”У Рівненській області 73% пасовищ непридатні для випасання тварин — трава, яку вони їдять, містить шкідливі речовини, отруюючи і молоко, і м’ясо», — заявила старший науковий співробітник міжнародної природоохоронної організаціїї Greenpeace Ірина Лабунська. Дослідивши території Рівненської та Житомирської областей, «грінпісівці» виявили, що концентрація цезію-137 у молоці, м’ясі, грибах, ягодах, буряках і картоплі перевищує норму в 6 разів. Цезій-137 є одним з головних компонентів радіоактивного забруднення біосфери в результаті катастрофи на Чорнобильській АЕС і може призвести до онкологічних захворювань.
Представники місцевої влади про таку експертизу продуктів міжнародною організацією не знали, а тому коментувати викладені цифри не наважилися. А завідувач відділу радіаційної гігієни обласної санепідемстанції Володимир Кузнецов підтвердив деякі дані, оприлюднені Greenpeace: — Я не знаю, в яких лабораторіях вони робили ці експертизи. Але дійсно, згідно з нашими замірами в північних районах області перевищення вмісту цезію-137 є. Наприклад, вміст радіонукліду в молоці в кількох селах Рокитнівського району, підкреслюю, з індивідуального сектора, перевищує норму в 6 разів. Невідповідність нормативам зареєстрована в харчових продуктах в селах Озірці, Луко, Воронки, Рудка Володимирецького району; Черемель, Будимля, Лугове, Удрицьк Дубровицького району; Старе Село, Дроздинь, Переходичі, Вежиця Рокитнівського району; Бір, Борове, Лисичин, Млинок, Серники, Зелена Діброва Зарічненського району; Карасин, Корост, Яринівка Сарненського району. Перевищення вмісту в яловичині відзначено в Зарічненському та Рокитнівському районах. Максимальна активність в сухих грибах відзначалась у Дубровицькому районі в с.Милячі, в Зарічненському районі в с. Бутово, в Рокитнівському районі в смт Рокитне, в с. Голубне Березнівського району, с. Зелене Володимирецького району. За останні роки також спостерігається тенденція до накопичення цезію-137 в картоплі Дубровицького та Рокитнівського районів. Зрозуміло, що ці харчові продукти люди з північних районів області все одно їдять, попри те, що ми постійно радимо мешканцям не вживати молока з індивідуального сектора, а купувати «магазинне», в якому після обробки цезію не залишається. Немає його і в маслі та сметані. Щодо онкологічних захворювань, які може викликати вживання продуктів з перевищенням цезію, то можу сказати — так, вони, безперечно, шкодять здоров’ю, Але виокремити при онкології саме радіаційну складову на фоні вживання людиною багатьох консервантів, хімічних домішок та інших речовин дуже важко. Ви ж самі розумієте, в якому світі ми сьогодні живемо. Представник санепідемстанції у розмові з кореспондентом «РВ» зазначив: щоб цезій-137 зник з харчових продуктів, потрібно чекати, мабуть, ще років 30.