Віктор Чайка: «Рівне — не банкрут»

2086 0

Ми у соцмережах:

Віктор Чайка: «Рівне — не банкрут»

У середу представники міської влади влаштували такий собі своєрідний звіт перед журналістами, прагнучи довести свою позицію щодо актуальних проблем Рівного. Упродовж двох годин з інформаціями та коментарями виступали міський голова Рівного Віктор Чайка, його заступник Світлана Богатирчук, керівник водоканалу Володимир Нецький, депутат Рівнеради, директор підприємства «Рівнеелектротранс» Степан Загиней, заступник начальника управління житлового господарства Федір Ілюк. У результаті вималювалась картина сьогоденних прагнень і перспективних сподівань керівників міста і управлінців.

Як Чайка з Януковичем про мільйони домовлявся Не минуло й півроку, як намагання міського голови Рівного Віктора Чайки потрапити на прийом до прем’єр-міністра Віктора Януковича, увінчались успіхом. Сталася ця подія у минулий четвер о 16 годині 30 хвилин і тривала годину, — уточнив п.Чайка. Результати її виявились обнадійливими. В усякому разі саме так вважає міський голова. Стверджує Віктор Чайка, що домовився з прем’єром про 2 мільйони гривень на добудову приміщення поліклініки на вул.Драгоманова, півмільйона — на будівництво школи в Басовому Куті, і кошти на святкування 720-річчя Рівного. Мільйони ці поки що дуже умовні, бо остаточна доля їх вирішуватиметься на засіданні Кабінету Міністрів.

Три мільйони заасфальтували вже в дороги Досі по 2-3 мільйони гривень щороку витрачало місто на капітальний (а насправді так званий «ямковий») ремонт доріг, після якого, як висловився Віктор Чайка, «випадали зуби» у водіїв. Тепер у влади інший підхід — ремонтувати грунтовно і на роки. Сім кілометрів доріг таким чином у Рівному вже відремонтовані, на що було потрачено понад 3 мільйони гривень. У планах — ще 13 кілометрів. Віктор Чайка запевнив, що до кінця сезону основні дороги, де найбільш інтенсивний рух, будуть відремонтовані. Гроші на подальший ремонт є: 2,5 мільйона влада відшукала в міському бюджеті та відкрила у банку кредитну лінію у розмірі до 5 мільйонів гривень, заставивши готель «Мир» та приміщення на вул.Поштовій, 2. Крім того, є надія використати на дороги й частину коштів, які пообіцяв Кабмін на святкування 720-річчя міста.

ООНівці знову побували в Рівному Тривають переговори між міською владою і представниками ООН, які впроваджують проект з енергозбереження у Рівному. Підставою для зустрічі з міським головою у середу стали результати тендера з постачання труб, якими мають замінити існуючі іржаві. Як тільки надійдуть ці труби у місто, їх відразу ж почнуть прокладати на Північному, все ще плекаючи надію до початку опалювального сезону запустити ТЕЦ, від якої настане благодать у Рівному — і гаряча вода, і якісне тепло.

Поїде Чайка по дешеву електроенергію У п’ятницю планує міський голова Віктор Чайка зустріч на трьох — разом з керівником «Рівнеенерго» п.Разумовим збирається до гендиректора Рівенської АЕС п.Тищенка. Домовлятись про дешеву електроенергію для водоканалу. Виявляється, така енергія є, виробляється за рахунок надлишкової пари і, виявляється, нею можна торгувати. Конкуренцію АЕС у торгівлі такою енергією становить, як не дивно, підприємство «Дубноцукор» — у результаті таких же фізичних явищ там також виробляється електроенергія — з цукроварами директор водоканалу вже домовився на постачання 1 млн. 200 кВт. Тож вода у Рівному стане дешевшою. Щоправда, споживачі цього не помітять — платитимуть за ці послуги таку ж суму, як і раніше. Полегшено зітхне хіба що керівник водоканалу п.Нецький — вибивання боргів у населення дається вкрай важко, а тому вихід він бачить у зменшенні собівартості. Не випадково саме про здешевлення електроенергії така турбота — це 60% витрат підприємства.

Вночі вода нікому не потрібна! Так, за словами керівника водоканалу Володимира Нецького, вважає керівництво «Рівнеенерго», припиняючи подачу води о 21 годині, і цим загострює ситуацію. Натомість п.Нецький розуміє рівнян, які обурені цим, бо знає напевно: о 21 годині рівняни ще не сплять. Водночас і сам висловлює обурення — тим, що люди не платять за надані послуги. Скажімо, у червні недоплатили рівняни за надані послуги понад 400 тисяч гривень. У результаті водоканал — у збитках і в боргах перед енергопостачальниками, які відмовляються безоплатно струм подавати, а рівняни — без води. «Як тільки збільшиться рівень проплати, буде продовжено подачу води у вечірній час», — констатує п.Нецький.

Безнадійних боржників виселятимуть П’ять заяв надійшло від рівнян на розгляд спеціально створеної при міськвиконкомі комісії з проханням реструктуризувати заборгованість за квартплату та комунальні платежі. І це лише початок. З 1 липня набрав чинності відповідний закон, яким передбачено укладення договорів про погашення заборгованості терміном до 60 місяців, залежно від суми боргу та доходів. При порушенні угод боржнику нараховуватиметься пеня у розмірі 0,01% за кожний прострочений день оплати. Перелік документів, які необхідно мати громадянам, котрі захочуть укласти угоди на реструктуризацію боргів, такий же, як і для отримання субсидій. Очевидно, і прийматимуть ці документи ті ж працівники ЖКП, до яких ідуть зараз за оформленням субсидій. Причому, субсидії відтепер будуть призначатись тільки за умови укладення угод на реструктуризацію боргів, якщо такі є у прохача. Передбачається, що знайдуться люди, які мають величезні борги, не користуються субсидіями, й надалі не збираються погашати заборгованість. До таких передбачені радикальні заходи — позови до суду і виселення. Поки що в Рівному немає прецеденту з виселенням боржників, управлінці підкреслюють: тільки тому, що досі не було законних підстав для таких дій.

Світське свято з політичним підтекстом Сумнівно, чи багатьох рівнян турбує над усе, коли ж відзначати День міста. Однак для міської влади дата його відзначення стала питанням принциповим. Не вперше простежується намагання міських керівників перенести цей день з холодного жовтня на теплий вересень чи ще тепліший серпень. Якщо досі ці пропозиції були досить млявими, то цьогоріч дійшло до винесення розгляду цього питання на сесію Рівнеради. Як це питання «зарубали», ми повідомляли минулого тижня. Трактування цих подій не розділяють міський голова Віктор Чайка і керівник фракції «Наше місто» у Рівнераді Степан Загиней. Віктор Чайка стверджує, що просто «не хотів напередодні виборів йти на конфронтацію», а Степан Загиней запевнив: «На наше рішення виступ народного депутата не вплинув», фракція вважає, що свято це — не політичне, і не релігійне, а світське, а тому наполягатиме на перенесенні святкування, але зробить це трохи пізніше. Таким чином, світське свято все ж стало питанням політичним. «Час розсудить, коли краще святкувати», — заявив Віктор Чайка. Вочевидь, час покаже, й наскільки вивіреними є інші сьогоднішні рішення міської влади, чи справдяться, зокрема, надії голови на підмогу з Києва та ООН, чи, врешті-решт, не стане Рівне банкрутом, як прогнозує депутат Рівнеради Едуард Герасимчук. Бо й справді, міська влада таки більше дбає про те, де взяти чи випросити гроші, а не про те, як їх заробити. Цю думку не поділяє Віктор Чайка, більше того, називає ці заяви безвідповідальними, приводячи як аргумент те, що вперше за п’ять років не довелося брати кредит, щоб виплатити зарплатню і відпускні вчителям, що бюджет за півроку виконано на 5 мільйонів більше, ніж за цей період торік. Аргументи, щоправда, не дуже переконливі, бо з грішми у влади таки скрута.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також