Водіїв «посилають» до суду

1945 0

Ми у соцмережах:

Водіїв «посилають» до суду

З понеділка у Рівненському міському суді аншлаг. Щодня більше сотні рівнян штурмують стару триповерхову будівлю, щоб забрати своє посвідчення водія та сплатити передбачені законодавством штрафи за адміністративні порушення. Такого напливу водіїв не пригадують не лише працівники суду, а й самі автолюбителі, які змушені по півдня вистоювати у величезному натовпі разом зі своїми «колегами по нещастю».

Розбурханий натовп водіїв примушує нервувати і охоронців з підрозділу охорони «Грифон», яким час від часу доводиться заспокоювати людей. Майже до обіду у приміщення запускали тільки по дві людини. Згодом помічники суддів, щоб пришвидшити процес розгляду адміністративних справ, вже запрошували по декілька чоловік. Так розпочався робочий тиждень Рівненського міського суду, куди працівники ДАІ передали протоколи про адміністративні порушення та посвідчення водіїв, які порушили правила дорожнього руху впродовж вихідних. Один із людей в черзі — рівнянин Павло Янішевський, який керує автомобілем з 13 років. Раніше їздив у супроводі батька, а минулого року, досягши повноліття, нарешті отримав посвідчення водія. Минулої суботи хлопець неправильно перетнув перехрестя вулиць Князя Володимира та Шухевича, за що працівники ДАІ склали протокол про адміністративне порушення і разом з його посвідченням водія передали до суду. — Кожен водій хоча б декілька разів на день порушує правила дорожнього руху, — стверджує обурений хлопець. — Без цього не обходиться. Але ж це несуттєві порушення. Раніше, якщо спіймали тебе на такому порушенні, сплатив штраф — і далі їздиш. Посвідчення водія ніхто не забирав. Тепер забрали посвідчення і змушений тут стояти в черзі, щоб заплатити 17 гривень. Таких, як Павло, біля суду — переважна більшість. Конфісковувати «відібрані на деякий час» посвідчення водія у них ніхто не буде, оскільки законом чітко передбачено, за що можна застосовувати таку міру покарання. Здебільшого, це — створення аварійної ситуації та перебування за кермом у нетверезому стані. Однак потрапивши під «гарячу руку» заїжджих даішників, місцеві водії змушені вистоювати у величезній черзі. І скоріше за все, стоятимуть ще щонайменше декілька тижнів, поки не закінчиться «відпрацювання» Рівненщини.

Коментарі Петро Денисюк, голова Рівенського міського суду: — Ініціатором цього відпрацювання є Міністерство внутрішніх справ, звідки на нашу адресу надійшов лист із проханням посприяти проведенню цієї операції і оперативно розглядати подібні адміністративні справи. Раніше таких справ у нас було теж чимало. Наприклад, за минулий рік судді Рівненського суду розглянули майже 59 тисяч справ щодо адміністративних порушень. Раніше люди на такі засідання просто не з’являлися. Платили штраф — і на тому крапка. Тепер же, коли потрібно забрати своє посвідчення водія, змушені йти до нас. Звичайно, це не зовсім зручно для нас, оскільки кожен суддя щодня змушений розглядати як мінімум десяток таких справ. Але, з іншого боку, такі заходи дисциплінують водіїв. Василь Петрик, начальник сектора моніторингу управління ДАІ в Рівненській області: — Це відпрацювання триватиме місяць — з 10 січня по 10 лютого цього року. За розпорядженням міністра Юрія Луценка, у нас в області цим займаються спецпідрозділ «Кобра» та бійці взводу супроводу з Сумської області. Такі заходи мають зменшити аварійність на вулицях нашого міста, показники якої з початку цього року були досить високі. Крім того, хочемо дисциплінувати водіїв. Тепер працівники ДАІ, склавши відповідний протокол про адмінпорушення, того ж дня пропонують водіям проїхати до суду. Конфіскацією посвідчень водія ДАІ не займається, оскільки є норми, за які саме види порушень можна це робити. До того ж, тільки за рішенням суду. У разі, якщо суд вирішує позбавити водія посвідчення, тільки тоді цей документ вилучають. Сергій Овчинніков, голова правління ГО «Спілка водіїв»: — Упродовж останніх днів працівники ДАІ під час оформлення адміністративних протоколів розпочали масово вилучати посвідчення на право керування транспортними засобами. В чинному законодавстві України процедура вилучення посвідчення водія відсутня, тому такі дії суперечать законодавству. Відомо, що Президент подав законопроект, в якому, зокрема, інспекторам ДАІ надається право вилучати посвідчення водія. Однак це поки що тільки законопроект. А до цього часу працівники ДАІ мають діяти в межах повноважень, визначених чинними законами України. Сподіваємось, що такі незаконні дії інспекторів ДАІ будуть припинені прокуратурою, адже відповідні звернення були підготовлені та направлені фахівцями Спілки водіїв до Генпрокуратури.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також