього ж округу має намір потрапити у Верховну Раду Роман Корнійко, відомий у релігійних колах президент Міжнародної благодійної фундації "Отчий дім". Не відмовилися б від депутатського значка й адвокат з Костополя Володимир Гречко, підприємці Олександр Максимов та Віктор Федас.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також