Щоб сільради і дозволи видавали, і гроші брали

2513 0

Ми у соцмережах:

Щоб сільради і дозволи видавали, і гроші брали

Чи не найбільші площі зруйнованих копанням бурштину земель — у Володимирецькому районі, тут перелопатили понад 590 гектарів сільськогосподарських та лісових угідь. Щодня і щоночі, тобто цілодобово, тут працює до сотні мотопомп, кожну обслуговує 4-6 людей. Ще близько двох тисяч старателів копають бурштин лопатами. Міліції тут вже зовсім не бояться, остерігаються одного: зайд з інших районів та областей, тобто конкурентів.

Чи не найбільші площі зруйнованих копанням бурштину земель — у Володимирецькому районі, тут перелопатили понад 590 гектарів сільськогосподарських та лісових угідь. Щодня і щоночі, тобто цілодобово, тут працює до сотні мотопомп, кожну обслуговує 4-6 людей. Ще близько двох тисяч старателів копають бурштин лопатами. Міліції тут вже зовсім не бояться, остерігаються одного: зайд з інших районів та областей, тобто конкурентів. Копали, кажуть, і копати будемо. В бюджет не надходить жодної копійки, видобутий бурштин збувають скупникам. Незаконний видобуток набрав таких масштабів, що припинити цей процес силами правоохоронних органів та місцевої влади неможливо. Тому районна рада сама розробила тимчасовий порядок видобутку бурштину на вже зруйнованих територіях, державній владі пропонує його лише затвердити. Незаконний_видобуток_бурштина Отож володимирецькі депутати пропонують надати сільським та селищним радам право видавати щоденні дозволи на видобуток бурштину; встановити плату за видобуток в розмірі 4000 гривень на день за одну мотопомпу, 70% з яких має залишатися сільраді; старателям, які копають лопатами, видавати дозвіл на 10 днів з оплатою авансом 50 гривень на день. Вони також хочуть, щоб дозволи давали тільки тим власникам мотопомп, які зареєстровані як підприємці на території району і мають офіційно найманих працівників. За порушення цих правил штрафувати: підприємців — на 10 тисяч гривень, копачів — на 500 гривень за кожен випадок. Депутати також пропонують передбачити у правилах відповідальність за незаконний збут та скупку бурштину-сирцю, і щоб цим займалося державне підприємство. Після прийняття такого порядку видобутку на зруйнованих землях тут розраховують на мільйонні надходження в бюджет та офіційні робочі місця. Коментар голови Володимирецької райради Василя Ковенька:

— Копати бурштин у нас хочуть навіть діти. Про його видобуток і про те, як це відбувається, тут знають усі, тільки сказати вголос про нашу загальну проблему виявилося важким завданням.
Наші пропозиції напрацьовані з того, що пропонували землевпорядні організації, міліція, прокуратура, сільські голови та самі депутати. Адже вони теж тут живуть не перший рік і чудово все розуміють. Я особисто їздив з сільськими головами по місцях видобутку. Він завдає їм неабиякого клопоту, але вони вирішувати проблему самостійно не хочуть, напевне, бояться. Були ж випадки, коли декому автомобілі палили або звільнив підприємець свого працівника, а той зібрав таких, як сам, і напав на того підприємця. Тепер ніхто не остерігається міліції, і в глибинці це дуже відчувається.
Я вважаю, міліції треба дати кредит довіри, бо в селах уже ніхто нікого не боїться, хіба тільки більш сильних конкурентів. До нас і раніше тільки іноді заїжджали з Кузнецовського міліцейського відділку, адже райвідділ розформували. А тепер і того нема. Може, Володимирецький райвідділ для того й скоротили, щоб не заважали бурштин копати? Я вважаю, що коли буде жорстка відповідальність, аж до кримінальної, тоді в цій боротьбі буде якийсь толк.
Ми намагаємося самі протидіяти незаконному видобутку, але це результату не дає. Виставляємо пости, загорожі, щоб не йшли і не їхали, та хіба цим когось зупиниш?..
Світлана ФЕДАС
tag:бурштин


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також