Українська молодь підкорює Європу

1485 0

Ми у соцмережах:

Українська молодь підкорює Європу

Молоді люди з України щодалі більш уважно дивляться у бік західних кордонів і шукають можливості набратися професійного й життєвого досвіду в країнах Європи. У цьому їм допомагає спеціальна програма молодіжних обмінів, організована Європейським Союзом.

Українка Ірина Лисенко — учасник програми «Молодь у дії». Улітку 2007 року вона закінчила університет у Миколаєві. Перед тим як почати працювати за спеціальністю «викладач середньої школи», вона вирішила спочатку одержати досвід педагогічної роботи в Європейській волонтерській службі (ЄВС). Завдяки їй Ірина Лисенко відправилася на практику в Люксембург.

Ідеальний рік — Робочою мовою моєї організації «LISEL» була англійська, на вулиці та вдома я спілкувалася німецькою, на офіційних зустрічах ми говорили французькою мовою, а в спілкуванні із сусідами, емігрантами з Чорногорії, я пригадувала трохи забуту сербську, — розповідає Ірина. — Моїм головним завданням була допомога іноземним студентам у вирішенні їхніх повсякденних проблем. Зокрема, за допомогою контактів у ЗМІ й зустрічей з представниками влади я лобіювала права іноземних студентів на роботу в Люксембурзі. Протягом навчального року вона викладала англійську мову групі китайських студентів. Разом з волонтером з Литви дівчина проводила дискусії, міжкультурні зустрічі для студентів, організовувала пішохідні прогулянки за туристичними маршрутами, екскурсії за межі Люксембурга. — Досвід управлінської роботи в некомерційній організації, що я здобула в Люксембурзі, зокрема, у проведенні презентацій, організації культурних заходів, спілкуванні з чиновниками й бесідах у групі, що складалася з представників понад 20 національностей із чотирьох континентів, не порівняти ні з чим, що можна було б знайти в Україні, — ділиться враженнями Ірина. — А якщо додати, що я за цей час вивчила французьку, то вийде мій ідеальний волонтерський рік.

Ти молодий? Дій! Що ж це за програма, яка викликає таке замилування в її учасників? — «Молодь у дії» була утверджена Євросоюзом наприкінці 2006 року, — розповідає Олена Яремко, інформаційний представник програми ЄС в Україні. — Завдяки їй у молодих людей Європи, у тому числі й України, з’явилася можливість міжнародного співробітництва, зокрема, завдяки організації молодіжних обмінів і міжнародної волонтерської діяльності. Молодіжні лідери, представники організацій та інститутів, які працюють із молоддю, можуть підвищувати свій професійний рівень на тренінгах та інших заходах, спрямованих на налагодження партнерства, підвищення якості реалізованих проектів і поглиблення своїх знань у різних сферах роботи з молоддю. Програма «Молодь у дії» розрахована на сім років і триватиме до 2013 року. Її бюджет становить 885 мільйонів євро. Від програм-попередниць (»Молодь для Європи» і «Молодь») вона відрізняється. По-перше, нині створена окрема підпрограма «Молодь світу», що дозволяє учасникам співпрацювати з партнерськими країнами. По-друге, розширений вік учасників міжнародних обмінів — від 13 до 30 років. По-третє, крім традиційних індивідуальних проектів Європейської волонтерської служби, з’явилися групові, в яких можуть брати участь відразу близько 100 волонтерів з різних країн. По-четверте, введено молодіжний паспорт YouthPass — це cертифікат, що видається кожному учасникові проекту, реалізованого в рамках програми, як-то міжнародна зустріч, тренінг, семінар. Це документ, де описуються вміння, навички й знання, отримані завдяки участі в проекті. Такий сертифікат — важливий крок до визнання неформального утворення в Європі. Мабуть, лише одиниці відмовляться від можливості пожити в Європі, щоб потім використати цей досвід на батьківщині й у своїй майбутній роботі. Тим паче, що молоді люди, беручи участь у програмі міжнародного молодіжного обміну, зі своєї кишені оплачують лише 30% транспортних витрат, а сама участь у програмі ЄВС для них повністю безкоштовна — всі витрати, пов’язані з перебуванням волонтера в ЄС, покриваються за рахунок бюджету програми.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також