Діти-ласуни можуть бути схильні до ризику виникнення депресії і в майбутньому мати проблеми з алкоголем. Результати експерименту, що встановлює цей взаємозв’язок, опублікувала група американських дослідників у спеціалізованому журналі «Еддікшен».
За словами вчених, солодке й алкоголь зачіпають однакові «смакові» ділянки мозку. Медичні експерти помітили певний взаємозв’язок: люди, які страждають на алкогольну залежність у зрілому віці, часто є любителями солодкого. В експерименті, проведеному в Центрі хімічних досліджень Монелла, взяли участь 300 дітей віком від 5 до 12 років. Їх підібрали таким чином, що у половини був хоча б один член сім’ї, який має алкогольну залежність. Потім учені визначили, хто з дітей найбільше любить солодке. Для цього хлопцям пропонувалося спробувати 5 напоїв з різним вмістом цукру і вибрати найприємніший на смак. Після цього з дитиною працював психолог, аналізуючи її поведінку і виявляючи можливі депресивні симптоми. Різні ознаки депресії були відзначені приблизно у чверті дітей. За результатами дослідження особливо виділялася група з 37 хлопців, що вибрали найсолодший напій. У них було виявлено депресивні ознаки і водночас тяжку спадковість — систематичне вживання алкоголю одним з членів сім’ї.