Топ 5 найпоширеніших способів шахрайства в Україні

2422 0

Ми у соцмережах:

Топ 5 найпоширеніших способів шахрайства в Україні

Якщо вас раптово хочуть облагодіяти, обов’язково задумайтеся, чи немає тут підступу: можливо, вас просто хочуть «розвести», тобто обдурити. Особливо пильно слід поводитися, якщо у вас починають вимагати гроші, хоча спочатку обіцяли роздачу безкоштовних подарунків. І взагалі, якщо вам пропонують спочатку заплатити (неважливо за що, чи це вступний внесок у якесь товариство, чи щось інше), а вже потім одержати якісь блага, знайте — майже зі стовідсотковою впевненістю можна стверджувати, що перед вами шахраї. Не піддавайтеся на їхні виверти. Мораль тут досить проста: не піддавайтеся на привабливі домовленості, не платіть наперед за послуги, які нібито хтось колись вам надасть, перевіряйте якість товарів, лікуйтеся тільки в лікарів (до речі, хто не знає — реклама телефонних консультацій на медичні теми заборонена, хоча на ділі досить часто зустрічається), уважно читайте документи, які ви підписуєте. І тоді ніхто не назве вас образливим словом «лох».

Де лежить безкоштовний сир Безсумнівно, шахраї будуть існувати стільки, скільки існує саме людство. На цю тему написано безліч книг, монографій, дисертацій. Суть проста: в усіх випадках використовується людська жадібність, любов до «дармовщини», бажання одержати все і відразу, причому на «порожньому місці». І народна мудрість, мовляв, безкоштовний сир буває тільки в мишоловці, мало кого зупиняє. Про неї згадують лише тоді, коли вже пізно й обманута людина (на жаргоні шахраїв «лох») намагається знайти управу на кривдників у міліції, прокуратурі та ін. Сьогодні ми розповідаємо про основні види шахрайства, що існують в Україні. Звичайно, насправді їх набагато більше, але якщо придивитися, всі вони є варіаціями на згадані нами основні теми. Можливо, комусь наша публікація допоможе уникнути великих розчарувань і неприємностей, застереже від необдуманих кроків, завжди пов’язаних з втратою ваших грошей, а то й здоров’я — адже для шахраїв нічого святого немає. Для них головне — нажива…

Іграшковий комбайн і гнуті ножі за 500 гривень Розповідає провідний спеціаліст Департаменту карного розшуку МВС України з боротьби з шахрайством Микола Рощин: — Ось перед нами так званий кухонний комбайн. По суті, це дитяча іграшка, вся з ламкої пластмаси, коштує копійки. З цією бутафорією ходять коробейники по квартирах, переважно людей похилого віку, і пропонують: ви ветеран, тому наша фірма така-то (часто називають відомий телеканал), яка відзначає саме зараз ювілей, робить вам подарунок — цей дивовижний комбайн, його ціна 800 гривень. Насправді цей комбайн — звичайна копійчана «іграшка». Плюс даруємо, теж безкоштовно, ще й масажну щітку. Вона подає електросигнали, можете робити нею масаж, взагалі, лікує від усього — від облисіння, ГРЗ та ін. При цьому вона коштує 300 гривень, а ми вам її даруємо. І ще безкоштовно вам — набір класних терток (насправді там три тоненькі залізячки, все інше — крихка пластмаса). А ось чудові німецькі суперножі з особливої сталі в гарній упаковці — 5 штук. За них просимо символічну суму — всього 500 гривень, адже ножі не можна дарувати безкоштовно. Взагалі ж, вони дуже дорогі, набагато дорожче 500 гривень коштують, але для вас... Ви тільки прикиньте загальну вартість комбайна, щітки, до речі, ось вам ще прилад «метелик», він зміцнює м’язи, це все за 2 тисячі потягне, а ми просимо всього 500... І люди погоджуються — спрацьовує любов до дармовщини. Чому просять за ножі 500 гривень — щоб було менше від суми, з якою настає кримінальна відповідальність. Насправді все разом коштує від сили 40—50 гривень (ножі взагалі десятку, вони легко гнуться від найменшого зусилля).

Лікуємося… звичайним пультом від кондиціонера — Ще один вид шахрайства — «лікувальний прилад». Його нібито розробили китайці з росіянами. Насправді ж це звичайний пульт керування кондиціонером, до якого підключено два дротики, так звані лапки (на присосках). Причому коштує 300 доларів сам прилад і 30 доларів — «лапки». І книжка ще — 10 доларів. Прилад треба приєднувати до визначених точок для лікування різних захворювань. Лектори приїжджають з Росії, збирають аудиторії, розповідають, як, припустимо, зняти порчу, або щось інше. «Родзинка» полягає ще й в тому, що ви втягуєте інших людей. У вас, припустимо, є прилад. Ви розповіли сусідам, дали покористуватися. Але не безкоштовно. Тобто «відбиваєте» витрати, а сусідам захочеться купити собі прилад… У підсумку — звичайна піраміда.

Обман: «Хочете кредит? Спочатку самі заплатіть…» — Ще проблема — псевдокредити, — розповіли у МВС України. — У чому шахрайство? Ви приходите на фірму (деякі навіть себе банками називають) і говорите: хочу взяти у вас кредит під 1,5% річних (!), як у рекламі. Вам говорять: звичайно, можете взяти, але... Ви повинні спочатку вступити в наше товариство, заплатити внесок. Це небагато: 3,5 тисячі грн., якщо хочете взяти 50 тисяч кредиту, і 7 тисяч — якщо берете 100 000. Зате який відсоток мізерний, ви можете просто покласти гроші на депозит і будете в солідному виграші. Згодні — підписуємо договір, гроші прийдуть на ваш рахунок. Ви чекаєте — тиждень, місяць... Грошей немає. На фірмі вам говорять, мовляв, у нас центральний офіс в іншому місті, там гальмують, незабаром прийдуть гроші. Чекаєте знову... Замість грошей приходить повідомлення, що... вже ви повинні заплатити перший внесок у погашення боргу, тобто грошей, які ви не одержували! Внесок невеликий, наприклад, 300 гривень, але все-таки... На фірмі радять: та заплатіть цю дрібницю, зате який кредит! Але потім приходить вимога на другий внесок і так далі... Ви обурюєтеся. Нарешті, вам говорять: знаєте, при наших дуже гарних умовах бажаючих одержати кредит багато. Конкуренція — хто більше внесків заплатить. Звичайно, є невеликий шанс, що ви і після першого внеску одержите кредит, але... Якщо хтось теж на кредит претендує і заплатить, скажімо, десять внесків, то в нього шанс у 10 разів більший. Так що вирішуйте самі, але ми вам радимо заплатити внесків 1015, тоді напевно будете першим у черзі. Ви зважаєте на вигоду і погоджуєтеся, платите відразу 20 внесків і чекаєте кредит. Але його немає. На ваші скарги відповідають, мовляв, вибачте, але такий-то вніс відразу 48 ставок і одержав кредит…

Лжеліки: панацея від усіх… БАД — Ось БАД (біоактивна добавка), яку видають за сильні ліки, — говорить полковник запасу міліції Микола Рощин. — Цю упаковку принесла до нас літня людина (причому, уявіть, пенсіонер заплатив за неї 1700 гривень). Його багато років мучить така «чоловіча» хвороба, як простатит. Він написав заяву про шахрайство і розповів, вибачте за подробиці, що раніше ходив у туалет двічі за ніч. Незручно було, але терпимо. А тепер, мовляв, полікувався цими «ліками», віддав за них і їм подібні близько 20 000 (!) гривень і змушений ходити з пляшкою... Тобто купив він спочатку один «комплекс», потім інший, третій... Шахраї ж від медицини продають під видом панацеї будь-який БАД: його і від простатиту продадуть, і від виразки, і від серцево-судинних... Дідусь побачив рекламу в газеті, зателефонував, йому привезли один комплекс, інший... Минув час, не допомагає, йому говорять: все ясно, у вас просто закриті клітини організму, треба ці клітини відкрити! Привезли, заплатив…Потім — треба відшліфувати клітини! Заплатив… Підсумок сумний — грошей немає, хвороба посилилася.

У шахраїв не виграти, навіть якщо у вас мільйон — Звичайний, звичний вже «лохотрон», на зразок перетасування наперстків, також існує і сьогодні, — говорить Микола Рощин. — Закону вони не занадто бояться, наприклад, наперсточників штрафують на 50 грн. за азартні ігри в громадському місці. І все. Щоправда, відразу вони знову не зберуться, тому що їх затримають, поки папери складуть, помурижать... Але через добу-другу «верстат» може знову запрацювати. Є й інші види подібного шахрайства. Якось у районі Лісового ринку поставили намет, у ньому комп’ютер з монітором, запустили гру. Скачуть коні, один відстає, але в підсумку виграє... Приймаються ставки, приз — знижка на низку товарів. Грають, звичайно, підставні й «лох». Але ведучий може запустити будь-якого коня першим. І «лох», незважаючи на всю свою уважність, обов’язково програє. Ще відома афера — лотерея з однаковими номерами. Там нібито виграє той, хто більше дасть... Але навіть якщо у вас є мільйон, ви програєте, тому що в шахраїв гроші ходять по колу, вони ніколи не закінчуються. Суми там ходять дуже великі, скажімо, у Запоріжжі одна дама програла 15 тисяч доларів, у Києві — 9 тисяч. Якщо із собою немає, вам підставлять таксі, мовляв, їдемо до вас додому, дістаньте «заначку», ви ж за крок від великого виграшу... Але як тільки побували у вас вдома, тон змінюється: вам грублять, гроші забирають і погрожують. Мовляв, знаємо, де живеш, якщо щось, родина відповість... Буває, звичайно, що шахраїв саджають. У Києві якось групу з 8 осіб посадили. У Харкові — відразу 26 шахраїв потрапили за ґрати. Але кримінальні справи є тільки тоді, коли «жулять» на велику суму.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також