Суддю запідозрили у хабарництві. Свідком став... помічник прокурора

2199 0

Ми у соцмережах:

Суддю запідозрили у хабарництві. Свідком став... помічник прокурора

У понеділок до Березнівського районного суду прийшли працівники Служби безпеки та прокуратури. Вони заявили, що одна із суддів взяла хабар.

Прес-секретар прокурора області того ж дня повідомила ЗМІ, що предмет хабара — талони на двісті літрів бензину А95 — вилучено, а за фактом спроби отримання хабара «за винесення вироку, який не відповідає скоєному злочину» порушено кримінальну справу. Суддю затримати не вдалося, бо вона користується недоторканністю, позбавити якої її може лише Верховна Рада України. Наступного дня в Рівному терміново зібралася Рада суддів області — на засіданні обговорювали цю ситуацію. Однак колеги судді, яку запідозрили в хабарництві, від коментарів «РВ» відмовились. Як стало відомо з неофіційних розмов, деякі судді вважають, що березнівського суддю хтось підставив. Інші стверджують, що талони на бензин отримала не суддя, а помічник районного прокурора. Він, мовляв, збирався віддати частину талонів судді, а частину — забрати в прокуратуру, проте побачивши оперативників, зробив спробу миттю їх позбутися.

Коментарі Василь Мельник, голова Березнівського районного суду: — Кабінет судді оглянули та опечатали. Вона зараз не ходить на роботу, хоча і не відсторонена від неї. Наша колега перебуває у шоковому стані. Суддя не може пояснити, що насправді відбулося. Олексій Баганець, прокурор Рівенської області: — Зараз ми перевіряємо нашого співробітника на причетність до факту отримання суддею хабара. Він по даній справі проходить як свідок. Справу проти судді Березнівського районного суду ми розслідуємо. Дехто каже, що сума хабара у тисячу гривень надто мала. Маю сказати, що по цій судді, наскільки нам відомо, це не єдиний епізод. Ми проводимо розслідування і за цими фактами. Щоправда, в проведенні розслідування нам чинять опір. Наприклад, у вівторок, під час спроби провести очну ставку між тим, хто давав хабар, і суддею, яка його отримувала, адвокат підозрюваної, коли дізнався, що буде проводитися відеозапис цієї процедури, вилетів з кабінету слідчого. Відверто кажучи, за тридцять років моєї роботи в органах прокуратури це перший такий випадок. Загалом я переконаний, що дана кримінальна справа матиме судову перспективу. Інакше ми просто не порушували б її. А щоб розслідування і розгляд справи були якомога об’єктивнішими, звернулися до Верховного Суду України з проханням змінити підсудність. Тобто санкції на проведення слідчих дій видавав не місцевий, а один з районних судів міста Києва. Лада Сафонова, заступник начальника прес-центру Служби безпеки України: — Цю операцію проводили працівники головного управління з боротьби з корупцією та організованою злочинністю. Суддю Березнівського районного суду взяли на гарячому під час отримання хабара. Наскільки мені відомо, вже порушена кримінальна справа, і матеріали цієї справи передані до Рівенської обласної прокуратури, яка, власне, і займається розслідуванням. Марина Остапенко, начальник прес-служби СБУ: — Під час затримання суддя зробила спробу з’їсти частину отриманих талонів, решту в неї вилучили. З початку року по Україні вже порушено 25 подібних кримінальних справ проти представників суддівського корпусу. Складено 11 протоколів про корупційні діяння, за результатами розгляду яких четверо представників суду оштрафовано. Крім того, направлено 30 інформативних звернень до Ради суддів України, Вищої ради юстиції та апеляційних судів. Здебільшого зі скаргами на суддів звертаються люди, в яких вимагають хабарі чи навмисно затягують розгляди справ в інтересах третьої сторони.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також