Вестерн по-українськи

2258 0

Ми у соцмережах:

Вестерн по-українськи

24 березня минув встановлений головою Антимонопольного комітету (АМК) України Олексієм Костусєвим термін подачі відомою компанією «Вестерн Юніон Файненшнл, Інк.» («ВЮ»), яка займається швидкими переказами грошей по всьому світу, відомостей про нові тарифи на переказ в Україну коштів з далекого зарубіжжя. Антимонопольне відомство рекомендувало «ВЮ» знизити тарифи на такі перекази в Україну в зв’язку з тим, що вони, відповідно до попередніх висновків АМК, монопольно високі. Глава АМК вважає позицію України стосовно «ВЮ» «політикою національної безвольності й сервільності (догідництва. — Авт.) перед транснаціональними корпораціями...

24 березня минув встановлений головою Антимонопольного комітету (АМК) України Олексієм Костусєвим термін подачі відомою компанією «Вестерн Юніон Файненшнл, Інк.» («ВЮ»), яка займається швидкими переказами грошей по всьому світу, відомостей про нові тарифи на переказ в Україну коштів з далекого зарубіжжя. Антимонопольне відомство рекомендувало «ВЮ» знизити тарифи на такі перекази в Україну в зв’язку з тим, що вони, відповідно до попередніх висновків АМК, монопольно високі. Глава АМК вважає позицію України стосовно «ВЮ» «політикою національної безвольності й сервільності (догідництва. — Авт.) перед транснаціональними корпораціями... Це — політика перетворення європейської держави з тисячорічною історією на країну третього світу, безправного об’єкта економічної експансії», — сказав Костусєв. У той же час головний антимонополіст висловив надію, що це питання буде врегульоване наприкінці березня-на початку квітня і відзначив, що Комітет вже розробив рекомендації щодо розміру економічно обгрунтованих тарифів. Конкретних цифр не назвав, але дав зрозуміти, що вважає хорошим тариф у $6 за переказ суми до $100, і $9 — до $200, який зараз поширюється на перекази з Росії. На думку пана Костусєва, є два варіанти розвитку ситуації: «Або компанія знижує тарифи на переказ коштів в Україну до економічно обгрунтованих, або до неї будуть застосовані жорсткі штрафні санкції, які, з огляду на значні обсяги ринку, можуть досягти сотень мільйонів доларів». На запитання про те, чи надійшли в АМК від «ВЮ» будь-які документи, що проливають світло на розмір нових тарифів, у прес-службі АМК повідомили, що в Україну терміново прибули повноважні високопоставлені представники «ВЮ», з якими на 24 березня заплановані переговори. У зв’язку з цим п. Костусєв заявив наступне: «Ми усе ще маємо надію, що питання зниження тарифів на переказ грошей із далекого зарубіжжя вдасться вирішити мирним шляхом у стислий термін без накладення багатомільйонного штрафу і судових процесів, які за цим обов’язково послідують і розтягнуться на багато місяців, якщо не років. Наша мета одна: поліпшити матеріальне становище наших співгромадян і зробити це якнайшвидше». Ми зв’язалися з декількома українськими і російськими банками, які надають послуги з пересилки грошових переказів з України в далеке зарубіжжя і навпаки. Скрізь відповіли, що вони працюють у звичайному режимі, тарифи теж поки залишаються старими. Вони такі: за переказ з України суми до $200 треба сплатити $22, до $300 — $29, до $400 — $34. Максимальний розмір переказу, який можна відправити без документів, що підтверджують походження грошей, складає $600, а плата за цю послугу — $45. Вартість переказу в Україну з-за кордону порівняна з вказаними, але є індивідуальною в кожній окремій країні, з якої відправляються гроші. Олексій Костусєв, голова АМК: «Якщо документи не прийдуть, то буде порушена справа про ненадання документів з відповідними наслідками. Якщо ж вони надійдуть, то буде прийняте остаточне рішення. У нас все готово».

ХТО ТАКИЙ МОНОПОЛІСТ Підприємство визнається монополістом, якщо займає більше 35% ринку, або ж коли п’ять компаній володіють 70% ринку. Штраф за таку концентрацію може досягати 5% річного прибутку компанії, за його невчасну сплату нараховують 1,5% пені. За погоджені дії конкурентів, що призвели до монополізації — так звана змова, карають ще суворіше, залежно від його наслідків. За оцінками АМКУ, Western Union контролює 85% ринку грошових переказів в Україні. Щодня по цій системі в країну переказується близько $2 млн.

ІСТОРІЯ ПИТАННЯ Червень 2004 р. АМК порушив справу проти американської компанії «Вестерн Юніон Файненшнл, Інк.» («ВЮ») за ознаками зловживання монопольним становищем. Вересень 2004 р. «ВЮ» знизив у 2,5 рази тарифи на грошові перекази між Україною і Росією. Це не стосувалося переказів в Україну з країн далекого зарубіжжя. Листопад 2004 р. Центральний офіс американської компанії «ВЮ» повідомив АМК, що його представництво в Україні ліквідоване. 22 березня 2005 р. АМК рекомендував компанії «ВЮ» знизити тарифи на грошові перекази в Україну з далекого зарубіжжя, тому що вони, відповідно до попередніх висновків АМК, монопольно високі.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також