Що таке пульсоксиметр: для чого потрібен і як користуватися

848 0

Ми у соцмережах:

Що таке пульсоксиметр: для чого потрібен і як користуватися

Пульсоксиметр - це медичний контрольно-діагностичний прилад, який використовується для визначення рівня насичення крові киснем, тобто рівня сатурації. Прилад незамінний для медичного арсенал лікаря, але також може і використовуватися хворим самостійно.

На чому грунтуються вимірювання

У складі крові, а саме в еритроцитах, за насичення киснем відповідає гемоглобін. Саме за рахунок показників насиченості гемоглобіну пульсоксиметр видає підсумкові значення. Принцип дії такий - джерело світла розташовується на одній стороні приладу, а на іншій - датчик прийому. Палець розташовується між спектром світлових хвиль, прилад аналізує кількість пропущеного світла і транслює результат на екрані.

У здорової людини показник насиченості крові киснем повинен становити 95-100%. Результати нижче норми - сигнали для звернення за медичною допомогою до фахівців. Рівень нижче 90% вважається гіпоксією, тобто кисневим голодуванням, і вимагає екстреного втручання.

Що з себе являє

Датчик пульсоксиметр являє собою подобу прищіпки, яка встановлюється на палець. Час вимірювання складає близько 10-15 секунд. Точність результатів зазвичай 95-98%. Середні відхилення приладу наступні:

♦ 2% - еталонні приладів - для точного визначення рівня сатурації, найкраще забір крові на лабораторний аналіз, але таке відхилення критичним не рахується;

♦ 3% - домашні прилади від медичних - якщо насичення червоних кров'яних тілець киснем вище 90%, навіть домашні пульсоксиметри дають досить точні результати вимірювання;

♦ близько 6% і більше - настільки серйозні відхилення можливі у будь-якого сертифікованого пульсоксиметра, якщо, при вимірюванні, ви рухаєтеся або навколо дуже шумно, створюються перешкоди;

♦ максимальне відхилення - результати домашніх пульсоксиметрів недостовірні, коли провітрювання опускається нижче 90%.

Як правильно використовувати

Щоб отримати коректні результати, необхідно обов'язково руку тримати нерухомо на твердій поверхні, розслабитися і зберігати спокій. Також, при впливі зовнішніх факторів, точність може знизитися. Тому, виключіть шум і рух навколо. Дотримуйтесь температурного режиму - при надмірно низьких температурах прилад не працює.

При початковому використанні зробіть кілька вимірів - на відкритому повітрі і в приміщенні. Визначивши верхню і нижню планку свого організму, ви зможете швидко реагувати при значних змінах.

При яких захворюваннях застосовується?

Прилад широко використовується в амбулаторних і стаціонарних відділеннях лікувальних установ. За допомогою пульсоксиметра виявляються патологічні зміни в роботі дихальної системи, серцево-судинної системи. Моніторинг показників необхідний при бронхіальній астмі, хронічному бронхіті, туберкульозі для швидкого реагування в разі гострого загострення. У зв'язку з появою нової короновірусні інфекцією COVID-19, що представляє собою різновид легеневої пневмонії, пульсоксиметр стала особливо необхідна.

Чи є необхідність в домашньому використанні

Пульсоксиметр, як і термометр або тонометр, не буде зайвим у вашій домашній аптечці. Але, головне, не займатися самолікуванням. Якщо у вас підтверджено наявність хронічних патологій з безліччю факторів ризику розвитку ускладнень, то лікуючий лікар обов'язково пропише частий моніторинг рівня насичення крові киснем і порадить придбати для вимірювань пульсоксиметр.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також