Ще один епізод у «справі Януковича»

2062 0

Ми у соцмережах:

Ще один епізод у «справі Януковича»

«Чому бідні? Бо дурні. Чому дурні? Бо бідні». Мабуть, саме ця народна приказка найкраще ілюструє те, що відбувалось минулої п'ятниці неподалік Рівного, у готельному комплексі «Айвенго». Тут під «егідою» однієї партії відбулось зібрання, яке закінчилось поясненнями під протокол поліцейським. Відкрито також кримінальне провадження, яке зрештою долучили ще одним епізодом до «справи Януковича».

2

Шпигунські ігри

Ще зранку на мій телефон надійшло повідомлення: «Сьогодні у Рівному збираються «сєпари» з партії Клименка…». Для тих, хто не знає, — Олександр Клименко при Януковичі був міністром доходів і зборів. Втік з України разом з генпрокурором Віктором Пшонкою. Згадайте кадри, як ця парочка зносить в аеропорту рамку металошукача і виривається при спробі їх затримати. Зараз Клименко перебуває у міжнародному розшуку. Переховується в Російській Федерації. Звідти фінансує діяльність партії «Успішна країна», яка регулярно підігріває настрої типу «потрібно домовлятись з Росією» та «Україні не потрібні європейські стандарти, бо у неї свій шлях». По суті, робиться потрібна «картинка» для російських і закордонних ЗМІ. Щоб показати, що в Україні люди проти того, щоб зі зброєю захищати країну від Росії. У п'ятницю мав відбутись черговий захід для потрібної картинки. В конференц-залі готельного комплексу «Айвенго» зібралось близько трьох десятків людей, котрі за допомогою скайп-зв'язку скаржились на своє нестерпне життя в «бандерівській» Україні. По той бік екрана — Олександр Клименко і російські журналісти. Тут варто розповісти, як це відбувалось. Про місце і час я дізнався так само із СМС близько шостої вечора. Як виявилось, зустріч конспірувалась у кращих традиціях шпигунських фільмів. Люди, котрих везли на зустріч, не знали про те, куди їх везуть. Кілька разів змінювалось місце ймовірного проведення заходу. Та зрештою стало відомо, що збираються в «Айвенго». Сів у машину і я і помчав до готелю на об'їзній трасі біля Рівного.

Громадське затримання

У дворі готелю вже було близько десятка знайомих та незнайомих людей. Тут були волонтери, ветерани АТО, громадські активісти, юристи і журналісти. Всі разом піднялись на четвертий поверх до конференц-залу — двері були зачинені. Але їх відчинили після наполегливого стуку. На екрані ще був бородатий дядько, який значиться у міжнародному розшуку. Однак зв'язок відразу обірвали, як тільки зрозуміли, що «картинка» розвивається в іншому напрямку. Правознавець Гліб Олійник попросив всіх залишатись на своїх місцях, не панікувати і не переживати та оголосив громадське затримання. Це юридичний термін, який визначає затримання громадянами порушників закону до прибуття поліції. Частина людей кинулись до дверей, але ті вже були зачинені. Їм пояснили, що хвилюватись не варто: у приміщенні є туалет, вода і можна спокійно чекати поліцію. На столі — кава і бутерброди. Вже пізніше, в розмові з людьми, виявилось, що їм пообіцяли нагодувати і заплатити. Поліція приїхала хвилин за сорок.

Різні люди

Тут важливо розуміти, що за люди зібрались на зустріч з людиною з банди Януковича. Третина — це жінки пенсійного віку, переважно російськомовні. У розмовах дуже шкодують за розвалом Радянського Союзу, вважають свободу і демократію непотрібними. І прагнуть порядку «як при Сталіні». До цієї категорії запитань жодних. Ще близько п'яти осіб — це ті, хто заробляє або відробляє. Мова йде про організаторів, які добре знали, що роблять, і чітко усвідомлювали можливі наслідки. Серед них найяскравішою була пані у чорній шкіряній спідниці, яскраво-червоній блузці і чорній шкіряній короткій куртці. Вона мені нагадувала жінку у формі «SS» зі старих радянських фільмів про війну. Нагадувала всім: починаючи від зовнішнього вигляду і манерою розмовляти. Власне, й до неї у мене жодних претензій. Впевнений, що претензії є у правоохоронців. «Найцікавіша» — третя категорія людей. Це звичайні жіночки. З торбами з базару, в «сірому» непоказному одязі. Вони поняття не мали, де вони, що тут відбувається і хто той бородатий дядько на екрані, якому вони скаржились на своє «важке і нестерпне» життя. Вони були тут, бо їм пообіцяли нагодувати і заплатити трохи грошей. Привезли їх всіх сюди на таксі. Навіть тих, які були з сіл. Вони дуже просили їх відпустити. Бо вони ж «за Україну» і «не знали, куди їх везуть» і «що там буде відбуватись». Їм просто потрібні гроші… та й нагодують. От ця категорія найнебезпечніша. Саме через те, що у суспільстві таких більшість, ми й маємо окупований Крим та війну на Донбасі. Саме «завдяки» таким в Україні обирають у владу корупціонерів і злочинців. Бо ж продуктовий пакет перед виборами чи двісті гривень за голос — це те, що їм так потрібно. Їм дуже потрібні гроші, тому вони готові піти на якийсь мітинг і постояти там з якимось прапором. Якщо треба — щось покричати, на кшталт «Путін, ввєді войска!». І вони ж нічого поганого не робили. Їм просто сподобались бутерброди і треба були гроші. А в тому, що війна — винні інші… Правоохоронці опитали цих людей під протокол і відпустили. Була десята година вечора. Але їх уже ніхто не віз на таксі додому.

Дзвінок з ОБСЄ

Ця історія нагадувала про себе ще кілька днів. У варіанті російських та проросійських ЗМІ: нещасних людей утримували в заручниках озвірілі й мало не озброєні «айдарівці». Не знаю, чи були серед ветеранів АТО ті, хто воював в «Айдарі», але саме цей підрозділ припав до душі російським засобам масової інформації. І у мене немає до них претензій. Уже давно немає… Зате є претензії до деяких українських і, зокрема, рівненських ЗМІ. Чесно, я не розумію, як маючи у стрічці «Фейсбуку» безліч фото і відео з місця подій, коментарів і повідомлень учасників затримання, повідомлень поліції… Як можна примудритись поширити інформацію про «заручників, захоплених «айдарівцями» у Рівному», взяту з офіційної сторінки партії Клименка? А у неділю пролунав дзвінок на мій мобільний. Приємний жіночий голос російською повідомив, що належить до моніторингової місії ОБСЄ і теж цікавиться цими подіями. Найбільше — чи були серед тих, хто «затримував заручників», бійці «Айдару». Довелось довго, в деталях, розповідати, як все відбувалось насправді. І про те, що не знаю, чи були серед ветеранів «айдарівці», але впевнений, що людина, яка обікрала мою країну, живе в країні-агресорі й перебуває у міжнародному розшуку, має сидіти у в'язниці. А не вести підривну діяльність у країні за допомогою грошей, скайпу та жіночок, зовні схожих на офіцерів «SS». Вже коли я йшов з «Айвенго», волонтер Оксана Данилова сказала: «От точно такі самі слова я чула на Донбасі. Спочатку вони кричать: «Путін, ввєді войска!», а потім починають розказувати, як палко і щиро вони люблять Україну».
Олексій КРИВОШЕЄВ.
P.S. Як повідомляє поліція, розпочато досудове розслідування за фактом приховування злочину. Бо, як виявилося під час цього зібрання, члени партії знали про місце знаходження Клименка, якого оголошено СБУ у розшук, та підтримували з ним контакт. Відповідальність за таке правопорушення — арешт до трьох місяців або обмеження чи позбавлення волі до трьох років.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також