Цьогоріч уже сорок рівнян захворіли на сальмонельоз. Торік на цю пору було лише 18. На Рівненщині "прижився" вид сальмонели, яка живе в яйцях та курячому м'ясі. Найбільше рівняни й отруюються яйцями, погано їх просмажуючи, п'ючи сирими чи виготовляючи із них майонез. У Рівному є три випадки сімейного захворювання на сальмонельоз. У січні двоє дітей заразилися сальмонелою після вживання риби, смаженої в яйці, та курячого м'яса. Їхні ровесники з іншої сім'ї отруїлися майонезом, який мама приготувала із сирих яєць. А на днях до лікарні потрапила інша родина: мама та два сини з'їли недостатньо просмажену яєчню.
Ольга Романчук, начальник відділу епіднагляду Рівненського міського головного управління Держсанепідемслужби у Рівненській області: — Не важливо, свіжі яйця, домашні вони чи куплені у магазині — у всіх може бути сальмонела, Оскільки на Рівненщині найпоширеніший вид сальмонели той, який живе у курячих яйцях та м'ясі, то ці продукти не варто вживати в їжу, добре не проваривши чи не просмаживши. Проте отруїтися можна і молочними продуктами, і м'ясом інших тварин, і рибою. Харчі повинні бути свіжими і правильно приготовленими. Цього року у травні у Рівному було 16 випадків сальмонельозу, тоді як у інші місяці — 4-8. Люди доїдали після Великодня їжу, що залишилася, незважаючиь, що харчі не свіжі. Часто сальмонелою заражаються на пікніках, коли шашлик погано просмажують або беруть з собою продукти, що швидко псуються, наприклад, торти. Сальмонела довгий час зберігається у зовнішньому середовищі: у воді — до 5 місяців, м'ясі та ковбасних виробах — від 2 до 4 місяців, у замороженому м'ясі — близько шести місяців, у твердому сирі — до 1 року, у ґрунті — до 18 місяців. У молоці та м'ясних виробах сальмонели здатні не тільки зберігатися, а й розмножуватись, не змінюючи зовнішнього вигляду та смаку їжі (наприклад, у напівфабрикатах). Соління та копчення на цього збудника кишкової інфекції впливає незначно, а заморожування навіть збільшує терміни виживання мікроорганізмів в продуктах. Заразитися сальмонельозом можна не лише від їжі, а й контактно-побутовим шляхом. Щоправда, останнім заражаються переважно діти. Джерелом інфекції є тварини, птахи, люди, хворі на сальмонельоз, або здорові бактеріоносії: рогата худоба, свині, свійська водоплавна птиця, кури, у кишках яких з великою постійністю містяться сальмонели. Тварини можуть виділяти збудника з сечею, калом, молоком, слиною, носовим слизом. Бактеріоносійство може тривати багато місяців і навіть років. Переносником сальмонел можуть бути також мухи. Захворювання розвивається через 6-71 годину після потрапляння сальмонел в організм. Симптоми хвороби можуть бути виражені яскраво, а можуть і ніяк не проявлятися. В останньому випадку людина буде джерелом зараження для ближніх, але сама не страждатиме. Для сальмонельозу характерний біль у животі, нудота, блювота. Пронос починається пізніше, ніж блювота. Випорожнення рясні, кал смердючий, досить швидко стає водянистим, з домішками слизу і зеленуватим відтінком. На сальмонельоз частіше хворіють діти, бо їхній організм слабший. Рекомендую за перших симптомів звертатися у лікарню. Ускладнені випадки лікувати важче. Окрім того, на Рівненщині вже були смертельні випадки від цієї хвороби. Аби не потрапити на лікарняне ліжко, пропоную дотримуватися простих правил. М'ясо та яйця вживати в їжу тільки після термічної обробки, а качині і гусячі яйця використовувати лише у тісто. Маленьких дітей не можна годувати сирими курячими яйцями, а кашу або пюре, в які додають молоко чи жовтки, треба прокип'ятити. Для готових та сирих продуктів потрібно використовувати окремий посуд, дощечки для нарізування. Молоко, особливо куплене на стихійних ринках, перед вживанням треба кип'ятити. Продукти, які швидко псуються (варені ковбаси, м'ясні салати, молочні продукти та ін.) зберігати в холодильниках при температурі не вище 8°С. Окрім того, належить дотримуватись правил особистої гігієни, уважно стежити за гігієною маленьких дітей, мити руки і харчуватися у місцях, що передбачені для цього.