Вибір влади

1994 0

Ми у соцмережах:

Вибір влади

Указ Віктора Ющенка про дострокове припинення повноважень Верховної Ради і про проведення дострокових парламентських виборів керівники Рівного та області сприйняли по-різному.

Матчук не махновець Голова облдержадміністрації Віктор Матчук почув про указ Президента, сидячи вдома перед телевізором. Почув цілком несподівано для себе, оскільки, мовляв, ніщо не віщувало такого розвитку подій: — Ще в суботу 31 березня Віктор Ющенко говорив, що налаштований на конструктивну співпрацю з Верховною Радою, і раптом підписує указ про припинення її повноважень... Вже згодом з’ясувалося, що цьому передували обіцянки Олександра Мороза у тім, що Верховна Рада збереться у повному складі, щоб визнати неприпустимість переходу депутатів з фракції у фракцію всупереч волі своїх виборців. Тобто Верховна Рада цієї домовленості не дотрималася, як і багатьох інших. І Президент не витримав, чаша його терпіння переповнилася, він зрозумів, що далі так тривати не може. Утім, як би там не було, як голова облдержадміністрації я повинен не обговорювати укази Президента, а неухильно виконувати, якщо вони чинні. А указ Президента про дострокове припинення повноважень Верховної Ради є саме таким. Дізнавшись про рішення Президента, не мав навіть наміру одразу ж мчати до Києва — я ж не махновець, щоб приймати поспішні особисті рішення. Тому дочекався офіційного виклику з Секретаріату Президента. Перед нарадою у Президента ми, голови 24 облдержадміністрацій, зійшлися на тому, що його рішення про розпуск парламенту абсолютно правильне та доцільне. Особисто мене дуже вразив Віктор Ющенко. Перед нарадою з головами ОДА він, зокрема, зустрічався з керівниками силових відомств, з послами інших держав, з верховним представником Європейського Союзу з питань спільної зовнішньої політики та політики безпеки Хав’єром Соланою, чотири години розмовляв з прем’єр-міністром. Але попри такий напружений графік, був в доброму гуморі — це ж яку фізичну силу і міцну психіку треба мати?! На сьогодні облдержадміністрація продовжує працювати у звичному режимі, єдине, що додатково ми повинні забезпечити проведення виборів 27 травня і гарантувати їх прозорість, демократичність і чесність. Чи бачу себе у списках? Говорити про це рано, все залежить від того, за яким принципом їх формуватимуть. Скажімо, можуть діючих голів і міністрів автоматично внести до списків, а можуть й ні. Відповідь на це питання дадуть обласні конференції та засідання політради НСНУ.

Данильчук не довчився Указ Президента став цілковитою несподіванкою й для голови Рівенської обласної ради Олександра Данильчука. Він навіть змушений був відмовитися від навчання, у вівторок п.Данильчук написав заяву, щоб його відпустили з інституту підвищення кваліфікації керівних кадрів Національної академії державного управління при Президентові України, де він мав бути до 6 квітня. — Не до навчання зараз, — зізнався Олександр Данильчук. — Мусив поквапитися додому, назад на Рівенщину. Адже треба терміново скликати позачергову сесію обласної ради. Головне питання — оцінити нинішню суспільно-політичну ситуацію в Україні. Сподіваюся, і для цього є достатньо підстав, що більшість депутатів підтримають позицію Президента, як це, скажімо, вже зробили депутати Львівської облради. Особисто я — на боці Юлії Тимошенко, а отже, й Віктора Ющенка. Проте це не означає, що я також рватимусь у депутати Верховної Ради. Немає в мене до цього особливого бажання, чи не тому, що вже один раз там побував і мені не сподобалося. Дуже вже багато роботи та клопоту у тій раді, якщо насправді працювати задля інтересів виборців і держави. Я ж саме таким був. Але зарікатися не буду — якщо політрада БЮТ внесе мене у свій виборчий список, змушений буду такому рішенню підкоритися.

Чайка чужу кашу не розхлебтуватиме Міський голова Рівного Віктор Чайка, здається, від останніх перипетій у вищих ешелонах влади не в захопленні, хоча й критикувати чи оцінювати їх він не береться: — Нехай оцінюють нинішню ситуацію в державі народні депутати, прем’єр-міністр і Президент. Адже, так би мовити, не я ту кашу заварив, тому й не мені її розхлебтувати. Тим паче, якби моя думка щось там вирішувала чи якимось чином могла вплинути на подальший розвиток ситуації. А це не так. Я змушений продовжувати забезпечувати нормальну життєдіяльність міста та рівнян. Тобто робити все, щоб дороги у місті ремонтували, сміття вчасно вивозили, щоб холодну та гарячу воду в оселі рівнян подавали безперебійно, а також виконувати все, що вимагається від органів місцевого самоврядування. Звісно, нестабільність в суспільстві нормальному життю і роботі людей аж ніяк не сприяє. І я навіть дивуюся, як до такого, як зараз, могло дійти, адже що на одному боці, що на другому — розумні люди? А що вони роблять — кожен стягує своїх прихильників до Києва, розбурхують людей, а потім гадатимуть, як їх втихомирити. Отож нехай ті політики не забувають, що є не лише 450 депутатів Верховної Ради, не лише Президент, прем’єр-міністр та Кабмін, а є ще 46 мільйонів людей. І якщо вони не сядуть за стіл переговорів, не домовляться, не підуть на взаємні поступки та компроміси, все може закінчитися бідою, можуть бути дуже серйозні наслідки.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також