Діти все більше вживають сухі сніданки, чипси, сухарики, "повітряний рис", смажені горіхи, кетчупи, макаронні вироби й супи швидкого приготування, газовані напої. Систематичне вживання дітьми натщесерце продуктів, до складу яких входять штучні барвники, консерванти, ароматизатори, підсолоджувачі, підсилювачі смаку, гази викликають у дітей подразнення слизової оболонки шлунка і сприяють розвитку гастритів, виразкової хвороби та інших захворювань органів травлення та обміну речовин.
Для того, щоб їжа приносила користь, необхідно дотримуватися принципів здорового харчування — помірність, різноманітність, збалансованість. А також правильно розподілити, коли і які продукти вживати. Наприклад, продукти, багаті на білок (м'ясо, рибу, яйця, горох, квасолю), вживають на сніданок та обід, а страви з круп та овочів залишають на вечерю. Снідати слід з 7-ї до 9-ї години, оскільки це час найвищої активності шлунка. Під час сніданку потрібно споживати 15-20% добового раціону. На сніданок рекомендуються салати, вінегрети, гарячі страви з овочів, яєць, м'яса, риби, гарніри. Для пиття: чаї, кавові напої, какао з молоком. З 10-ї до 11-ї години слід передбачити другий сніданок. Учням він необхідний, оскільки в цей час активно працює підшлункова залоза, яка регулює рівень цукру в крові, і якщо не втамувати голод, то знижується розумова працездатність. Протягом другого сніданку необхідно спожити 20-25% добового раціону. Корисно давати дітям молоко, кисломолочні напої, чаї, компоти з борошняною випічкою. Обід повинен тривати з 12-ї години 30 хвилин до 13-ї години, це час прийому максимального обсягу їжі — до 40% добового раціону. Важливо, щоб обід не зводився тільки до бутербродів, крім холодних закусок, повинні бути гарячі страви (супи, борщі), другі страви з різними гарнірами (гречкою, рисом, пшоном тощо) та салати. Вечеряти слід не пізніше 19-ї години. Вечеря має бути легкою (каші, овочі, кисломолочні продукти) і складати за обсягом 10-15% добової норми. Для повноцінного функціонування нервової системи дитини до організму повинні надходити разом з їжею і різноманітні мікроелементи та вітаміни, адже їжа є важливим чинником, що регулює роботу психіки дитини. Мінеральні речовини відіграють значну роль в процесах росту та розвитку тканин дитячого організму, особливо кісткової системи, в регуляції фізіологічних процесів. При достатньому забезпеченні раціону дитини мінеральними речовинами їжа засвоюється краще. Особливе значення мають солі кальцію, фосфору та заліза, які є головною складовою кісткової системи. Найпоширеніші вітаміни: вітамін А — сприяє росту, потрібний для нормального зору, його багато у моркві, маслі, сирі, яйцях, печінці, помідорах, зеленій цибулі; вітаміни групи В — необхідні для розумової і фізичної праці, містяться у житньому хлібі, вівсяній та гречаній крупах, у горосі, квасолі, жовтку яєць, печінці, м'ясі; вітамін С — запобігає застуді, поліпшує кровообіг, сприяє росту, лікує цингу; багато його в капусті, картоплі, помідорах, цибулі, шипшині, часнику, лимонах, смородині; вітамін D — зміцнює кістки, запобігає розвитку рахіту, міститься в молоці, печінці, житньому хлібі, яйцях, риб'ячому жирі. Корисно вживати щоденні вітамінні салати, які доступні кожній сім'ї: морква, яблуко, солоний огірок, хрін, зелень петрушки; червоний буряк, морква; редька, морква, часник, сметана, сіль, цукор, зелень петрушки. На формування м'язової, кісткової, нервової тканин у дітей впливають мікроелементи: калій, кальцій, магній, залізо, йод, фосфор, цинк. Тому у харчуванні мають бути: яблука, абрикоси, вишня, виноград, ананаси, квасоля, огірки, капуста, риба, м'ясо, в яких їх найбільше. Солі заліза беруть активну участь у процесах кровотворення, магнію — у формуванні ферментних систем, у вуглеводному і фосфорному обмінах. Натрій і калій нормалізує водний обмін. Йод сприяє нормальній функції щитовидної залози, а фтор — зміцнює зуби. Для зростаючого організму має значення також вміст в їжі кухонної солі. При недостатньому споживанні солі може спостерігатись розлад з боку нервової та серцевої систем, а при надлишку — порушення роботи нирок та інших органів. В період росту дитини недостатність вітамінів може спричинити тяжкі порушення в обмінних процесах організму. Мозок людини, який регулює всі процеси в організмі, має відповідні центри керування споживанням їжі — центр голоду та центр насичення. Обід не можна перетворювати на змагання. Кожен шматок їжі має бути добре пережований (розчинений слиною), оскільки великі шматки у шлунку дитини викликають процеси бродіння та гниття, наслідком яких є зашлакованість організму. Надмірна кількість спожитої їжі дитиною викликає сонливість та порушення пам'яті, мислення, сприймання, уваги, уяви. Отже, щоб ваша дитина була здорова, необхідно стежити за тим, щоб вона споживала якісну натуральну їжу без консервантів, барвників та інших хімічних речовин, з необхідною кількістю вітамінів та мінералів, за біологічним годинником. Необхідно навчити не поспішати та ретельно пережовувати їжу. Не можна привчати дитину запивати їжу — це викликає погіршення процесу травлення. Вживати рідину потрібно через певний час.