Українці вже з'їли 200 мільйонів тонн продуктів з ГМО

1956 0

Ми у соцмережах:

Українці вже з'їли 200 мільйонів тонн продуктів з ГМО

У 1994 році на Землі з'явився перший генно-модифікований продукт, дозволений для харчування людини — помідор, створений каліфорнійською компанією. А у 1996 році з'явились перші поля, засіяні рослинами, вирощеними із застосуванням біотехнологій — в основному кукурудзою та соєю. З того часу не вщухають дискусії у світі щодо того, чого чекати від застосування генно-модифікованих організмів: порятунку від голоду, хвороб та енергозалежності чи непередбачуваних впливів на здоров'я людини та довкілля. Намагалися знайти аргументовану відповідь на ці запитання й учасники прес-клубу, що відбувся у Львові завдяки освітньо-інформаційній програмі, ініційованій Комітетом з біотехнологій Європейської бізнес-асоціації.

Якось, спілкуючись із журналістами, Сергій Шульга, заступник директора лабораторії Інституту харчової біотехнології та геноміки НАН України, заявив: — Американці з'їли не менше 600 мільйонів тонн ГМО продуктів, європейські співтовариства — до 300 мільйонів, Росія — на рівні 200 мільйонів. Я думаю, що ми так десь біля Росії... Тим часом в Україні не побачиш продукції з маркуванням, яке підтверджує вміст ГМО. Навпаки, на прилавках — і сіль, і цукор, і вода — тобто навіть ті продукти, в яких трансгенів і бути не може, містять маркування "Без ГМО". Борис Сорочинський, експерт Інституту харчової біотехнології та геноміки НАН України, доктор біологічних наук, вважає безглуздим запровадження маркування продукції "Без ГМО" в умовах, коли в Україні не існує офіційної реєстрації, коли ГМО в нашій державі заборонені. Це, вважає експерт, профанація, яка використовується виробниками як вдалий маркетинговий хід. В Україні уже створено близько 50 лабораторій, де перевіряють продукти на вміст ГМО, тоді як у Німеччині та в Польщі — по 5. Якщо й досліджувати продукти на вміст ГМО, каже п.Сорочинський, то тільки ті, щодо яких є більша ймовірність. Наприклад, в Україні — це соя, ріпак, кукурудза. — Коли вводилось таке маркування, значить, комусь це було вигідно. Хоча вимогу маркування уже зняли з нормативної бази. Вистачило здорового глузду, — підсумував експерт. Під час прес-клубу п. Сорочинський заявив: — В Україні немає шкідливих ГМО. Більше того, в Україні не повинно бути жодного ГМО. Причина для цього одна: в нашій країні немає офіційної реєстрації такої продукції. Та, що є — є неофіційно, як вона потрапила на ринок — невідомо. В цьому питанні держава повинна навести порядок. Стверджують, що в Україні генетично-модифікована продукція найчастіше зустрічається серед ріпаку, кукурудзи та сої. Загалом на світовий ринок допущені і культивуються понад 30 генетичних модифікацій, переважна більшість яких стосується цих основних культур. Наприклад, трансгенна соя уже поширена більше, ніж звичайна: її частка у світових посівах становить близько 80%, а в Україні, припускають, — не менше 30-40%. В меншій мірі, але вже існують та культивуються генно-модифіковані картопля та томати; бавовник і тополі, з яких виробляють папір; і навіть кава, із зменшеним вмістом кофеїну. Загалом біотехнологія широко застосовується у різних сферах, в тому числі й у медицині та фармакології. А як до генно-модифі­ко­ваних продуктів ставляться за кордоном? Експерт наводить таку статистику: торік близько 17 мільйонів фермерів у 28 країнах світу засіяли біотехнологічними культурами 170 мільйонів гектарів. Ще в 31 країні надано дозвіл на імпорт таких рослин як харчових продуктів і кормів. Для чого застосовується генна модифікація? Наприклад, у картоплю вводять ген, який виробляє білок, отруйний для деяких шкідників, зокрема, колорадського жука. А в сою, бавовник, цукровий буряк — гени, що відповідають за стійкість до гербіцидів, тобто хімікатів проти бур'янів, від яких страждає й основна культура. Загалом говорять про першу хвилю генетичних перетворень, яка забезпечила захист рослин від шкідників та гербіцидів та підвищила врожайність, та другу — яка стосується поліпшення смакових якостей та збагачення рослин і продуктів корисними для людини речовинами. Щоправда, чи не найголовніше питання, яке хвилює споживачів — чи достатньо доказів безпечності таких продуктів для здоров'я людини і довкілля. При цьому, щоправда, п.Сорочинський наголошує, що такі дискусії не повинні відбуватись на популістському рівні, це — прерогатива фахівців, науковців і дослідників: — Сучасна біотехнологія заснована на знаннях. І говорити про її ризики слід тільки на науковому рівні, а не на рівні припущень і здогадок.

 
Борис Сорочинський розповів, що перед тим як потрапити на споживчий ринок, нові генетично модифіковані рослини проходять жорстку дозвільну систему з незалежних експертних комісій і державних установ, що займає не менше 5-7 років. А Всесвітня організація охорони здоров'я кілька років тому після ретельних перевірок визнала, що генетично модифіковані рослини та продукти з них є безпечнішими для людини та довкілля, ніж звичайні, оскільки їх набагато скрупульозніше перевіряють. Експерт розповів: — В Євросоюзі протягом 10 років майже 300 мільйонів євро вкладено у наукові проекти з вивчення впливу ГМО на здоров'я людини та довкілля і зроблено глобальний висновок — генно-модифіковані продукти не є більш небезпечними, ніж традиційні. При цьому Борис Сорочинський зауважив: — А от недооцінювати ті можливості, які відкриває перед людством генна інженерія, щонайменше безглуздо. Адже біотехнології дозволять вирощувати якісну їжу та корми, створювати групи продуктів, спеціально призначених для певних категорій людей, винаходити дієві й безпечні вакцини та ліки тощо. Навіть наша сусідка Росія збагнула майбутні вигоди і до кінця 2020 року має намір витратити на біотехнології суму, яка дорівнює двом нашим річним бюджетам. Звісно, Україна не має коштів, щоб серйозно працювати над новими видами ГМО. Але цілком може розумно використовувати вже винайдені й апробовані в інших країнах культури. Рано чи пізно, але ресурси нинішніх традиційних селекційних методів вичерпаються, і тоді без генної інженерії не обійтися.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також