«Вічність» тривала дванадцять годин

5164 0

Ми у соцмережах:

«Вічність» тривала дванадцять годин

В останні роки головною подією 9 травня стає запалення "вічного" вогню на Дубенському цвинтарі. Учора "вічність" тривала близько 12 годин — газ до труби усередині п'ятикутної металевої зірки подали о восьмій ранку, припинивши подачу газу з настанням темряви. Подивитись на цю рідкісну подію ("вічний" вогонь тепер запалюють лише тричі на рік — 2 лютого, 9 травня та 22 червня) традиційно прийшли обласні та місцеві керівники і народні депутати.

Зважаючи на те, що власне ветеранів війни у Рівному залишилось зовсім небагато, урочисту ходу із центру міста до меморіалу із "вічним" вогнем здійснювали вояки місцевого гарнізону, перед якими їхала бойова машина часів Леоніда Брежнєва. За ними вирушили кілька тисяч рівнян та автобуси для ветеранів. На урочистому мітингу були сказані належні слова, проголошені належні гасла, проспівані належні пісні. Активісти різних політичних сил продемонстрували себе і свою символіку. Не уникли цієї спокуси і перші особи — Василь Берташ, Михайло Кривко, Володимир Хомко та Віктор Матчук прикрасили свій одяг синьо-жовтими стрічками, натомість Анатолій Юхименко та Юрій Кічатий обрали для цього стрічки чорно-жовтого кольору. Оце, власне, й усе. Оплачений міським бюджетом газ середнього тиску відгорів належні години без пригод. На відміну від минулих років спроб відірвати п'ятикутну зірку навколо "вічного" вогню, аби здати її у пункти прийому кольорових металів, зафіксовано не було. Наступна "вічність" на Дубенському цвинтарі настане 22 червня і триватиме, як повідомили комунальники, лише три години.

Довідка «Р» За свідченнями істориків радянських часів, у період з 1941 по 1944 рік на території Рівненщини загинуло і поховано 14 852 воїни Червоної армії і 237 комуністичних партизанів та підпільників. Понад 32 тисячі жителів Рівненської області, призваних до Червоної армії, загинули під час війни, 260 із них воїнів-земляків — на території нашої області. 10 березня 1944 року облвиконком прийняв постанову про впорядкування могил та увічнення пам'яті загиблих. Загалом на території області є 335 військових поховань, у тому числі 12 військових кладовищ, 19 ділянок на комунальних кладовищах, 5 меморіалів, 165 братських могил, 133 — одиноких. 1975 року у Рівному відкрили Меморіал Воїнської слави на Дубенському кладовищі. 1985-го споруджено Монумент Вічної Слави.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також