Що накоїли б учені, якби їм дали абсолютну волю

1482 0

Ми у соцмережах:

Що накоїли б учені, якби їм дали абсолютну волю

Якщо вірити голлівудським фільмам, найстрашніша загроза для цивілізації — вчені. Саме зі стін наукових лабораторій вириваються віруси, які перетворюють добропорядних громадян на мерзенних зомбі. Учені періодично дають привід для таких сюжетів. Якби наука не мала розгорнутої системи заборон, невідомо, існувало б нині людство чи ні. З'ясуємо, в яких напрямах уже діють обмеження на експерименти, які хоч і можуть просунути науку вперед, але є надто небезпечними, щоб їх дозволяти.

Випробування ядерної зброї Створення ядерної зброї учені вважають своїм тріумфом. Адже в ході перевірки цієї страшної зброї було перевірено багато наукових теорій — термоядерний синтез, розпад ядра, поширення ударної хвилі в товщах землі, зондування планети і так далі. У радянський час кілька ядерних зарядів було висаджено для сейсмологів, які так вивчали будову планети. Чому заборонили: радіоактивні опади, провокування землетрусів і спокуса в інших країн створити свою бомбу. Нині вчені моделюють ядерні вибухи на суперкомп'ютерах, але в деяких країнах, як Індія, Пакистан і КНДР, випробовування не заборонено. Жахи на ядерну тему уже відтворено у фільмах Курта Воннегута "Колиска для кішки", Дена Брауна "Цифрова фортеця".

Психологічні експерименти За ідеєю, соціальна психологія потрібна для того, щоб розуміти, звідки беруться жорстокість, ксенофобія, тоталітаризм, фашизм. Але якщо вчені хочуть щось зрозуміти, їм треба це змоделювати. Так само як біологам потрібно розводити в пробірках віруси хвороб, соціальним психологам необхідно влаштовувати фашизм у лабораторних масштабах. Але психологічні експерименти, які можуть завдати моральної шкоди їхнім учасникам, заборонені. Сталося це після серії таких експериментів у 60-70-х роках ХХ століття. Найзнаменитішим був експеримент Стенлі Мілгрема. Він запропонував піддослідним взяти участь нібито в дослідженні механізмів пам'яті. "Отже, ви вчитель. Ваш учень повинен вивчити кілька слів. При кожній помилці ви його караєте ударом струму. При кожній наступній помилці силу струму потрібно збільшити", — так звучали вказівки, які давали добровольцям. В міру наростання сили розряду "учень" кричав все відчайдушніше, а потім взагалі замовкав. Незважаючи на це, більшість добровольців дійшли до останнього рубильника з написом "450 вольт". Проте ніякого струму не було, "учень" був спільником, а крики було записано на магнітофон, але учасники експерименту про це не знали. Учені з VUGGE вирішили вивчити конфлікти в студентському середовищі. На екзамені всім студентам було поставлено завищені оцінки, а потім повідомлено, що на одній з парт було знайдено шпаргалку, тому студенти повинні "видати" того, хто списував, інакше усім буде знижено оцінку. Природно, студенти провели своє розслідування і пошук "зрадника". У підсумку одна зі студенток навіть намагалася покінчити життя самогубством. На цю тему знято художні фільми "Експеримент", "Експеримент-2: Хвиля", "Куб нуль", документальні — "Покора", "Прихована лють".

Покращувати гени людини Теоретично можна створити ідеальну людину, змінивши її геном. Але дуже хочеться це зробити практично. Уявіть собі мускулатуру Шварценеггера, чарівність Бреда Пітта й інтелект Григорія Перельмана в одній людині. Можна навчити людину літати, дихати під водою, харчуватися сонячною енергією. Простір для фантазії необмежений. Ученим же дозволено тільки вивчати й змінювати гени, пов'язані з хворобами. Але втручатися в геном заради поліпшення людської породи поки що заборонено. Створено цілий серіал "Секретні матеріали".

Працювати з "чорною смертю" Для боротьби зі страшними вірусами, як віспа або чума, вчені бажали б проводити експерименти з новими вакцинами, вивчати мутації вірусів... Щоправда, це також привід створювати бактеріологічну зброю, яка може потрапити в руки терористів. Нині ніхто не має права працювати, наприклад, зі зразками вірусу натуральної віспи. Виняток зроблено лише для двох лабораторій: одна належить Центру контролю і профілактики захворювань США, а інша — науковому центру "Вектор", розташованому під Новосибірськом. Останні зразки вірусу віспи повинні бути знищені в 2014 році. Тисячі фільмів про віруси, що вирвалися на волю — від "Я легенда" до "Епідемія" Дастіна Хоффмана.

Клітини з дитини Стовбурні клітки — це особливі клітини, які у міру росту перетворюються на нервові, кровоносні, м'язові і т.д., що дозволяє вирощувати з них будь-які тканини й органи для пересадження. Взяти в дорослої людини стовбурні клітки складно, вони зустрічаються рідко і розрізнено, а от в ембріонів стовбурні клітини сконцентровані — щоправда, ембріон при цьому гине. Причина заборони очевидна. Ембріон, по суті, — маленька людина, а вилучення клітин — убивство. І порятунок одних людей від смерті не виправдовує смерті інших людей. Сценаристам є над чим працювати — на цю тему фільмів немає.

Стати Богом Стати Богом — створити життя. Мова йде про клонування. На сьогодні це дуже спірний і відомий експеримент — клонування ягнички Доллі. У запліднену яйцеклітину, позбавлену ядра, пересаджують ядро звичайної клітини істоти, яку хочуть клонувати, потім яйцеклітину підсаджують сурогатній матері. Всупереч міфам, клон не буде схожий абсолютно на свій оригінал. Скоріше за все, клон Діми Білана буде вищого або нижчого зросту, і буде не співати, а працювати паркувальником або продавати гамбургери. Заборонили клонування знову ж через загибель ембріонів. Зі ста людських ембріонів виживуть три. Є також ризик народження виродків, з якими незрозуміло що робити. І ще як будуть жити клони серед звичайних людей, який у них буде статус, як будуть сприйматися суспільством. Фільми "Шостий день", "Острів", серіал "Клон". Пам'ятаєте, герой Швацнегера виявив, що створено його клон, а на нього самого відкрито полювання?

Модифікована людина Тварин давно пробують використовувати як донорів. Так, ще в 1963 році людині було пересаджено нирку шимпанзе. Людині пересаджували органи свині. У 2011 році в Бакулевському центрі пацієнтці пересадили серцевий клапан, вирощений з біоматеріалу свині. Операцію проводив Лео Бокерія. Проблема приживлюваності органів тварин у різниці будови білків. Тому вчені вбачають вихід у щепленні людських генів тваринам. Наприклад, російські й білоруські вчені вивели козу, у молоці якої міститься людський білок. Заборону накладено через побоювання, що разом з органом тварини людина одержить сприйнятливість до тваринних хвороб. Також чужорідний орган може порушити роботу інших органів людини і призвести до смерті. Фільм за Булгаковим "Собаче серце".

Дати таблетку дитині Щоб почати продавати ліки, фармацевтичні компанії проводять багаторічні дослідження. Наприклад, наші дитячі препарати після лабораторних досліджень тестують на дорослих, а потім тільки на дітях. Виключити дітей з тестування неможливо. Річ у тім, що в дітей реакція на деякі речовини зовсім інша, ніж у дорослих. Крім того, ліки можуть впливати на цілий спектр органів, що не можна перевірити тільки в лабораторних тестуваннях. Заборонили тестування на дітях через загиблих. Гинуть не тільки діти, гинуть і дорослі, але загибель дітей звучить страшніше. Найбільше тестують ліки на людях у трьох країнах — США, Канада і Нідерланди, оскільки там більш ліберальне законодавство. Фільм Юрія Гримова "Чужі".

Проводити експеримент на мавпах Учені зацікавлені в дослідах на шимпанзе, горилах і орангутангах. ДНК цих приматів збігається на 96% з людським, тому тестування ліків на тваринах могло б стати альтернативою тестування на людині. Заборона на тестування пов'язана з активною боротьбою захисників тварин проти будь-яких експериментів на братах наших менших. Доказ захисників у наступному: у мавпи, на відміну від людини, не можна взяти згоду на експеримент, а значить, неетично проводити на тварині експерименти. Фільм "Повстання планети мавп".

Експерименти з природою Глобальне потепління — нині одна із найобговорюваніших тем. Через діяльність людини на планеті стає тепліше, що призводить до природних катаклізмів. Учені хочуть переналаштувати цю систему. Наприклад, ізраїльські вчені пропонували розпорошити в стратосфері мільйон тонн дрібних часток, які будуть відбивати сонячне проміння і тим самим сприяти охолодженню планети. Були ідеї скидати залізні ошурки в океан, створити штучний вулкан і навіть встановити гігантські дзеркала. Чому заборонили кліматичні експерименти — можна зрозуміти з наступної історії. Німецький науковий корабель Polarstern відправився в Північний Льодовитий океан з 20 тоннами сульфату заліза на борту. Вантаж планувалося розпилити на площі понад 300 квадратних кілометрів. Це повинно було викликати посилене розмноження мікроскопічних водоростей, які поглинають вуглекислий газ, і таким способом знизити парниковий ефект. При цьому не було враховано можливі наслідки. Бурхливий ріст водоростей міг призвести до загибелі всього живого в зоні розпилення. В останній момент учених зупинили, і корабель повернувся на базу. Кіношники встигли зняти сотні фільмів про знищення людства в ході природних катаклізмів, але немає жодного варіанта про природну катастрофу через боротьбу проти цієї катастрофи.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також