Скандал з історичним планом Рівного: Максименко буде впливовішим за Хомка (ФОТО)

3153 4

Ми у соцмережах:

Скандал з історичним планом Рівного: Максименко буде впливовішим за Хомка (ФОТО)

До Рівного зі Львова фахівці проектного інституту привезли 37 кілограмів майбутнього історико-архітектурного опорного плану. Його мали обговорити на містобудівній раді, до якої входять імениті архітектори. Однак обговорення завершилося скандалом.

Нагадаємо, що цей документ уже більше трьох років не можуть виготовити. Що його потрібно замовити, у 2016 році наполягав начальник управління культури Тарас Максименко та близькі до нього діячі культури. Вони переконували, що цей документ не дозволить забудовникам будувати висотки біля цінних для Рівного споруд. Наприклад, біля краєзнавчого музею. Тому на нього конче потрібно виділити із бюджету міста майже мільйон гривень. І перших півмільйона уже заплатили.

Але наразі усе, що Рівне за ці гроші отримало, це папір. Усе через розбіжності між замовником і самим інститутом, у якого цей план замовляли.

Заступник міського голови Рівного Віталій Герман стверджує, що, згідно закону, міське управління архітектури не буде його приймати. Бо вони просили зробити документацію у двох форматах – паперовому та електронному. Тобто, щоб її могли на сайті побачити усі мешканці Рівного. Окрім того, усі охоронні зони пам’яток архітектури мають мати свої координати. Але фахівці львівського інституту переконують в протилежному, і електронної версії вони зробити не можуть. Однак за таких умов міське управління архітектури не прийме документ та не підпише акти виконаних робіт. Тоді ніякого історико-архітектурного опорного плану, за який з бюджету заплатили уже 500 тисяч гривень, місто не отримає.

Під час сьогоднішнього розгляду архітекторами Рівного намальованих кількаметрових карт стало зрозуміло, що фахівці не зробили охоронні зони конкретно для кожного об’єкту. Замість цього вони закрили охоронною зоною майже все Рівне та частину Вересневого. Більше того, охоронних зон три – синя, оранжева та червона.

У синій зоні, яка орієнтовно охоплює центральну частину міста та Басів Кут, взагалі не можна нічого будувати. Бо це забороняється. Якщо пересічний рівнянин захоче прибудувати до свого одноповерхового будинку мансардний поверх, то він муситиме отримати на це дозвіл у Міністерстві культури України.

Рівненський журналіст Микола Кульчинський, який був на презентації, слушно зауважив, що це лише породить додаткову можливість брати хабарі. Також незрозуміло, чому вся територія Рівного та Вересневого така історично цінна.

Не втримався і рівненський архітектор Дмитро Котляров, який у бесіді з гостями зі Львова зазначив, що їхній план створить лише «нову кормушку».

За словами начальник відділу генплану та розвитку Рівного Андрія Юркова, якщо цей історико-архітектурний опорний план запрацює, то будь-які роботи з реконструкції у синій зоні потрібно буде погоджувати в Києві:

  - У пояснювальній записці чітко вказано, що нове будівництва там заборонене. Також деякі вже існуючі дев’ятиповерхові будинки потрібно буде зносити. В цій зоні можна будувати будинки не вище 3-4 поверхів.

 В оранжевій та червоній зоні заборонено будувати фабрики, заводи та транспортні розв’язки. Але дозволи на реконструкцію та будівництво невеликих об’єктів там уже видаватимуться на місцевому рівні.

Як уточнила головний спеціаліст інституту Світлана Соломчак, це робитиме міське управління культури, яким керує згаданий вище Тарас Максименко. Виходить, якщо цей план буде ухвалений, то управління культури матиме вплив майже на усі будівництва.

Однак , щоб він запрацював, його має погодити міське управління архітектури, Міністерство культури України та сесія Рівненської міської ради.

Жоден з присутніх на містобудівній раді не висловився проти того, що цей документ дійсно потрібний, але у нього потрібно вносити багато змін.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також