Менше калорій, цукру та згаяного часу, елегантність і новий погляд на звичні продукти — такими є сучасні тренди галузі здорового харчування. Топ-5 трендів 2012 року виділила для себе дієтолог Доун Джексон.
Здорове харчування не повинно бути марудним. Тож "в моду" нині входять продукти, в котрих поєднується користь і зручність. Зернятка чіа містять корисні для серця омега-3 жирні кислоти, а ще вони приємно хрумкотять на зубах. Деякі виробники вже почали продавати їх у порційних пакетиках. Для тих, кому бракує часу на приготування їжі, яйця тепер продають навіть зварені та почищені. Треба лише покришити їй у салат або з'їсти просто так. Тим, хто худне, Джексон радить все ж не уникати жовтків, адже в них є холін — речовина, корисна для мозку. Іще одна новинка — чорнослив в бляшаночці, причому кожна з ягід — в індивідуальній обгортці. В одній штучці — близько 25 калорій, такі корисні смаколики можна носити в сумочці, не боячись її забруднити. Одну грушку, яблучко чи жменьку мигдалю тепер також можна покласти в спеціальний маленький кейс. Менше цукру. Замість цукерок можна їсти корисні батончики з в'ялених фруктів та злаків чи горішків. Пироги з журавлиною будуть смачні навіть якщо зменшити кількість цукру наполовину, а замість готових порошків для шоколадних напоїв краще використовувати порошок какао, а цукор додавати за смаком. Замінити цукор можна медом, і це, за підрахунками експертів, збільшить кількість корисних антиоксидантів у денному раціоні. Кокосовий цукор одержують навіть не з горіхів, а з квіток цієї пальми. Він не має кокосового присмаку та, порівняно з білим цукром, містить значно більше вітамінів — магнію, цинку, заліза, вітаміну В та калію. Рослина Luo han guo, або ж архат, має наукову назву Siraitia grosvenorii. Вона росте на півдні Китаю, її плоди нагадують маленькі зелені дині. Архат набагато солодший від цукру і містить дуже мало калорій. Його можна додавати в десерти, напої, випічку тощо. Продукти без глютену. Виробники представляють дедалі більше всіляких безглютенових снеків і солодощів, а в меню модних ресторанів усе частіше можна побачити різні страви з зерна сорго. Звичні корисні продукти набувають нових форм. Наприклад, із корисних бобів уже навчилися робити чіпси, із грибів можна ліпити поживні фрикадельки, а нешліфований рис перетворювати на кускус.