«ТА ПІШЛИ ВИ!»

3423 0

Ми у соцмережах:

«ТА ПІШЛИ ВИ!»

Минулий політичний рік пройшов під знаком невтримного політичного плюралізму. Політ думки українських політиків уже не стримується жодними моральними забобонами. Пропонована підбірка афоризмів демонструє примхливі вигини політичних маневрів протягом року в контексті найважливіших політичних процесів. Ці фрази стали окрасою сумної дійсності й дозволяють нам з оптимізмом вступати в рік Свині. Як епіграф до матеріалу хотілося б навести слова міністра внутрішніх справ, одного з лідерів Соціалістичної партії Василя Цушка: «…Національною ідеєю української еліти є популізм, тобто — брехня. І друге — це дерибан державних фінансів і бюджету. І якщо ми не зупинимося, то наша економіка може не витримати. Або ще більше піде в тінь».

Газова криза «Відставка позитивно позначиться на діяльності блоку «Наша Україна» у виборчій кампанії. Народ любить скривджених». Єхануров думав, що відставка уряду, ініційована парламентом у січні через створення сумнівної схеми постачання газу, допоможе очолюваній ним партії виграти вибори. Час показав, що для перемоги на виборах потрібні вагоміші результати. «Наполягаю — це фігня і новорічна мішура». Олексій Івченко прокоментував претензії Генпрокуратури, яка веде слідство за результатами його роботи в «Нафтогазі».

Парламентські вибори «Мене часто запитують на майданах: «Де ваша жіноча гордість, якщо ви після всього, що сталося, готові простягнути руку Президентові? А я на це розповідаю одну історію. Королева Вікторія наставляє свою дочку перед шлюбною ніччю з не дуже привабливим чоловіком: «Заплющ очі і думай про Англію». Так і я — готова заплющити очі». Лідер БЮТ Юлія Тимошенко. «Вони — діти в політиці. Вони загралися і не помітили, як обробилися по самі вуха — звідси такий вчинок: виключно емоційний. Уся ця група людей, що проголосували за відставку... Я їх просто не можу назвати по-іншому, крім як гівнюки». Після голосування за відставку уряду Єханурова один із лідерів «Нашої України» Роман Безсмертний по-дитячому безпосередньо включився в піар-війну між БЮТ і НСНУ, яка призвела до падіння рейтингу всього помаранчевого політичного спектра. «А стартовий капітал тоді в нас був нульовий. Були тільки величезне бажання й енергія... Тобто в спадщину нам нічого не відійшло». Рінат Ахметов про перший зароблений мільйон. Вибори ознаменувалися походом у публічну політику головного українського мільярдера. На жаль, про ті способи, якими Рінат Леонідович «без спадщини» поставив за декілька років під контроль більшу частину донецького бізнесу, він докладно виборцям не повідав. «Треба бути незіпсованою і недурною людиною, щоб не ховати свою посаду. Я не знаю, чим водій Ахметова гірший за тих депутатів, які просто купили собі диплом». Ян Табачник, який пройшов у парламент за списком Партії регіонів, відповів на запитання, чому в списку ПР так багато працівників підприємств Ріната Ахметова, зокрема його колишній водій.

Створення парламентської коаліції й спілка Мороза з Януковичем «Я, безумовно, за помаранчеву коаліцію, альтернативи їй немає. Але перебування Юлії Володимирівни на посаді прем’єр-міністра небезпечне для економіки держави й для демократії… На мою думку, коли «Наша Україна» одержить прем’єра, СПУ — спікера, а БЮТ одержить міністрів і губернаторів — це буде хороша кінцева мета переговорів». Головний переговорник від «Нашої України» Петро Порошенко відразу задав конструктивний формат дискусії. Паралельно Порошенко підписав меморандум про співробітництво з Партією регіонів — також про створення коаліції. Альтернатива була... «Я тепер почуваю себе дурнем. Я думаю, що так має почуватися кожен народний депутат, тому що коли він так не почувається, то він ще дурніший. Не можна настільки оглуплятися». Роман Зварич точно висловив відчуття більшої частини громадян від результатів переговорів про створення парламентської коаліції. «Проблема в тому, що конкретні люди за будь-яку ціну хочуть прийти до влади». Олександр Мороз у липні 2006-го, характеризуючи головну політичну проблему нинішньої України. Переформатування соціалістами політичної системи влади стало політичною подією року. «Цей учинок не можна назвати моральним. Але я його не засуджую. Мені просто шкода, що Мороз на фініші своєї політичної кар’єри пішов на такий вчинок. Мало хто з політиків погодився б стати спікером, заплативши за це таку ціну». Петр Порошенко теж дуже хотів стати головою парламенту — але іншою ціною. «Любим друзям» і решті потрібен реванш. Вони занадто довго укладалися на весільному ложі в переможній позі. Прокинулися — а наречена вже одружена з іншим». Раїса Богатирьова. «Якби оранжева коаліція відбулася, Тимошенко стала прем’єром, а Порошенко — спікером, однаково протистояння таких двох антиподів призвело б до того, що через тришість місяців Юлію Володимирівну відправили б у відставку, після чого БЮТ однаково пішов би в опозицію. А «Наша Україна» тоді об’єдналася б із «Регіонами». І де б при таких розкладах виявилися соціалісти? Тому зволікання в тій ситуації з нашого боку було б рівнозначне самознищенню партії». Лідер фракції соціалістів Василь Цушко, як і всі його товариші по партії, вже півроку пояснює на кожному кроці причини, що спонукали Мороза таємно, без попередження вийти з усіх гласних політичних домовленостей із БЮТ і НСНУ й укласти союз з антикризовою коаліцією. «Якщо говорити відверто, проблемою Ющенка була Тимошенко. Він не хотів Тимошенко, потім він не хотів Мороза. У результаті він домігся того, що не має ні Мороза, ні Тимошенко. І Ющенко має можливість звинувачувати в цьому плані тільки себе і подякувати своєму кумові Порошенку». Нестор Шуфрич.

Створення антрикризової коаліції «Поводитиметься вона дуже поштиво. Ми будемо в опозиції. Не буде ніяких акцій протесту, ми будемо агітувати більшість злочинців і бандитів, перепрошую, злочинців і міліціонерів, які об’єднаються в парламенті, і вимагати закону про опозицію. Я думаю, що ми зможемо цього досягти». «Бютівець» Андрій Шкіль, відповідаючи на запитання, якою буде поведінка Юлії Тимошенко, якщо все-таки прем’єром вона не стане, напередодні створення антикризової коаліції й блокування фракцією БЮТ роботи Верховної Ради. «Мені вдалося впіймати Ахметова біля парламенту. Я смикнула його за рукав і сказала: «Дай дві тисячі!». Він же всім роздає гроші, от я подумала, що й мені дасть. Ахметов мені відповів: «Зараз зайду у Верховну Раду, всі скинуться, я зберу гроші й винесу їх». Я залишилася його чекати, але до мене так ніхто і не вийшов». Баба Параска, ветеран помаранчевої революції, учасниця протестних акцій у наметовому містечку БЮТ проти створення антикризової коаліції. Навіть вона пішла по фінансування до Ахметова... «Якщо треба, мені мої товариші по п’ять разів ударять по ногах, руках або спині, і я зніму побої. Тому хтось у гонитві за сенсацією й преміальними може на це піти». Ігор Шкіря, депутат Партії регіонів у гоголівському стилі прокоментував інцидент із нападом свого колеги Олега Калашнікова на знімальну групу телеканалу СТБ у наметовому містечку «регіоналів». Самі себе висікли... «Вони кажуть, насміхаючись: «Подивіться, у парламенті з’явилися лікарі». Так, ми лікарі, тому що, крім нас, їх ніхто не вилікує. І наша армія — лікарів суспільства, воїнів світла — перебудує Україну так, що ми будемо зіркою світу». Юлія Тимошенко повідала недалеким заздрісникам екзистенціальний зміст приходу всієї фракції БЮТ на відкриття сесії парламенту в білих светрах.

Універсал національної єдності й робота уряду Януковича «У цьому Універсалі реалізовано все, за що ми стояли на Майдані. Я дуже радий, що ті, хто стояв по різні боки Майдану, зрештою зійшлися на одному документі». Роман Безсмертний. «Терпіть, Петре Миколайовичу, терпіть... Якщо ми не будемо говорити, буде говорити вулиця. Я віддаю перевагу тому, щоб говорили ми». Віктор Ющенко, звертаючись до лідера комуністів Петра Симоненка на засіданні круглого столу, присвяченого підписанню Універсалу. «У мене є в житті досвід взаємин із правоохоронними органами. Мені вдалося в такий спосіб і ситуацію вивчити, і людей». Прем’єр-міністр Віктор Янукович на представленні міністра МВС Луценка перед колегією міністерства пригадав про те, як багато в житті дали йому правоохоронні органи. Все керівництво МВС аплодувало. «Чим запам’яталися ці сто днів? Ні в кого нічого не відібрали і не поділили. Якщо так, то, виходить, є стабільність». Рінат Ахметов про сто днів роботи уряду Януковича. «Шуфрич — людина рішуча, імпульсивна, з холодним розумом, спроможна ефективно реагувати на будь-які обставини, що виникають у нашій країні». Віктор Янукович призначив на посаду міністра з питань надзвичайних ситуацій справжнього супермена. Аби тільки взаємодія імпульсивності з холодним розумом не призвела до НП… «Уся бюджетна епопея нагадує мені епізод з Ільфа і Петрова, коли Остап Бендер виміняв стілець у Еллочки Щукіної на ситечко для чаю». Юлія Тимошенко про домовленість Президента Ющенка з Януковичем про підписання Президентом бюджету. «А тих, хто підняв ціни, ми з ними попрацюємо і швидко приведемо до тями, і бензин буде, як і раніше». Юрій Бойко, міністр палива й енергетики про методи боротьби із зростанням цін на бензин. «Ви ж заявляли, що прийдете — і ціна на газ відразу буде менша. Ну, не 60 доларів, як було, але хоча б 75. На це і розраховували. А тепер Микола Янович радий, що не по 200 доларів, і то добре». Президент Ющенко у відповідь на претензії Азарова про те, що уряд Єханурова не врахував зростання цін на енергоносії в бюджеті2006. «Та пішли ви!» Репліка першого віце-прем’єр-міністра Миколи Азарова, що вже стала класичною, з трибуни Верховної Ради під час доповіді з питань підготовки бюджету2007. Адресувалася депутатам «Нашої України», які з місця критикували виступ Азарова.

Політичні будні «Я не можу зрозуміти цих людей, які спочатку себе відтрахають, а потім зроблять те, що їм пропонувалося з самого початку!». Роман Безсмертний, глава виконкому «Нашої України», прокоментував журналістам результати роботи з’їзду партії. «Я бачу лідера в цій партії років за три-чотири. Вона, крім мордобою і змагання м’язів, поки що нічого не вміє робити. Партія — як дитя, яке суне палець у розетку». Роман Безсмертний про перспективи «Нашої України». «З «Нашою Україною» домовитися неможливо ні про що. Усі їхні пропозиції зводяться до геніальної пропозиції Чебурашки: Гено, давай, я буду нести валізи, а ти будеш нести мене». Юлія Тимошенко. «…У керівників високого рівня виробляється спеціальний гормон, що викликає залежність від влади». Арсеній Яценюк, заступник глави Секретаріату Президента, представник нової команди Ющенка. «Я позбавляю вас слова, відповідно до регламенту, за хуліганські дії й нахабну морду». Леонід Черновецький, мер Києва. Репліка під час сесії Київради. «Я думаю, що чиновники мають їздити хоча б на вітчизняних машинах, на це я ще можу погодитися. Але не на «Шевроле», не на «Мерседесах» і на інших дорогих марках». Леонід Черновецький. Тепер у київську мерію можна їздити тільки на дешевих вітчизняних «майбахах», як це робить сам міський голова. «Будинок на дніпровських схилах — це взагалі дуже серйозно. Цими схилами ще десять тисяч років тому, напевно, лазили мої предки і мріяли про незалежну Україну». Леонід Черновецький. «Народна партія не буде собі купувати квиток на «Титанік». Володимир Литвин, лідер Народної партії, коментуючи слова Президента України про об’єднання демократичних сил. «Зрадників ми виключимо з партії, а потім напишемо «зрадник» на їхніх будинках або щитах, щоб не псувати фасади. Я особисто готовий це зробити...» Литвин стурбований виходом депутатів НП із фракцій у місцевих радах. «Я нерідко спілкуюся зі співробітниками академії в тому місці, де пролетаріат може тримати у своїх руках знаряддя праці. Дивно, що вас не пропустили». Відповідь Литвина на запитання, чому співробітників Академії наук охорона не пускає в туалет, коли туди заходить Литвин. «Я сподіваюся, що Арсеній Яценюк адресує ту злість, із якою він із нами говорив, і Азарову. Тому що він вважає нас диваками на букву «М», а ми тут тяжко працюємо». Арсен Аваков, голова Харківської облдержадміністрації, під час селекторної наради з керівництвом Секретаріату Президента. «Я міг би вам сказати, чим керується Президент, але не буду цього робити, бо тоді ця нарада буде для мене останньою в житті». Радник Президента Ющенка Володимир Горбулін на прес-конференції вимовив цю фразу випадково при увімкненому мікрофоні, адресуючись до сусіда. «Що може бути поганого? Рік Жовтогарячої Свині, розумієш». Олександр Лук’янченко, мер Донецька про те, що він чекає поганого від 2007 року. «Не треба нам морочити те, чим кидали в теперішнього прем’єра…» Юрій Соломатін, комуніст, про російсько-українські відносини.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також