Що відбувається із сутулою людиною

3683 0

Ми у соцмережах:

Що відбувається із сутулою людиною

Від неправильної постави страждає весь організм, хоча на перший погляд це і непомітно. Які симптоми свідчать про те, що пора зайнятися здоров'ям спини?

осанка

Головний біль

Як часто у вас до вечора починає боліти голова? Від втоми, від завантаженості. Існує навіть окремий симптом — головний біль напруги. Серед механізмів, які викликають такий біль, — ушкодження м'язів і зв'язок і порушення кровообігу. Ці механізми, у свою чергу, розвиваються через дегенеративні зміни у шийному відділі хребта. Наприклад, того самого остеохондрозу, про який так люблять поговорити літні люди. Це захворювання свідчить про те, що тканини міжхребцевих дисків зношуються завчасно. Профілактика одна — збереження рухової активності, яка відповідає природному положенню тіла. Тобто підтримку тієї самої правильної постави. Якщо ми згинаємо спину, то «відкриваємо ворота» дегенерації тканин. На жаль, часто про це замислюються тільки після того, як перестають рятувати знеболювальні.

Задишка і прискорене серцебиття

Якщо у вас немає зайвої ваги і явних проблем зі здоров'ям, але підйом по сходах змушує легені задихатися, а серце — битися з шаленою швидкістю, то причина знову може бути в поставі. Через сутулість стискаються і деформуються внутрішні органи. Першими страждають легені й серце, при сильній сутулості — й органи шлунково-кишкового тракту.

Спортивні травми

Як погана постава може призвести до спортивної травми? За стандартною схемою. Людина сидить на роботі весь день, частина м'язів отримує статичне навантаження (причому надмірне), а м'язи, що відповідають за динаміку, залишаються без навантаження взагалі. А потім людина йде в спортзал, де бере вагу побільше. І отримує травму. Особливо високий ризик такого результату, якщо людина приступає до перших тренувань. Опорно-руховий апарат, «зіпсований» поганою поставою, не витримує незвичних навантажень. Отож якщо ви вирішили зайнятися нарешті своєю фізичною формою, спочатку підготуйте спину до роботи.

Біль у грудях

Існує такий симптом: після фізичного навантаження в грудній клітці з'являється різкий біль. Зазвичай він виникає з одного боку, може поширюватися в руку. Якщо біль проявився зліва, то люди часто списують його на проблеми з серцем, хапаються за нітрогліцерин. А якщо йдуть до лікаря, то отримують на руки кардіограму здорової людини і заспокоюються. Якщо ж біль праворуч, то пацієнти роблять флюорографію. І знову заспокоюються, якщо не виявляється патологій. До наступного нападу. А він настане, тому що такими «серцевими» і «легеневими» симптомами часто маскується міжреберна невралгія, тобто біль, що поширюється по ходу нерва. Причин його появи кілька, в тому числі й погана постава. Через неправильне положення в просторі порушується тонус м'язів, відбувається спазм, який подразнює нервові закінчення. Звідси і біль. Якщо просто випити таблетку, болі обов'язково повернуться. Потрібно усунути саму причину спазму, тобто повернути кістки і м'язи в здоровий стан.

Болі у спині

Подивимося, в чому причина болю в спині, і побачимо, що найчастіше в усьому винні зміни тканин хребта, скелетно-м'язові ушкодження через перевантаження м'язів і суглобів, спазми і защемлення нервів, а також патології внутрішніх органів. Тобто все те, на що так чи інакше впливає постава.

Хронічна втома

Неправильна постава створює дисбаланс напруги в м'язах, що призводить до додаткового стресу. Це настільки поширене явище, що зв'язку «порушення постави, нестача відпочинку та порушення сну» називають офісним синдромом. Зв'язок між хронічною втомою і поставою настільки тісний, що складно визначити, де причина, а де наслідок. Чи то ми згинаємося під вагою постійної роботи, чи то працюємо гірше, тому що не можемо розправити плечі.

Зовнішність

Ми звикли дивитися в дзеркалі на обличчя, зачіску, оглядати себе в пошуках дефектів одягу. А на позу не дивимося. Максимум випросталися перед дзеркалом, а йдемо вже зсутулившись. Звичка сильніша за нас.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також