У наступ пішли прикордонники

2423 0

Ми у соцмережах:

У наступ пішли прикордонники

Чого тільки не робить влада, аби примусити громадян сплачувати за комунальні послуги. Якщо раніше, маючи борги, можна було залишитись хіба що без довідки із ЖЕКу, то тепер і воду перекривають боржникам, і каналізацію. А нещодавно боржників ще й за кордон перестали пускати. Справді, на «закордон» гроші є, а на борги немає? Дію такого обмеження нещодавно відчула на собі одна з рівненських сімей, яка заборгувала комунальникам 3800 гривень. Через це молодим людям свій виїзд до Італії довелося відкласти.

Розповідає заступник начальника головного управління юстиції у Рівненській області — начальник відділу Державної виконавчої служби Марія Лук’янова: — Кілька днів тому до нас у виконавчу службу прийшли чоловік із дружиною і вчинили скандал. Вони розмахували простроченими квитками до Італії і скаржилися на те, що їх не випустили з країни. Спочатку погрожували, потім, трохи заспокоївшись, почали просити — говорили про те, що в Італії залишилася їхня неповнолітня дитина. Цю сім’ю не випустили за кордон через борг за комунальні платежі у 3800 гривень та відповідне рішення суду. Вони знали про це рішення суду, але сплачувати борг не поспішали. Ми їм все пояснили і порадили погасити борг. Отож подружжя за день погасило борги, надало нам необхідні документи і безперешкодно виїхало до Італії. Подібний примусовий захід впливу на боржника завжди був передбачений законом. Та застосовуватися він почав недавно. Тому подібні випадки, за словами пані Лук’янової, вже не поодинокі. Сьогодні є сотні рівнян, яких через ті чи інші боргові забов’язання не випускають за кордон. — Таке обмеження нині застосовується здебільшого стосовно тих, хто відмовляється сплачувати аліменти з утримання неповнолітньої дитини, — розповідає пані Лук’янова. - І це, на мій погляд, нормально. Якщо людина має кошти на закордонну поїздку, то на сплату аліментів теж має їх знайти. Хоча трапляються випадки, коли обмежують право виїзду за кордон і тим, хто заборгував за комунальні платежі. Процедура запровадження такого обмеження досить проста. Виконавча служба робить подання в суд з проханням обмежити боржнику його право виїзду за кордон. Копію судового рішення направляють у Державну прикордонну службу. За словами пані Лук’янової, обмежень у сумі боргу, через який можуть не випустити за кордон, у законодавстві немає. Власне, як і немає обмежень щодо характеру боргових забов’язань. Тому зупинити на кордоні можуть навіть через одногривневий борг чи за невчасно погашений кредит. Щоправда, із запровадженням таких обмежень — щодо несплачених кредитів — державні виконавці поки не поспішають. Вважають, що проблема з боргами по кредитах склалася через складну економічну ситуацію в державі. Після повного погашення боргу колишній боржник має надати суду та виконавчій службі відповідні фінансові документи. Лише після цього обмеження щодо виїзду за кордон рішенням суду буде скасоване.

Влад ІСАЄВ.

Коментар Олександр Бражніков, адвокат: — Законом передбачена група посадових осіб, які у певних випадках мають повноваження обмежити право громадянина на вільний виїзд за кордон. Це слідчі, судді та державні виконавці. А органи міграційної служби МВС, крім того, можуть анулювати виданий паспорт або відмовити у видачі закордонного паспорта. Інша справа — наскільки цей захід впливу є виправданим. Може бути таке, що громадянин, образно кажучи, заборгував «три гривні» і йому заборонили перетинати кордон. А може бути ситуація, коли набрав по мільйону доларів у п’яти різних банках і збирається втекти з країни. У кожному конкретному випадку потрібно розбиратися. З іншого боку, кожен громадянин нашої держави має право на вільне пересування, тому за ним залишається право на оскарження такого обмеження в суді. Звичайно, якщо є підстави для цього оскарження.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також