У чому винен холодець

2733 0

Ми у соцмережах:

У чому винен холодець

З приходом новорічно-різдвяних свят лікарі готуються зустрічати не лише Новий рік, а й хворих, кількість яких різко зростає. Приводом до побачень з лікарями стають проблеми шлунково-кишкового тракту, загострення хронічних хвороб: виразкової хвороби, холециститу, жовчнокам'яної хвороби, панкреатиту, а також алкогольне та харчове отруєння.

Проблеми шлункового тракту виникають через надмірну кількість жирної їжі, яку ми вживаємо під час святкування. Який Новий рік для нас, українців, без салату олів'є, оселедців під шубою, холодцю, копченостей! А жир — це навантаження і на печінку, і на підшлункову залозу, страви, приготовлені на м'ясних бульйонах (наприклад холодець) — це і надмірна стимуляція секреції шлункового соку, жовчі та підшлункового соку. Для здорової людини — це серйозне випробування. А що вже говорити про людей, які страждають на гастрити і виразкову хворобу. 31 грудня — ніч, коли люди не сплять, а вночі у повсякдень ми не їмо, шлунок наш розвантажується, відпочиває, і тому комплекс із надмірної кількості їжі, і незвичного часу, і неправильного прийому алкоголю спричиняє загострення існуючої хвороби. Люди звикли зустрічати Новий рік пострілами пінистого шампанського вина, а от проводжати — хто чим. Це неправильно. Починати треба із слабоалкогольних напоїв для того, щоб стимулювати активність ферменту печінки — алкоголь дегідрогенази, який розщеплює алкоголь. Якщо ви знаєте, що не уникнете "міксу" алкогольних напоїв, пийте спочатку легке вино або шампанське, а вже потім — більш міцні напої, а ще дотримуйтеся півгодинного інтервалу між тостами. Тоді не буде ні сп'яніння, ні продуктів, що отруюють організм, адже в процесі розпаду алкоголю утворюються дуже токсичні канцерогенні речовини. До речі, за церковним календарем у цей час триває Різдвяний піст. Якраз ті люди, які дотримуються постів, найменше потерпають на Новий рік від загострень хвороб шлунково-кишкового тракту. Піст, що триває і в новорічні дні, розвантажує організм. Він передбачає відсутність жирів тваринного походження, а рослинні жири, навпаки, є корисними для нашого організму.

Неприємні симптоми і як з ними боротися

Біль у правому підребер'ї. Можливий діагноз — холецистит. Це найчастіша новорічна хвороба. Проявляється вона різким болем, який віддає у поперек, праву половину грудної клітки, під праву лопатку. Супроводжується відчуттям гіркоти. Загострення може виникнути після зловживання жирними гострими стравами. Перша допомога: приймають спазмолітик (препарат на основі папаверину) і будь-який препарат із травних ферментів. Біль у животі, нудота, пронос. Можливий діагноз — харчове отруєння. Причина — споживання несвіжих чи неправильно приготовлених продуктів. Симптоми можуть виявитися вже через годину після вживання. При харчових отруєннях найкраще вживати ліки швидкої дії, наприклад, сольові проносні (англійська сіль). Незамінне при розладах шлунка — активоване вугілля. Цей препарат адсорбує шкідливі речовини. Приймати можна по дві-три таблетки кілька разів на день. Якщо потерпаєте від проносу — допоможе лоперамід чи імодіум. Відчуття переповненого шлунка. Можливий діагноз — переїдання. Прийміть один із ферментних препаратів. Головний біль. Можливий діагноз — похмілля. Причина в тому, що спирт, а також токсичні суміші, які містяться в алкогольних напоях, ушкоджують нервову систему. Окрім того, отруєння клітин головного мозку призводить до набряку й збільшення внутрішньочерепного тиску. Одразу після застілля випийте дві-три чашки міцного зеленого чаю і вранці почуватиметеся бадьоро. А ось якщо похмілля уникнути не вдалося, для зменшення концентрації токсичних продуктів у крові рекомендують багато пити (до двох літрів і більше). Краще використовувати мінеральну воду, яка поповнює дефіцит мінеральних солей. Щоб не боліла голова, приймають аспірин чи анальгін. Парацетамол пити не варто, тому що він створює додаткове навантаження на печінку. Біль під грудьми. Можливий діагноз — гастрит чи виразкова хвороба шлунка. Симптоми хвороби — тупий чи гострий біль, який розпирає або ниє. Біль віддає за грудину вздовж стравоходу, можлива нудота. Хвороба може бути пов'язана із вживанням гострих, кислих продуктів, міцної кави. Щоби полегшити стан під час нападу, можна випити гарячий неміцний чай чи просто гарячу воду. Але обов'язково зверніться до гастроентеролога. Біль навколо всього живота. Можливий діагноз — гострий панкреатит. Може супроводжуватися оперізуючим болем у верхніх відділеннях шлунка, який віддає у поперек. Додаткові симптоми — сухість і неприємний присмак у роті, блювання. Причини — вживання алкоголю, гострої чи жирної їжі. Негайно звернутися до лікаря, адже хвороба небезпечна для життя.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також