Міністерство охорони здоров'я затвердило рекомендації для консультування пацієнтів про здорове харчування. Лікарі зазначають, що харчування будь-якої людини, у тому числі дієтичне, базується на чотирьох головних складових: адекватність енергетичним витратам, збалансованість за вмістом найважливіших продуктів, безпечність їжі та максимально можливе збереження задоволення від її споживання.
У методичних рекомендаціях експерти визначили поради і щодо споживання вуглеводів, білків та жирів, що забезпечують енергетичні потреби організму людини, а також вітамінів та мінералів. Крім того, було розроблено деталізовані рекомендації щодо щоденного споживання фруктів та овочів, злаків, молочних продуктів, м'яса і напоїв, у тому числі алкогольних. Визначено також поради щодо дотримання пацієнтом певного виду дієти. Так, серед найбільш вивчених дієтичних підходів, спрямованих на збереження здоров'я, медики виділяють дієту із низьким вмістом жиру, також — дієту для контролю артеріальної гіпертензії, середземноморську дієту та вегетаріанську. Всі вони, як зауважують лікарі, мають достовірний позитивний вплив на здоров'я хворих та здорових людей. При цьому зазначені дієти не мають на меті лише зменшення маси тіла. Так, наприклад, середземноморська дієта дозволяє зменшити ризики захворювання на рак, хворобу Паркінсона та Альцгеймера. Розроблено і суто практичні рекомендації щодо здорового харчування. При цьому підрахунок загальних енергетичних потреб повинен проводитись з урахуванням віку, статі та рівня фізичної активності. Так, рекомендованим добовим рівнем споживання солі для здорових людей є 6 грамів або 2,3 грама натрію. Зменшення кількості солі у дієті асоційовано із зниженням ризику ССЗ та смертності від них. Усім без винятку слід рекомендувати споживання понад 300 грамів фруктів та 300 грамів овочів щоденно. Ці харчові продукти є важливим джерелом харчових волокон. Збільшення рівня їхнього споживання призводить до зменшення смертності від усіх причин, ССЗ та інсульту. Слід також рекомендувати усім пацієнтам заміну рафінованих злаків у дієті на цільнозернові злаки, які містять значно більше харчових волокон. Домінування у раціоні харчування рафінованих злаків призводить до зайвої ваги. Необхідно також радити пацієнтам замінити молоко та молочні продукти з нормальним вмістом жиру на знежирені. Слід споживати 500-700 мл (або понад три порції) молочних та кисломолочних продуктів з низьким вмістом жиру щоденно. Особливу увагу слід звернути на необхідність значного обмеження споживання червоного м'яса і технологічних продуктів з м'яса. Риба, птиця, бобові, горіхи та насіння, а також знежирені молочні продукти потрібно рекомендувати як основне джерело білку. Слід також значно обмежити споживання насичених жирів та уникати вживання трансжирів, зважаючи на суттєве збільшення ризику атеросклерозу та інсульту. Сьогодні чотири класи хвороб — серцево-судинні, злоякісні новоутворення, цукровий діабет, хронічні респіраторні захворювання — зумовлюють понад 80% смертей в нашій країні та понад 70% всього тягаря хвороб.