Трансжири — це маргарин і рослинний жир, які отримують з натуральних олій за допомогою хімічного процесу гідрогенізації. Це не натуральні жири зі зміненою молекулярною структурою, яка дуже відрізняється від молекул клітин людського організму.
Ці молекули "таємно" вбудовуються в мембрану клітин, порушують її проникність і важко виводяться з організму. В результаті цього процесу трансжири сприяють накопиченню в організмі токсинів, перешкоджають повноцінному живленню клітин, що може призвести до багатьох захворювань. Трансжири збільшують ризик захворювання на діабет, ослаблюють імунітет, знижують рівень чоловічого статевого гормону тестостерону і погіршують якість сперми. Вони порушують обмін речовин, призводять до атеросклерозу, ішемічної хвороби серця, раку, ожиріння, погіршення зору, зменшують здатність протистояти стресам. Вживання їх у великих кількостях може призвести до народження дітей з патологіями, а жінки, які годують груддю, можуть передати трансжири малюкам зі своїм молоком. Трансжири є в маргарині, спреді, в міксах вершкового масла і рослинних олій, у рафінованій олії, майонезі. Їх в переробленому вигляді містять і картопля фрі, чіпси, попкорн.