Щоб отримати громадянство, мушу віддати пенсію

3102 0

Ми у соцмережах:

Щоб отримати громадянство, мушу віддати пенсію

Я народився в селі Дуліби Гощанського району. За національністю — українець. Після служби в армії жив і працював у Рівному, а в 1985 році перевівся до міста Сургут Тюменської області. В серпні 1995 року я прийняв російське громадянство. Процедура його отримання була дуже проста: здав паспорт у міліцію і без звертання в посольство за 3 грн. 70коп. став громадянином Росії. В квітні 2001 року я вийшов на пенсію і повернувся до Рівного.

Я народився в селі Дуліби Гощанського району. За національністю — українець. Після служби в армії жив і працював у Рівному, а в 1985 році перевівся до міста Сургут Тюменської області. В серпні 1995 року я прийняв російське громадянство. Процедура його отримання була дуже проста: здав паспорт у міліцію і без звертання в посольство за 3 грн. 70коп. став громадянином Росії. В квітні 2001 року я вийшов на пенсію і повернувся до Рівного. Відтоді живу без паспорта (тимчасова довідка, яка його замінювала, уже не дійсна), адже для його отримання потрібне українське громадянство, здобути яке непросто: необхідно заплатити мито в розмірі 80-120 грн. в посольство. Оскільки посольства у Рівному немає, то їхати для цього потрібно в Київ чи Львів і, відповідно, тратитись на дорогу. Я інвалід ІІ групи, ветеран праці, отримую пенсії 156грн. 30коп. Щоб отримати громадянство, мушу віддати всю пенсію. У відділі віз, імміграції та реєстрації мені сказали, що таких, як я, які чекають кращих часів для вирішення питання з прийняттям громадянства, в нашому місті понад 100 чоловік. Невже не можна якось тут допомогти, щоб не здирати з нас, земляків, такі суми? Микола Ярощук, м.Рівне.

Від редакції: За словами заступника начальника обласного відділу громадянства, паспортної та імміграційної служби Лілії Драпчинської, проблеми з отриманням українського громадянства створила Росія. Адже українська сторона за цю послугу бере лише 26 грн. 69 коп. (консультація +оформлення документів). А ось щоб вийти спочатку з громадянства Росії, потрібно в консульство у Львові заплатити 20 доларів. Отримати громадянство України без довідки про вихід з громадянства іноземної держави можна у разі, якщо вартість її оформлення перевищує мінімальну зарплату, встановлену в нашій державі (Закон «про громадянство»). Оскільки консульський збір за вихід з громадянства Росії менший за українську мінімальну зарплату, відповідно, цей пункт Закону Росії не стосується. Тож у даному випадку Миколі Ярощуку потрібно просто переоформити посвідку на постійне проживання. Тепер вона безстрокова. Саме цю посвідку він може використовувати замість паспорта.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також