Сльозливі проблеми

2065 0

Ми у соцмережах:

Сльозливі проблеми

Сльози — це вода з невеликою домішкою солей, яку виділяють слізні залози для зволоження очного яблука. Ця рідина не тільки захищає очі від зовнішніх подразників, але і живить рогівку. Саме тому зранку нам властиво «пустити сльозу». Питання в тому, де ж та межа, за якою сльозливі очі перетворюються на проблему, коли слід звернутися до лікаря-офтальмолога?

Очі, що сльозяться, найчастіше свідчать про наявність зовнішніх подразників, якими може бути пил, температура, яскраве світло і хімічні речовини. Іноді виділення слізної рідини, свербіж і печіння стають постійними і тоді ми говоримо про алергічні реакції.

Найчастіше очі ріже від яскравого сонячного світла, і сонцезахисні окуляри дозволяють усунути проблему. Реакція на холод стає менш помітною, якщо носити теплий головний убір. Найпростіше, що в наших силах, це привчити очі до холоду і яскравого світла за допомогою… контрастного вмивання. Для цього достатньо 2?3 рази на день вмивати обличчя по черзі теплою і холодною водою.

До зовнішніх подразників очей, що здатні викликати сльозливість, відносяться неякісні контактні лінзи і неправильно підібрані окуляри, а також засоби догляду за обличчям і косметика, які особисто вам не підходять. В обох випадках рецепт вирішення проблеми один: не економити на своєму здоров'ї. Так, контактні лінзи вимагають щоденного догляду, а їхній термін придатності обмежений. До вибору косметики слід підходити відповідально, навіть якщо доведеться купувати дорожчі засоби.

Підвищена сльозливість може бути симптомом того, що в раціоні відсутні необхідні вітаміни і мікроелементи. Відомо, що обличчя є найпотужнішим індикатором авітамінозу. Лущиться шкіра, ламке волосся, сухий кон'юнктивіт (відчуття піску в очах) однозначно сигналізують про те, що саме час подбати про здорову їжу.

Тим більше що при дефіциті вітамінів і мінералів, необхідних для очей, може знизитися гострота зору і навіть з'явитися ефект «курячої сліпоти» (звуження поля зору в сутінках). Саме за сльозливість відповідає нестача вітамінів групи В і калію, в той час як загальновідомий вітамін зору — каротин (вітамін А).

Робота з комп'ютером або телефоном, тривале читання викликають синдром «сухого ока» і, як наслідок, слізні залози намагаються виробити якомога більше рідини. Рішення в цьому випадку просте — перервіть роботу, закрийте комп'ютерну гру, відкладіть книгу.

Існує вузьке коло «сльозливих» проблем, які вимагають хірургічного втручання. Так, у грудних дітей постійна і рясна сльозотеча найчастіше спричиняється непрохідністю слізних проток. І така проблема вирішується тільки оперативним шляхом. Закупорка слізних проток у дорослих буває рідше, але також вимагає хірургічного втручання.

При інфекційних кон'юнк­тивітах сльозотеча супроводжується багатьма іншими симптомами. Очі червоніють, накопичуються гнійні виділення, відчувається печіння або різь в очах, знижується гострота зору. У такому випадку варто обов’язково звернутися до лікаря. 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також