"Їжте салат з помідорів із сиром і житнім хлібом — і ви проживете сто років", — радять французькі лікарі. З цим погоджується й український лікар-дієтолог Оксана Скиталінська і розповідає про те, чим корисні помідори.
Запобігають раковим захворюванням. Численні дослідження показали, що чим більше в раціоні помідорів, тим менші ризики виникнення деяких видів раку, особливо легенів, шлунка, кишечнику, підшлункової залози і простати. Цим ефектом помідори завдячують каротиноїдам: альфа-, бета-каротини, лютеїн та лікопен. Лікопен має найбільшу антиоксидантну активність, тобто захищає клітини нашого тіла від руйнування вільними радикалами. Тушковані та печені помідори містять навіть більше лікопену, ніж сирі. Під час приготування їжі руйнуються клітинні стінки, допомагаючи звільнити лікопен. А вживання помідорів з додаванням оливкової олії допомагає лікопену краще засвоюватися. Зменшують ризик передчасного старіння та хронічних хвороб. Окрім лікопену, помідори містять інші потужні антиоксиданти, зокрема, вітаміни С і А (каротин перетворюється на вітамін А в організмі). Ці вітаміни захищають від вільних радикалів ДНК — тобто місце у клітині, де зберігається генетична інформація організму. Таким чином, помідори можуть запобігати багатьом віковим захворюванням, таким як передчасне старіння, атеросклероз, цукровий діабет. Зберігають серце та судини здоровими. Помідори містять важливу комбінацію трьох вітамінів групи В — В6, В12 і В9, які запобігають інфарктам та інсультам. Саме таке поєднання вітамінів зменшує вміст гомоцистеїну в крові — своєрідного маркера, що показує високий ризик виникнення інфаркту. Одне дослідження показало, що у жінок, які з'їдали від 7 до 10 порцій томатної продукції на тиждень, був на 30% нижчий ризик серцево-судинних захворювань, ніж у тих жінок, які споживали менше порції-півтори. Крім того, помідори багаті на калій — мінерал, який часто є дефіцитним у раціоні багатьох людей і який нормалізує роботу серця. З однією склянкою натурального томатного соку можна отримати 534 мг калію, а з Ѕ склянки томатного соусу — 450 мг. Захищають від утворення тромбів. Щоденне вживання хоча б одного помідора або 1 столової ложки натуральної томатної пасти зменшує ризик склеювання тромбоцитів та утворення тромбів. Оберігають від запалень. Навіть склянка томатного соку на день може зменшити запальні процеси в організмі та запобігти або сповільнити розвиток хронічних та дегенеративних захворювань, таких як хвороби серця, остеопороз і хвороба Альцгеймера. Інші корисні впливи на здоров'я. Покращують стан шкіри, зір, травлення, сприяють зниженню надмірної маси тіла, зміцнюють кістки, оздоровлюють печінку, сприяють детоксикації організму. Помідори найкраще засвоюються при вживанні з жиром — авокадо, оливковою олією, домашнім білим м'яким сиром: вміст каротиноїдів може збільшитися від 2 до 15 разів! Крім того, клітини кишечнику засвоюють каротиноїди краще, якщо помідор вживати разом зі шкіркою: саме в шкірці багато інших рослинних антиоксидантів, тому для більшої користі не очищуйте помідори.