Як пережити перепади погоди

1305 0

Ми у соцмережах:

Як пережити перепади погоди

І весна, і літо цього року не перестають "радувати" тих, хто страждає на гіпертонію, аритмію та інші серцево-судинні хвороби. Перепади температури досягають іноді 10 градусів на добу, що саме по собі здатне спровокувати напад. Духота змінюється дощем. Після дощу — спека. А у людей то пульс зашкалює, то дихати нічим, то голова розколюється. Як звести до мінімуму вплив примх погоди на самопочуття серця і судин?

Вентилятор охолодження

Водний баланс вимірювати ковтками

Кардіологи радять пити у спеку воду не літрами, щоб не перевантажувати нирки, а ковтками. Три ковтки простої негазованої води на годину — мінімальне "дозування", що вимагається для заповнення рідини, втраченої організмом з потовиділенням. Трьох ковтків вистачить, щоб справно працював механізм терморегуляції. Однак це не означає, що треба відмовитися від вживання рідини під час сніданку, обіду і вечері. У цілому за день треба поглинати не менше 1,5 літра води, в тому числі у вигляді напоїв, перших страв і з соковитими сирими овочами та фруктами.

У русі — життя

Навіть якщо людина перенесла інсульт, їй треба рухатися по максимуму. Адже так вона прискорює обмін речовин і постачання органів і мозку киснем. Відповідно, при активному способі життя у тих, хто страждає на порушення роботи судин і серця, довше зберігається швидкість реакції і думки, краще працює весь організм. Звичайно, ідеальний варіант — регулярні заняття спортом, хоча б тричі на тиждень — щоб стимулювати стабільний кровообіг. Але не перестарайтеся, починайте з малого. Боятися прискореного пульсу або невеликої задишки не варто, адже на перших порах організму, не звиклому до навантажень, буде важкувато. Але потім ви, образно кажучи, "розженете" кров.

Повернення "тихої години"

Змінюємо денний графік так, щоб після обіду з'явився час якщо не на сон, то хоча б на відпочинок. Гіпертонікам і гіпотонікам не рекомендуються прогулянки і ділова активність у години найбільшого сонця — тобто з 12-ї до 16-ї год. Може підвищитися артеріальний тиск. До речі, "нормальні" показники тиску для кожного свої. В цілому напад не загрожує, якщо тиск не вищий від 140/90. Хоча у деяких гіпертоніків, особливо у віці після 60 років, "свій" тиск становить 150/100, а то й вище. У такому разі слід регулярно приймати препарати, які контролюють стан судин.

Здоровий сон — здоровий день

У спеку гіпертоніки не дуже добре сплять. Тому їм рекомендується лягати не раніше 9-ї вечора, коли температура повітря суттєво знизиться. Бажано користуватися кондиціонером, щоб довести температуру в будинку до 18 градусів. Або хоча б провітрити приміщення. Спати рекомендують з відчиненими вікнами і до 6-7-ї години ранку. Так, по-перше, вдасться привести свій організм в гармонію з природними процесами — вставати, коли нормально розвидниться, і лягати після сутінків. У підсумку вплив світлового дня і спеки на самопочуття зведеться до нуля. По-друге, раннє пробудження корисне для ділових людей з порушеннями роботи судин і серця, яким без післяобідньої сієсти влітку не обійтися. Гіпотоніки в спекотний сезон також сплять менше, але почуваються зазвичай краще. Відпочивати після обіду їм не обов'язково, але гуляти без головного убору під активним сонцем не варто.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також