Укладання вінілової плитки на клей: технологія і нюанси

2619 0

Ми у соцмережах:

Укладання вінілової плитки на клей: технологія і нюанси

У цій статті ми розповімо не про те як відрізати і приклеювати шматочки вінілової пвх плитки, а про технічні особливості, які врятують вас від проблем і неприємностей в монтажі та експлуатації, з якими стикаються люди щодня.

Дана стаття призначена в першу чергу для майстрів з монтажу ПВХ вінілової плитки , А також споживачів, які збираються її укладати, тому що термін і довговічність даного підлогового покриття в основному залежить не від складу вінілу і брендів, а від якості клею і найголовніше правильної технології монтажу.

У цій статті ми розповімо не про те як відрізати і приклеювати шматочки вінілової пвх плитки, а про технічні особливості, які врятують вас від проблем і неприємностей в монтажі та експлуатації, з якими стикаються люди щодня.

Увага! Укладання вінілової плитки на клей повинні робити - виключно профі, так як стандарт зазорів на стиках не більше 0,25 мм і міцність приклеювання - залежить не від якості вінілової плитки, а від якості клею і рук майстра.

Рівність стяжки і рихлість.

Кладка на клей робиться тільки на міцне і непористе покриття - наливні підлоги або реставровані ремонтною сумішшю, тому що плитка може просто приклеїти верхній пил.

Перевірити рихлість стяжки можна - дерев'яною паличкою - провести по ній.

Рівність має критичне значення, так як якщо не вирівняти (на 2м -2мм) як би не відбивали центр кімнати, або не брали за базу рівну стіну через нерівності, - ряд піде в сторону і стики не зійдуться.

Монтаж повинен відбуватися тільки на основу при температурі - від 15 і до 25 градусів Цельсія. 

♦ Якщо температура буде нижче 15° - то клею на водній основі (зараз все на цьому розчиннику)- сохнуть набагато довше встановлених 20 хвилин - і щоб ви не робили - ряди будуть "гуляти" і через день зміни температури ви побачите збільшені зазори, хоча в момент монтажу - все врахували як потрібно.

♦ Робоча температура нанесення клею - 15-25 градусів. Якщо тепла підлога - Обов'язково включити за добу до укладання і не вимикати мінімум три дні після монтажу-поки не висохне клей. Часта ситуація коли укладали на холодну стяжку, клей розятжки сохне набагато довше, вінілова плитка втрачає геометрію з охолодженням і на ранок ви побачите збільшені зазори на стиках, хоча до цього їх не було.

При використанні теплої підлоги - Водяної, Ви повинні розуміти, що втрати від температури води в трубі до поверхні Стяжки становитимуть близько 10 ° C, і на поверхні повинна бути максимальна температура з обмеженням 28 ° - при цій температурі вінілова плитка і клей зберігають свої фізичні властивості еластичності.

1. Грунтування Стяжки необхідно винонувати виключно концентратом грунтовки , а не звичайними грунтовками типу СТ17, Тому що СТ17 - дуже рідка і глибоко проникає в пори, не заповнюючи їх, таким чином адгезія (міцність з'єднання) клею і стяжки буде низькою, тому що будуть взаємодіяти тільки поверхневі молекули основи. Потрібно використовувати - грунтовки Концентрат, які заповнюють всі пори стяжки, І після нанесення утворюють видимий глянець на ній. Таким чином при нанесенні клеїв Витрата їх буде мінімальний, і адгезія клею і непористої підготовленої стяжки - буде максимальна, тобто площа взаємодії між молекулами поверхні стяжки і клею буде Максимальної. 

2. При плануванні укладання - Вам потрібен лазерний рівень або шнур, або як мінімум ідеально рівна довга стіна - якщо така існує. Кращою практикою укладання є - Відмірювання середини кімнати , і укладання від цієї лінії. Така практика дозволить вам навіть маючи невеликі перепади-нерівності Стяжки Мінімізувати видимість Зазорів, які з’являться тільки в краях кімнати

3. Для Укладання на клей вінілової плитки вам знадобиться спеціальний валик з максимальною вагою - Бажано той валик на який ваш партнер по укладанню може сісти, створивши максимальне навантаження. Таким чином проникність клею в усі пори-буде максимальна і зкріплення вінілу зі стяжкою - буде найнадійніше, і найголовніше - що в момент монтажу у вас не попливуть ряди вінілової плитки, при проклейці наступних рядів.

 

4. По стиках вінілової плитки після укладання потрібно пройтися з феном і поприбивали гумової киянкою - Тому що відклеюється і виходить з ладу вінілова плитка саме через те що погано приклеєна з країв. Тому їх потрібно додатково по прибивати і проклеювати, щоб не було перепаду і вони були добре зафіксовані. Якщо буде перепад - то плитка буде задираєтися.

5. Для нанесення клею краще використовувати шпатель а1 з висотою гребеня один-два мм. Якщо ви будете використовувати шпатель з гребнем три і більше міліметрів - велика ймовірність що плитка просто буде плавати у клею і надлишки витечуть через верх на стику. А якщо плитка буде плавати, то зазори 0,25 мм між плитками ви навряд чи зможете проконтролювати. 

6. Який клей найкращий? Зараз всі нормальні європейські клея йдуть акрилові на водній основі - вода є основним розчинником. Тому особливої різниці між ними немає - є невеликі відхилення в складі - що впливають на швидкість висихання. Головне - не беріть дешеві китайські або вітчизняні аналоги . Але один з флагманів використовує як додаток до складу ще и Скло-волокно для більшої стабільності.

Шукати великі відмінності в «нормальних Європейських» клеях ніякого сенсу немає - найголовніше що вам потрібно розуміти - це умови експлуатації - не нижче 15 °C  що забезпечить висихання за 20 хвилин, через цей час плитка схопитися і її геометрія не зміниться, та якщо ви вкладаєте на холодну стяжку і розчинник не випарується-то плитка також охолоне і на ранок у вас вилізуть зазори на стиках.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також