«Важко жить без пістолета, коли в сусіда автомат»

8777 0

Ми у соцмережах:

«Важко жить без пістолета, коли в сусіда автомат»

Реалії життя інколи змушують нас думати про власну безпеку. Тим паче, що досягнення прогресу та українське законодавство дозволяють кожному скористатися правом на захист і придбати засоби самозахисту, про які ми й говоримо сьогодні.

Як розповів старший інспектор дозвільної системи відділення організації охорони громадського порядку відділу адміністративної служби міліції УМВС України в Рівенській області, підполковник міліції Валерій Строкаль, нині без спеціального дозволу можна купувати лише газові балони та пневматичну зброю, швидкість польоту кулі якої менша за 100 м/с, а калібр — менший ніж 4,5 мм. Для придбання інших видів особистої зброї та спецзасобів самооборони необхідний спеціальний дозвіл і досягнення певного віку: газовий пістолет в Україні можна придбати з 18 років, гладкоствольну мисливську зброю — з 21 року, нарізну — з 25 років. Існує перелік категорій громадян, котрі мають право придбати «пристрій для відстрілу патронів, споряджених гумовою кулею», який в народі називають «пістолетом для гумових куль». До осіб, професійна діяльність яких пов’язана з ризиком для життя й здоров’я, належать працівники правоохоронних органів, судді та їхні найближчі родичі; за постановою суду — особи, котрі беруть участь у судочинстві; військовослужбовці, крім солдатів строкової служби; народні депутати та журналісти.

Отримання дозволу Для отримання дозволу на придбання зброї необхідно надати довідку про відсутність судимості та медичний висновок лікувального закладу про відсутність протипоказань, що перешкоджають придбанню зброї. Прослухати курс лекцій з матеріальної частини зброї, правил поводження з нею та застосування — пройти подібне навчання в Рівному можна, наприклад, у фірмі «Автобан-Зброя». Забезпечити місце зберігання зброї: як мінімум — придбати металевий ящик із врізним замком. Якщо ж особа планує зберігати більш як три одиниці зброї, сейф для зброї необхідно обов’язково підключити або до автономної сигналізації, або до пульта державної охорони. Забезпечення належних умов зберігання зброї має перевірити дільничний інспектор і скласти відповідний рапорт, в якому він також вказує особистісні характеристики потенційного власника зброї. Після цього останній ще й має успішно скласти іспит із прослуханого ним теоретичного курсу, а якщо планується купівля мисливської зброї — укласти договір обов’язкового страхування. Отримавши дозвіл на придбання зброї, можна вирушати до магазину. Однак варто знати, що впродовж 10 днів з дня придбання зброя має бути зареєстрована в органах внутрішніх справ за місцем проживанням власника з отриманням дозволу на її зберігання, носіння. Дозвіл на зберігання зброї, як і медичний висновок, дійсні впродовж трьох років. Тож після завершення цього терміну медичний огляд, технічний огляд та перереєстрацію зброї доведеться повторювати кожні три роки. Контроль за ретельністю зберігання зброї повинен здійснювати дільничний інспектор не рідше, ніж раз на рік, а от максимальна кількість його візитів до вашого помешкання не обмежується, а покладається на розсуд правоохоронця. Щодо вартості виготовлення усіх необхідних документів, то послуги дозвільної служби коштують 17 гривень, вартість бланка-дозволу на придбання зброї становить 10,20 гривні, на зберігання — 30 гривень.

Попит і ціни За спостереженнями заступника директора ТОВ-фірми «Автобан-Зброя» Юрія Доманського, чи не найбільшою популярністю серед покупців нині користуються газові балони — їх купують і для «особистого використання», і для роботи в охороні. Дехто вважає, що газовий балон — не дуже ефективний засіб самооборони. Проте своєму власнику він додає впевненості, а в екстремальній ситуації дозволяє йому на кілька секунд знешкодити нападника й прийняти правильне рішення. На відміну від газового пістолета, який останнім часом дещо втратив у популярності серед рівнян, газовий балон невеликий і цілком здатний поміститися навіть у найменшу жіночу сумочку. До того ж він недорогий: придбати газові балони «Терен» можна за 15-20 гривень, тоді як газовий пістолет коштує щонайменше 800 гривень, а набої до нього — в середньому 3-4 гривні. Незабаром у Рівному з’являться принципово нові газові балони «Шанс», котрі вже продаються в столиці. На відміну від звичайних балонів, котрі випускають газ у вигляді хмари, «Шанс» має струменеву дію, тож його ефективність значно вища. Однак багато рівнян віддають перевагу саме пістолетам. На їхню думку, пістолет — дуже дієвий психологічний фактор. Нападнику-неспеціалісту відрізнити на око бойовий пістолет від пневматичного чи газового практично неможливо. Тож у разі появи в руках ймовірної жертви будь-якого пістолета «бойовий дух» хуліганів швидко щезає. Пневматичну зброю в салоні-майстерні «Сікурс» можна придбати в середньому від 600 гривень, набої до неї коштують близько 30 гривень за упаковку з 500 куль. Спецзасоби для відстрілу патронів, споряджених гумовою кулею, коштують у середньому від 850 гривень, набої з гумовими кулями — 4-5 гривень. Вартість курсу теоретичних і практичних занять, необхідних для отримання дозволу на купівлю зброї, та брошури з лекціями становить 56 гривень. А завдяки наявності в «Автобан-Зброя» тиру, власники зброї можуть постійно вдосконалювати й свої вміння володіти нею. Щодо інших місць, де можна придбати зброю, то це спеціалізовані магазини для мисливців та рибалок «Мисливець», «Сапсан» і навіть відділ на першому поверсі центрального універмагу. А бажаючим озброїтись варто пам’ятати, що зброя — річ індивідуальна й її законний власник не має права не лише передавати її сторонньому, навіть найближчому родичу, але навіть віддавати комусь ключі від сейфа, де вона зберігається. Інакше він ризикує потрапити під норми адміністративної відповідальності. Якщо ж власник зброї застосував її неправомірно, йому загрожує кримінальна відповідальність з анулюванням дозволу на зберігання зброї та її вилученням.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також