У наші родини приходить європейська ідилія

1382 0

Ми у соцмережах:

У наші родини приходить європейська ідилія

У нашому суспільстві дотепер існує «домостроївський» стереотип: чоловік повинен годувати родину, а жінка — вести домашнє господарство і ростити дітей. Але в умовах кризи така схема часто виявляється недієздатною. Молоді українські родини іноді бояться народжувати дітей — потенційні татусі побоюються, що не зможуть їх прогодувати, а дівчата зі страхом уявляють, як їм доведеться проміняти свій активний стиль життя на пелюшки, прибирання й готування. Тим часом європейці вже давно навчилися так розподіляти сімейні обов’язки, щоб мама з татом мали можливість однаково присвячувати себе й дитині, й особистісному зростанню. Допомогти українським родинам позбутися страхів і навчитися будувати відносини без стереотипів покликана програма рівних можливостей і прав жінок в Україні, що фінансується Європейським Союзом, шведським агентством SIDA і Програмою розвитку ООН.

Чоловік сам запропонував залишитися з дитиною Керівник департаменту з питань сімейної й гендерної політики Міністерства у справах сім’ї, молоді та спорту Елла Ламах тепер може сміливо виступати за рівність статей. Коли три роки тому в неї народилася друга дитина, вони із чоловіком домовилися, що той візьме функції няньки на себе. — Валерій сам запропонував: «Ти виходь на роботу, а я посиджу вдома з дитиною», — розповідає Елла Ламах. — У нього свій бізнес — така робота, що дозволяє вирішувати питання з дому й самостійно планувати свій час. До того ж, у нас різні характери. Я — активна, діяльна, а чоловік у мене дуже домашній. Утім, до ідилії подружжя йшло двадцять років спільного життя. Елла з юності відвідувала тренінги з гендерної рівності. І коли вийшла заміж, взялася виховувати судженого згідно з європейськими поняттями про сімейне життя. Якщо приходила додому пізніше, ніж зазвичай, і виявляла, що чоловік лежить на дивані в очікуванні вечері, відразу пояснювала йому: я теж працюю, і ти, якщо повернувся раніше, можеш сам приготувати їсти. Спочатку він обурювався, а згодом не тільки звик до такого становища, але й навчився прекрасно готувати. Тепер в Елли й Валерія господарством займається той, у кого в цей день більше часу, і кожен радий підстрахувати свою половинку.

Як позбутися засмальцьованого халата Своїм досвідом Елла поділилася з подругами — і деякі із задоволенням його перейняли. — Спочатку хвилювалися: «Ой, він же не зможе, дитина буде голодна», — згадує вона. — А я казала: «Не переживайте, дитина голодною не буде! Чоловік навчиться її годувати». І справді, татусі чудово сприймають свої нові обов’язки! Мені було приємно бачити, що жінки нарешті змогли зайнятися собою, сходити в салон краси. Адже сидячи постійно вдома, жінки втрачають привабливість, і чоловіки перестають відчувати до них потяг.

Поверніть чоловікові родину — і він не стане алкоголіком Як фахівець з гендерних питань Елла Ламах може проаналізувати власний сімейний експеримент: — У Європі багато підприємств мають такі програми, як «тато-бонус», коли молодому батькові надають додаткові оплачувані відпустки, гнучкий робочий графік, щоб він міг провести час із дитиною, допомогти дружині. По-перше, жінка після пологів потребує особливої підтримки, а по-друге, чоловік відчуває, що він — не машина для заробляння грошей, а чоловік і батько. Чому в нас такі проблеми з алкоголізмом, наркоманією, чому в нас висока смертність серед чоловічого населення? Тому що ми їх виштовхнули з родини. Мудра жінка має перекладати на чоловіка частину обов’язків по догляду за дитиною, тільки тоді це буде міцний союз рівноправних людей.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також