Хліб здатний змінювати колір — він може бути і оранжевим, і чорним. І це свідчить про те, що зерно для борошна, з якого він спечений, було уражене грибком. Такий хліб з грибковою пліснявою при його вживанні може стати смертельним для людини. Про це застерігають лікарі. Щоправда, 82-річну Євгенію Заваду, яка минулої неділі купила у магазині хліб оранжевого кольору із неприємним запахом, нікому було попередити про небезпеку. Ні в обласній інспекції з питань захисту прав споживачів, ні в міській санепідемстанції не погодилися взяти цей хліб на дослідження.
Розповідає Євгенія Завада: — Це був різаний батон в упаковці, виробник якого — з села Варковичі Дубенського району. Коли його вдома розрізала, він був кольором схожий на моркву і смердів. У магазині мені батон замінили. Але ж такий кольоровий хліб купуватимуть і інші люди. Тому у вівторок звернулася в обласну інспекцію з питань захисту прав споживачів, але там сказали, що дослідженням якості хліба не займаються. Порадили звертатися в санепідемстанцію. У міській санепідемстанції сказали, що взяти хліб на аналіз не можуть, бо після реорганізації скоротили людей, тож дослідження нема кому робити. Працівники санстанції потім розповіли, що я вже не перша звертаюся до них щодо такого червоного хліба. Юрій Ромець, головний державний санітарний лікар Рівного: — Раніше ми допомагали всім, хто купив неякісні продукти. Зараз, щоб провести перевірку, мусимо звертатися за дозволом в головне управління Державної санітарної служби області, а звідти за цим же — у Київ. Дозвіл можуть дати за кілька днів, а можуть і за місяць. Тож коли вийдемо на перевірку, того хліба вже не буде. І така проблема зараз у всіх контролюючих органів. Без дозволів ми можемо робити перевірки лише у разі погіршення епідситуації, при виникненні захворювань. Тобто звернення ми розглянемо, але на це потрібен час. Щодо експертизи хліба, то ми її зараз не проводимо. З цим потрібно звертатися в інспекцію з питань захисту прав споживачів. Іван Сич, начальник обласної інспекції з питань захисту прав споживачів: — Дослідження за органолептичними показниками проводять в санепідемстанції і в ДП "Рівнестандартметрологія". Ми дослідження хліба не робимо. Хай ця жінка напише скаргу до нас. Ми звернемося за дозволом провести перевірку у Київ. Тоді перевіримо супермаркет. Хоча навряд чи на той момент той хліб буде у продажу. А виробника, згідно із законодавством, не маємо права перевіряти, хоча, вочевидь, погана якість хліба — це його вина. Можливо, це можуть робити у "Рівнестандартметрології". Але, наскільки знаю, у них ці функції забрали, а нам їх не передали. І створила таку проблему Верховна Рада. Наталія Богуш, провідний інженер-хімік випробувального центру ДП "Рівнестандартметрологія": — Такий колір хліба може бути зумовлений мікотоксинами — продуктами життєдіяльності мікроскопічних грибків. Грибками зерно може заражатися ще в полі, а також протягом зберігання та переробки. Оптимальними умовами для розвитку грибків є підвищена вологість, температура близько 40 градусів тепла та нейтральне середовище. Зараз багато виробників хліб печуть без додавання дріжджів. А дріжджі підкислюють середовище і не дають можливості розвиватися мікроскопічним грибкам, тому краще їх додавати. Також хліб може змінити колір і на чорний, і на рожевий через плісняві гриби. Причому хліб буде навіть м'яким, але цвілим. М'який він тому, що у нього додають розрихлювачі. Щоб не утворилася пліснява, білий хліб потрібно зберігати не довше двох днів, чорний — не довше трьох. До того ж його потрібно витягнути з поліетиленової упаковки, покласти у полотняний мішечок і в каструлі поставити у холодильник. Тоді хліб може довше зберігатися. Токсини грибків можуть викликати захворювання людини, в тому числі навіть онкологічні. Тому ні в якому разі не потрібно обрізати цвілий хліб і їсти. Краще його викинути. Втім, якщо борошно якісне і технологію випікання хліба дотримано, то хліб зачерствіє, але не запліснявіє. Ще погану якість хліба нерідко зумовлює картопляна паличка, яка викликає "картопляну" хворобу хліба. При цьому хліб має неприємний запах і липкий м'якуш. З картопляною паличкою важче боротися, бо вона при випіканні хліба не гине. Пригнічує розвиток хвороби тільки наявність кислого середовища. Наш випробувальний центр акредитований на дослідження мікотоксинів, пліснявих грибів, картопляної палички. Але поки що до нас за цим не зверталися. Якщо людина купила неякісний хліб, вона може звернутися до нас за його дослідженням. Але за це їй доведеться заплатити певну суму. Але споживач не завжди має при собі чек про купівлю хліба, тому непросто довести, що хліб придбали саме в цій торговій точці, що його правильно зберігали. Тому краще споживачу звертатися в інспекцію з питань захисту прав споживачів із заявою. Тоді інспектор зробить відбір хліба у торговій мережі, і ми проведемо його дослідження за державний кошт.