Що не слід робити при нападі люті

1764 0

Ми у соцмережах:

Що не слід робити при нападі люті

Гаряча суперечка чи сварка не просто залишає вас у поганому настрої, а може поставити під загрозу вашу здатність виконувати повсякденні завдання. Пропонуємо думки експертів про те, які не треба виконувати під впливом гніву, та їхні поради для відновлення нормального емоційного стану.

Не спати із цим

Вислів "ніколи не лягати спати, коли ви розлючені" — добра порада. Сон може посилити або "зберегти" негативні емоції. Сон покращує пам'ять, а особливо її емоційні складові. "Ми знаємо, що сон начебто допомагає нам обробляти і консолідувати інформацію, яку ми отримали протягом дня", — каже доктор Аллен Тоуфайт, доктор медичних наук. За його словами, якщо лягати одразу після сварки, це призведе до того, що негативні емоції консолідуватимуться більш ефективно. 2014-34_p23_03

Не кермувати

Керувати автомобілем у момент люті може бути небезпечно. Сердиті водії більше ризикують і мають більше нещасних випадків. "Коли ти злишся, то націлений на атаку, тож це не дуже гарний час, аби сідати до авто", — каже клінічний психолог та доктор філософії Девід Наранг. Він також каже, що гнів "дає" людині так званий тунельний зір — ви дивитеся прямо перед собою та можете не побачити пішохода або інший автомобіль, який потрапляє до периферійної зони.

Не зриватися

Випускати гнів видається корисною справою, але насправді це може лише ускладнити ситуацію. Дослідники стверджують, що людині достатньо 5-хвилинного читання негативних коментарів та постів, аби розлютитись. Інше дослідження показало, що, наприклад, під час бою подушками (випускання гніву) збільшилася ймовірність повернення більш агресивної поведінки у майбутньому. Учасники бою подушками почувалися більш вільними від гніву, але насправді вони не стали менш сердитими.

Не їсти

Заспокоювати свій гнів, "заїдаючи його", може мати неприємні наслідки, каже Кеті Грувер, доктор філософії: "Коли ми розлючені, найчастіше обираємо нездорову їжу. Ніхто ніколи не тягнеться до броколі. Ми прагнемо до високого цукру, продуктів з високим вмістом жирів, вуглеводів". Крім того, вона наголошує, що система травлення в стані стресу також працює не так, як завжди.

Не продовжувати сварку

Перебувати у розмові, в якій вам складно контролювати свій гнів, підвищує вірогідність того, що ви будете шкодувати про сказане вами. Про це каже доктор філософії та психолог Крістін. М.Аллен: "Якщо ви відчуваєте, що є вірогідність наговорити зайвого, попросіть тайм-аут з "наміром повернутися до розмови". За її словами, для цього може знадобитися від 10 хвилин до 10 днів. Вона радить використати час тайм-ауту для заспокоєння розуму та тіла.

Не надсилати гнівних листів

Коли ви розлючені, то виливання почуттів своїм друзям та родичам у Facebook, скоріше за все, призведе до "переслідування" вас самих. "Публічний пост вже не можна повернути назад", — каже доктор Наранг. Те саме стосується відправлення гнівного листа — ви не зможете прибрати пихату промову, після того як буде натиснута кнопка "відправити". Якщо ви не можете встояти від закарбування своїх гнівних думок, запишіть свої почуття, але не відправляйте.

Не вживати алкоголь

Склянка вина після сердитої розмови часто робить протилежне, каже лікар Наранг: "Алкоголь, скоріше за все, лише підігріє ваш гнів, бо він позбавляє контролю імпульсів, які утримують нас від дій, які шкодять іншим або самим собі".

Не ігнорувати кров'яний тиск

Ризик серцевого нападу та інсульту збільшується у наступні після нападу люті дві години. Особливо це стосується людей, які вже мали до цього серцевий напад. Так, ризик отримати серцевий напад збільшується в 5 разів, а ризик інсульту — втричі. За словами Бредлі Бейла, доктора медичних наук, якщо ви маєте схильність до високого кров'яного тиску, то саме час перевірити його: "Особи, які сердяться, мають знати, як реагує на це їхній тиск. Якщо він підвищується, то ви маєте ретельно працювати над керуванням гніву за допомогою вправ та здорового сну".

Не роздумувати

Одержимо думати про те, що інша людина поставилася до вас несправедливо чи зробила вам боляче — не призведе ні до чого. Якщо ви стали об'єктом гніву якоїсь людини, почніть говорити з нею із сердитим обличчям, яке відповідає емоційному рівню співрозмовника, а потім поступово заспокойтеся, станьте виваженішими.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також