Щаслива за власним бажанням

2287 0

Ми у соцмережах:

Щаслива за власним бажанням

Моя подруга, дівчина за природою вразлива, раніше постійно скаржилася на життя. «У наш час, — говорила вона, — коли людину оточують суцільні стреси й існування у великому місті вимагає стільки зусиль, легше збожеволіти, аніж зберегти психічне здоров’я і гармонію в душі». Так вона вважала, поки не захопилася психологічними й оздоровчими техніками й не ринулася шукати в собі життєстверджуючий початок. Зрештою, здається, знайшла. Склала навіть власну програму, за якою будує нове життя, повне подій і приємних емоцій.

Зміна в характері дівчини вразила. Не довго думаючи, я попросила поділитися досвідом. Але замість того, щоб відразу застосувати прийоми на практиці, спочатку вирушила за порадою до лікаря вищої категорії, психіатра, психотерапевта, доцента кафедри психіатрії Національної медичної академії післядипломної освіти ім. П.Л. Шупіка Олега Білова. Він по пунктах прокоментував особистий досвід моєї подруги.

Прийом №1. Плани на день, на тиждень Боротися з одноманітністю і смутком допоможе планування. Бажано розпланувати день так, щоб зранку встигнути зробити зарядку або сходити в тренажерний зал, а ввечері після роботи обов’язково погуляти (сходити в кіно, театр, у магазин, якщо треба, поспілкуватися з дитиною або коханою людиною). А ще виділити годинку на прання-прибирання, на запис в звичайний щоденник затрат і успіхів, а в дієтичний щоденник харчування (якщо такий ведете) — кількість з’їденого за день. Олег Білов: — Планувати добре і досить навіть корисно. Але без фанатизму! Через те, що у вас щось може не вийти (а це дуже навіть ймовірно), ви можете відчути розчарування, смуток, почуття образи або провини, загалом — впасти в депресію. До планування добре б додати цілком здоровий пофігізм: «ну не вийшло, значить — так треба», «зрештою, я не досконалий і маю право на помилку».

Прийом №2. Забрати телевізор — Таке відчуття, що світ живе в депресії, — розповідає подруга. — У серіалах жінки плачуть про свою нещасливу долю, програмуючи вас їм поспівчувати, уявити себе на їхньому місці і тим самим притягти у своє життя схожі проблеми. Тому близько двох років тому вона взагалі перестала дивитися телевізор. Хоча і зараз, — зізнається дівчина, — буває, надивишся перед сном фільмів у кінотеатрі, а потім ще півночі прокручуєш їх у голові, дивлячись перед собою чиїсь покалічені частини тіла, покручені автомобілі і ридаючих панянок з фільму. Причому думаєш не про своє життя, успіхи, плани, а про чуже! А воно мені треба? Тому, якщо не виходить відмовитися дивитися телевізор повністю (у цьому випадку залишається маса часу на себе, рідних і справи насущні), не дивіться його хоча б перед сном. Краще погуляти, послухати спокійну музику або почитати. Сон вночі буде набагато спокійніший. Олег Білов: — Телевізор у наш час — очевидне зло. Хоча можна дивитися новини, бажано різні, тобто не винятково українські, а при цьому порівнювати підходи до викладу інформації. Добре мати можливість час від часу подивитися улюблений фільм по DVD. По-перше, ви самі обрали фільм, по-друге, ви керуєте процесом, можете завжди поставити на паузу й у цей час зайнятися чимось іншим.

Прийом №3. Друзі і соціальне спілкування Величезна проблема для багатьох людей — самотність. Причому не грає ролі, чи доводиться вам протягом дня спілкуватися з десятками людей чи, навпаки, працювати в маленькому закритому колективі, веселіше від цього не стає — на душі те ж саме. Кожному хочеться знайти людину, з якою можна поділитися чимось інтимним, порадитися, поскаржитися. Напевно, тому такий популярний сьогодні інтернет з його блогами, чатами, форумами, де люди не просто базікають, але і підтримують один одного морально, радяться у вирішенні проблем. Подруга — завсідник віртуальних «тусовок». Тим, у кого немає віддушини у вигляді світової павутини, можна порадити просто телефонувати рідним, друзям, ходити до когось в гості, запросити гостей до себе. Приятелі роблять життя світлішим, а спілкування з новими знайомими навіть додає сил — вони як батарейка. Олег Білов: — Не погоджуся з дівчиною. У більшості випадків спілкування в чаті — таке ж зло, як і телевізор. Якщо щовечора, приходячи додому, ви всідаєтеся перед телевізором — це проблема. Якщо ви проводите в інтернеті години — це теж проблема. Віртуальне спілкування — як погана гра. Нерідко людина нічого так і не дізнається про співрозмовника: він або вона вислизне від вас, і особливо тоді, коли вам стане цікаво. А ховатися, вислизати, уникати — це ми добре вміємо. Віртуальне спілкування — це життя в ілюзії. І його небезпека в тому, що ілюзія, як наркотик, затягує все глибше і глибше. Розплата потім може бути дуже важкою.

Прийом №4. Рух і енергія — Дуже добре позначаються на настрої і розумовій діяльності спорт, піші прогулянки. А ще важливо стежити за харчуванням — адже якщо щодня заправляти організм чіпсами, булочками, смаженою картоплею, алкоголем і тютюном, то що ж з ним далі буде? «Зламається» або в ньому «закінчиться енергія». Тому стежу за харчуванням, п’ю вітаміни (все одно їх у продуктах недостатньо), їм овочі і фрукти, а замість алкоголю — молоко, вода, чай, — ділиться подруга. — До речі, якщо вранці просинаюся і відчуваю, що моя енергія закінчується, дуже допомагає контрастний душ. А ще я помітила, що чим раніше просинаюся, тим більше в мене енергії. Звичайно я встаю о 9.00–9.30 і чомусь зовсім без сил, але досі пам’ятаю часи, коли піднімалася о 6 ранку, йшла на стадіон бігати й енергії було повно. Олег Білов: — Рух, прогулянки, живе людське спілкування (зауважте, не віртуальне), природа, тварини — все це супер! Це працює. Але і гарна книжка, музика, фільм, ванна, масаж, йога, просто потанцювати вдома, дозволити собі не робити нічого — дуже важливі речі.

Прийом №5. Спеціальні техніки Зі стресами і депресією просто так не впораєшся. Емоції дуже складно контролювати. Заспокоїтися допомагає гаряча ванна з морською сіллю або травами, а ще аутотренінг і самонавіювання. Останнє застосувати взагалі елементарно — повторюй собі, який ти красивий, розумний, спокійний і успішний, а потім спостерігай за результатом (думка ж матеріальна!). Аутотренінг трохи складніше. Але діє він ефективніше, тому що працює прямо з підсвідомістю (потрібно зануритися в легкий транс шляхом розслаблення тіла і рахувати від десяти до нуля). Якщо займатися тим і іншим щодня, то на всі проблеми починаєш дивитися ніби з боку, почувати себе спокійніше. Зняти стрес також добре допомагає йога або медитація. Олег Білов: — Усі перераховані засоби хороші, якщо до них підходити з професійної точки зору. Якщо ви і вирішили штудіювати психологічні техніки за книжками, важливо «не зависати» на чомусь одному. Необхідна розмаїтість. Адже найпродуктивніший відпочинок від розумової роботи — це фізична праця. Тобто зміна діяльності.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також