Що впливає на якість нашого зору

2041 0

Ми у соцмережах:

Що впливає на якість нашого зору

З настанням осені ми все менше часу проводимо на повітрі, і все більше за читанням або комп’ютером. Як же уникнути неприємностей і зберегти зір здоровим?

Під зеленим абажуром Медики вважають оптимальним для наших очей природне освітлення. Саме воно є найбільш комфортним і підвищує гостроту зору. Але часто такого світла буває недостатньо, особливо коли ви читаєте або пишете. В цьому випадку на допомогу приходять лампи і настільні світильники. Літнім людям і тим, хто страждає на короткозорість, рекомендується використовувати лампочки 75-100 Вт, а от школярам з нормальним зором досить і 60 Вт. Якщо є вибір, бажано, щоб вони були вкриті зеленим абажуром. Саме цей колір найменше напружує очі при тривалих заняттях. Працюючи за письмовим столом, не забувайте робити перерви і щогодини відпочивати по 10-15 хвилин. Крім того, намагайтеся не читати лежачи, а якщо цього уникнути не вдається, то тримайте книгу під нахилом 35-45 градусів на відстані 30-40 см від очей. Часто верхнього світла буває недостатньо, тому намагайтеся використовувати додатковий світильник. Лікарі радять розміщати його ліворуч і трохи перед вами.

Їжа для очей Давно відомо, що нестача вітамінів призводить до погіршення зору і захворюванням очей. Тому намагайтеся включати в щоденний раціон продукти, багаті вітамінами А, В і С. Вітамін А забезпечує гостроту зору. Найбільше його міститься в моркві, гарбузі, шпинаті й зеленій капусті. На нервові клітини сітківки очей сприятливо впливає вітамін В, яким багаті горіхи і риба. А «аскорбінка», яка допомагає роботі очних м’язів, міститься в яблуках, смородині, шипшині й цитрусових. Не забувайте також і про продукти, які поставляють нашому організму калій. Адже саме цей мікроелемент допомагає регулювати роботу кровоносних судин очей. У великій кількості калій міститься в меді, олії і яблучному оцті. «Але найкориснішою для очей речовиною є лютеїн, який запобігає дистрофії сітківки», — говорить Інна Василега, лікар офтальмологічної клініки «Ексимер». Його можна знайти в червоному перці, темному винограді, капусті броколі, шпинаті та яйцях.

Дивлячись у монітор Пам’ятайте, що безперервна робота за будь-яким комп’ютером перевантажує очі — будь це сучасний РК-монітор або «стародавня» променева трубка. Знизити перевтому допоможуть окуляри з кольоровими світлофільтрами. Вони поглинають шкідливий для сітківки і кришталика ультрафіолет, а також підвищують працездатність. Щоб не допустити пересихання і запалення очей, під час роботи намагайтеся якнайчастіше моргати. Нормою лікарі вважають один раз у 5-6 секунд. Якщо це не допомагає, можна скористатися очними краплями типу «штучна сльоза». Щопівгодини переводьте погляд з екрана на віддалені предмети в приміщенні або просто подивіться у вікно. А щогодини, а також з появою втоми, сонливості й важкості в очах, робіть десятихвилинну перерву або зарядку для очей.

Йога для очей Зняти напругу й втому допоможе очна йога. Про неї розповів Владислав Очеретько, інструктор Української федерації йоги. Наступні вправи потрібно виконувати стоячи або сидячи і бажано обличчям на північ. Закиньте голову назад якнайдалі й дивіться на кінчик носа. При цьому зробіть повний вдих, потім видихніть. Повторіть 2-3 рази. Кругові рухи очима — в один та інший бік. Спочатку відкритими, потім — закритими. Повторіть 10-20 разів. Вказівний палець приставте до кінчика носа. Дивлячись на кінчик пальця, із вдихом відведіть його на відстань витягнутої руки. З видихом поверніть палець назад до носа. Повторіть 3-4 рази. Очима описуємо «вісімки» — горизонтальну і вертикальну. Спочатку в один бік, потім в інший. Повторіть 2-3 рази в кожен бік. Якщо є можливість, розслабтеся і полежіть із заплющеними очима 10 хвилин.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також