Стара картопля, яка проросла — чи їсти?

701 0

Ми у соцмережах:

Стара картопля, яка проросла — чи їсти?

На початку літа ще залишається картопля минулорічного врожаю — її ще й досі продають на базарі. Її використовують для приготування страв. Але чи варто це робити?

Під час тривалого зберігання, як зазначають експерти, картопля виділяє токсичну речовину — соланін. Яка може стати причиною отруєння із такими симптомами: головний біль, нудота, блювота й інші шлунково-кишкові розлади. А якщо на картоплі вже з’явилися паростки, медики взагалі не рекомендують її вживати. Також варто звертати увагу на колір старої картоплі — якщо вона має зеленуватий відтінок, то кількість соланіну в ній вкрай велика.

Втім, не завжди стара картопля може бути отруйною. Якщо поверхня такої бульби чиста, не є зеленого кольору, то її можна використовувати для приготування страв. Тут лікарі рекомендують звертати увагу на запах і смак самої картоплі — якщо вони насторожують, то краще викинути такі овочі.

Стару картоплю треба добре почистити, очка необхідно повністю видалити, ретельно промити і лише тоді готувати. Щоб повністю нейтралізувати соланін, у страви зі старою картоплею варто додавати часник, сметану, капусту, різноманітні приправи та зелень. Ці продукти повністю нівелюють токсичну речовину, тому стара картопля буде безпечною для здоров’я.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також