Там, де лікуються батьки президента

2883 0

Ми у соцмережах:

Там, де лікуються батьки президента

По 10-15, а то й 20 років підряд їздять відпочивати у Моршин на Львівщині ті, хто в тутешній мінеральній воді знайшов спасіння від своїх болячок. Унікальний склад цієї "мінералки" дозволяє успішно лікувати захворювання шлунково-кишкового тракту та цукровий діабет. У тихому курортному Моршині, здається, життя пливе спокійно і розмірено. Тож саме тут люблять відпочивати батьки президента України Петра Порошенка, а також прем'єр-міністра Арсенія Яценюка.

Про "правильну" воду

— Курорт Моршин був заснований у 1878 році, коли купець Боніфацій Штілллер — власник маєтку у Моршині — почав запрошувати сюди лікуватися хворих на туберкульоз, — розповів заступник головного лікаря "Моршинкурорту" Микола Фурманюк. — Також тут тоді розташовувалися солеварні. Але сіль була непридатна для вживання через гіркий присмак. Пізніше вчені з'ясували, що причиною гіркоти була наявність у ній мірабіліту — лікувального елементу. Таку сіль пізніше синтезував хімічним способом німецький вчений Глаубер, тому її почали називати глауберовою. моршин-2
На лікувальних процедурах
Коли виявили лікувальний ефект моршинської мінеральної води, почали робити з неї ванни, застосовувати її внутрішньо при запальних процесах у шлунку. І курорт Моршин офіційно почав нею лікувати. Нині на території "Моршинкурорту" є три джерела мінеральних вод. Перше — відкрите Боніфацієм Штіллером — має багато калію, магнію, сульфатних іонів, але у ньому багато натрій хлору — солі — порівняно з джерелом №6. Тому воду з джерела №1 призначають хворим при гастритах зі зниженою кислотністю, бо там більше солей, які стимулюють виділення шлункового соку. Шосте джерело відрізняється від першого більшим вмістом калію, магнію і сульфатів. Воду з нього використовують при гастритах з підвищеною чи збереженою кислотністю. Вона має прекрасний жовчогінний і послаблюючий ефект. Джерело №4 або, як ще його називають, джерело Матері Божої — це ультрапрісна вода. Вона має надзвичайно правильну кристалічну будову, таку як водохрещенська вода. Вчені кажуть, що вода засвоюється лише тоді, коли організм приведе її до стану правильного кристалу. Тому недарма люди набирають її у каністри і везуть додому.

Потерпілим від війни — особлива увага

Курортна зона Моршина відділена від житлової. Тож всі вулиці у курортній — пішохідні, і транспорту на них практично не буває. Відповідно, чисте п'янке повітря курортної зони, яка потопає у зелені лісопарку, нічим не зіпсоване. А ще у Моршині зовсім немає промислових підприємств, за винятком заводу з розливу моршинської мінеральної води. Тож з екологією у у містечку все о'кей, що особливо важливо для організму відпочивальників з промислових міст-гігантів, які, перебуваючи тут, вже за тиждень починають свіжіше виглядати та набувати здорового рум'янцю. Ще важливо, що у Моршині помірний м'який клімат, тому організму не доводиться спеціально адаптуватися до нього. Тут ніколи не буває надмірної спеки, що особливо важливо для тих, хто погано переносить сонце і має проблеми з артеріальним тиском. моршин-1
Бювет з мінеральною водою
До Моршина нині їдуть лікувати вірусні та хронічні гепатити, жовчокам'яну хворобу, хронічні холецистит та панкреатит, виразкову хворобу шлунка та дванадцятипалої кишки, хронічні гастрити та гастродуоденіти, коліти, закрепи, стани після оперативних втручань на органах травлення, сечокам'яну хворобу, цукровий діабет, ожиріння, хронічний простатит. Торік, як і позаторік, тут відпочила понад 31 тисяча людей. Основний контингент відпочивальників — українці. Втім, торік сюди на лікування й оздоровлення приїжджало понад півтори тисячі мешканців Росії, понад тисячу — Білорусі. Їдуть сюди також з Молдови, Азербайджану, Казахстану, Туркменістану, Узбекистану, Ізраїлю. Нині потік відпочивальників зменшився. Адже налякані бойовими діями в Україні та інформацією російських ЗМІ про "жорстоких бандерівців та фашистів" Західної України, багато хто з колишніх прихильників "Моршинкурорту" з інших держав не наважуються сюди їхати. Хоча тут абсолютно спокійно, а також дуже радо і дружелюбно зустрічають усіх, незважаючи на національну приналежність і мову спілкування. — На Заході України люди привітніші і добріші, ніж у нас, — ділиться враженнями відпочивальник з Луганська. — Особливо мене вразило, що коли я запитав російською мовою, як пройти до необхідного мені місця, то людина не тільки перейшла на мою мову, а ще й допомогла мені розпитати в інших, як краще добратися туди, куди мені потрібно. До речі, помітно також, що у санаторіях "Моршинкурорту" відпочивальникам зі сходу України, які тут перебувають цілими сім'ями, надають кращі кімнати. Адже співчувають, що їм довелося зазнати жахіть війни. І при потребі радять пройти безкоштовний курс психотерапії, щоб позбутися страхів.

Замість інсуліну — моршинська "мінералка"

Усі п'ять санаторіїв комплексу "Моршинкурорт" розташовані поруч. Це "Дністер", "Лаванда", "Перлина Прикарпаття", "Світанок" та "Черемош". Найбільший з санаторіїв — "Світанок": на 401 місце. Він розташований недалеко від Лісового озера, де облаштована зона для відпочинку і купання. У "Світанку" є спеціальне відділення для реабілітації хворих, які перенесли оперативне втручання на печінці, підшлунковій залозі, кишках, видалення пухлин у молочних залозах. У санаторії "Дністер", який нині повністю реконструйований, діє спеціальний печінковий центр, де лікують гепатити різного походження — вірусного, токсичного, медикаментозного, жирового, цироз печінки тощо. Санаторій "Лаванда" має спеціалізоване реабілітаційне відділення для хворих із захворюваннями печінки, жовчного міхура і жовчовивідних шляхів. "Перлина Прикарпаття" — наймолодший з санаторіїв "Моршинкурорту". У ньому є тренажерний зал, поруч — тенісний корт та дитячий майданчик. Тут створено спеціальний кишковий центр для лікування захворювань товстої кишки. Також у "Перлині Прикарпаття" є відділення для оздоровлення вагітних. А ось у санаторії "Черемош" лікують дітей. Тут створено спеціальне відділення матері і дитини. У санаторії працюють лікарі-педіатри, є ігрова кімната, де дітей можна залишити під наглядом вихователя, а також дитячий майданчик. У "Черемоші" діє відділення для лікування дітей та дорослих із захворюваннями органів травлення та відділення для лікування цукрового діабету. — 70% клітин, які відповідають за імунітет людини, знаходяться у кишечнику, — пояснює Микола Фурманюк. — Немає таких вод, які спеціально знижують рівень цукру в крові. Це може робити лише інсулін. Але наша мінеральна вода, покращуючи дію підшлункової залози, знижує рівень цукру у діабетиків на 4-5-й день її вживання без інсуліну.

Про "фанатів" Моршина

Санаторії мають спільну для всього курорту бальнеологічну лікарню, лікувально-діагностичний центр, бювет мінеральної води. У лікувально-діагностичному центрі можна пройти усі необхідні обстеження. У вартість путівки входять аналізи крові — загальний та біохімічний, аналіз шлункового соку, ендоскопія, УЗД органів травлення та нирок, електрокардіографія, рентгенографія шлунка, визначення наявності у шлунку бактерій хелікобактер тощо. Досвідчені фахівці-медики, зважаючи на результати обстежень, призначають необхідне лікування. В першу чергу, це вживання мінеральної води. У бюветі медперсонал відпускає воду відпочивальникам з концентрацією солей, яку призначив лікар. По-друге, це різні види ванн — мінеральні, хвойні, перлинні, вуглекислі; душі — Шарко, висхідний та циркуляторний, гідроколонотерапія, мікроклізми, лікувальна фізкультура. озокеритолікування, ароматерапія, інгаляції, психотерапія, електрофорез тощо. Всі ці процедури відпочивальники отримують у бальнеологічній лікарні. Ще один спосіб лікування у Моршині — дієтотерапія. Харчування у їдальнях моршинських санаторіїв виключно дієтичне. Причому, можна замовляти страви на вибір за спеціальним меню. Вартість лікування у санаторіях "Моршинкурорту" від 280 до 425 гривень за день. Це залежить від номера. Найдешевший — двомісний економ-класу. Найдорожчий — одномісний люкс. Для дітей вартість лікування 242 гривні за день. Але нині для них зробили знижки. Тож за день перебування у санаторії доведеться викласти максимум 165 гривень за будь-який номер. Щоб отримати необхідний ефект, потрібно, щоб курс лікування тривав не менше 14 днів. Дехто з відпочивальників, отримавши позитивний результат від лікування, стає справжнім "фанатом" Моршина. Так, лікар акушер-гінеколог з 40-річним стажем Тетяна Матковська з Херсона їздить сюди лікуватися уже 25 років підряд. — Я лікую тут шлунково-кишковий тракт. Моршинська вода мені дуже підходить. Окрім цього, мені тут подобається природа, повітря, ставлення медперсоналу, — ділиться враженнями жінка. До речі, таких, як Тетяна Матковська, щоправда, з меншим стажем відвідування Моршина, тут можна зустріти безліч.

Про бойківські вечорниці та шкарпетки в національному стилі

Із розваг у Моршині — майже щовечірні виступи естрадних "зірок" у загальнокурортному Будинку культури. Тут же після концертів проводять дискотеки. На них танцюють навіть найменші відпочивальники. Адже у Моршині лікується й чимало дітей. Є у містечку й кафе, шашличні, бар-караоке та ін. Якщо ж усе це обридає, можна їздити на екскурсії. А їх місцеві турфірми пропонують на кожному кроці безліч. Це і поїздки до найбільшого карпатського озера Синевир, яке розташоване на висоті майже 1 км над рівнем моря, до водоспаду Шипіт, у Гошівський монастир, до скель, у яких, за легендами, ховався опришківський ватажок Олекса Довбуш та ін. Одна з найцікавіших — поїздка на бойківські вечорниці на Івано-Франківщину. Тут підприємливі бойки у ресторанчику в етнічному стилі організовують такі цікаві забави, що після них усі відпочивальники, з якого б куточка України чи інших держав не приїхали, відразу стають друзями. І всі разом за столом дружно співають: "Хто родився в Україні — вставай, наливай! Хто родився у Росії — вставай наливай!". До речі, дехто з відпочивальників умудряється за період оздоровлення побувати на близько десяти екскурсіях. З подарунків з Моршина можна привезти вишиванки, найрізноманітніші прикраси, картини (на другому поверсі бювету ціла картинна галерея), карпатські чаї, вироби з дерева, магніти, чашки, сумки, тапочки, подушки та пледи з вовни, шкарпетки з національним українським візерунком тощо. Їх тут продають на кожному кроці. Невеликий базарчик діє на території бювету та біля нього, а також у сусідніх будівлях.
Мирослава ШЕРШЕНЬ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також