Сміттєве питання

2164 0

Ми у соцмережах:

Сміттєве питання

Україна — ледве не єдина країна на території Європи, яка не має Національного плану дій з охорони навколишнього середовища. Результат такого халатного ставлення до природи не змусив себе чекати — 4% території України займають смітники і сховища відходів, які отруюють навколишнє середовище і підривають здоров’я жителів країни.

Золоті смітники Основною причиною зростання обсягів побутових відходів експерти вважають не збільшення населення, а зміну способу життя людства. Щодня рекламні слогани закликають нас купувати якнайбільше продуктів, які, якщо задуматися, нам насправді не потрібні. Більшість виробників квапляться покласти готівку в кишеню і тому зовсім не задумуються про те, що «зручна» упаковка, «яка збільшує термін зберігання» продукту, протягом наступних тисяч років буде отруювати природу, котра просто не в змозі «переварити» сучасні пакувальні матеріали. У свою чергу, державна влада заплющує очі на «сміттєве» питання, але ж якщо грамотно підійти до проблеми утилізації, то сміття з джерела екологічних проблем країни може перетворитися на джерело доходів державної скарбниці. Величезний відсоток відходів, які сьогодні просто скидають на смітники, міг би бути перероблений у корисні продукти і принести повторний прибуток. Недаремно в радянські часи на «золоте» місце директора сміттєвого полігона мітив багато хто.

Відходи — перший сорт! У більшості європейських країн проблема утилізації відходів частково вирішена. Адже в першому етапі вирішення «сміттєвого» питання — сортуванні побутових відходів — бере участь все населення. Біля кожного будинку встановлено кілька різнокольорових сміттєвих контейнерів — для скла, пластику, паперу і харчових відходів. Понад 95% відсортованого сміття переробляють і лише кілька відсотків (відходи, що не піддаються переробці) потрапляє у сміттєві сховища. У країнах Євросоюзу збором і вивезенням сміття займаються комерційні структури, основний дохід яких становлять податки на сміття, виплачувані населенням. Розмір податку становить не менше 1% від доходу родини, що змушує користувача, по-перше, бережно ставитися до відходів, по-друге, робити їх у меншій кількості. Олександр Ігнатенко, заступник начальника управління благоустрою і комунального обслуговування Міністерства ЖКГ України, відзначив: «Першочерговим завданням, яке визначене урядовою Програмою поводження з твердими побутовими відходами, Мінжитлокомунгосп передбачає зменшення обсягів твердих побутових відходів, які ховаються на полігонах і сміттєзвалищах. Цього можна досягти за рахунок впровадження сучасних методів і технологій з переробки й утилізації відходів. Важливим завданням також є впровадження серед населення практики сортування побутового сміття. Але щоб ввести цю практику, необхідні значні інвестиції — близько 100 млрд. доларів, і без допомоги приватних структур ми не справимося». Перші кроки до сортування сміття були зроблені в багатьох містах України: десь досвід із сортування сміття пройшов успішно, десь — не дуже. Щоб нововведення прижилося, воно повинно бути санкціоноване зверху — на рівні закону.

Екопоради Природа просто не здатна переробити ту величезну кількість сміття, яку ми їй «даруємо» щодня. Ми зможемо допомогти їй, якщо будемо створювати і викидати якнайменше відходів. Для цього потрібно виконувати нескладні правила: 1. Не купуйте нічого зайвого — тільки те, що вам справді необхідно. 2. Купуйте товари в економній упаковці. Наприклад, соки краще купувати в картоні, а не в склі або пластику. 3. Збираючись у магазин за покупками, не забудьте взяти пакет або господарську сумку, щоб не купувати нові пакети, які потім доведеться викидати. 4. Замість звичайних батарейок користуйтеся багатозарядними акумуляторами. Пам’ятайте, що викинуті в сміття використані батарейки є причиною 36% забруднення навколишнього середовища ртуттю. 5. Віддавайте непотрібний одяг, меблі, посуд і іграшки в дитячі будинки. 6. Намагайтеся вибирати лише ті товари, на яких зазначений знак «повторна переробка».

Мовою цифр Щорічно в Україні виробляється від 700 до 1 720 млн. тонн твердих відходів. З них лише 10-12% переробляють. Понад 25 млрд. тонн (близько 40 кг на кожен квадратний метр площі!) — загальна кількість накопичених відходів в Україні. 165 000 гектарів (4% території України, яка дорівнює площі українських Карпат) займають сміттєві полігони, смітники, сховища і терикони. Неприйнятних пестицидів у країні накопичено вже 19 406 тонн. У разі неправильного зберігання ці речовини становлять підвищену небезпеку як джерело забруднення ґрунтів, ґрунтових вод і отруєння людей. На території країни діє всього 4 сміттєспалювальних заводи. У Києві працює лише один, котрий сам по собі небезпечний для навколишнього середовища і здоров’я населення через можливі викиди діоксину. При цьому завод переробляє тільки 3% побутових відходів. Для порівняння: в Японії функціонує 3 000 сміттєпереробних заводів, які використовують екологічно прийнятні технології.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також