Як постувати без шкоди для здоров'я

1324 0

Ми у соцмережах:

Як постувати без шкоди для здоров'я

28 листопада розпочався Різдвяний піст, який триватиме до 6 січня 2013 року. Різдвяний піст не такий суворий, як Великодній, проте віруючому не дозволяється вживати мґясо і мґясні продукти, молоко і молочні продукти, тваринні жири, яйця, а також кондитерські вироби з додаванням перерахованих продуктів.

За церковними догматами, в понеділок, середу та п'ятницю треба вживати рослинну їжу без олії, у вівторок і четвер — з олією, а в суботу та неділю до 2 січня можна їсти рибу. Крім того, якщо в понеділок, середу і п'ятницю немає якогось свята, то найкраще вживати неварену їжу: хліб, сирі овочі й фрукти, сухофрукти, мед і різні горіхи.

Чи можна під час посту лише не їсти м'яса

Повністю замінити мґясо рослинною їжею не можна. Білки діляться на повноцінні, які містять усі незамінні амінокислоти, що є тільки в продуктах тваринного походження, і неповноцінні, які можуть бути в продуктах рослинного походження. Однак при грамотному поєднанні якісне заміщення мґяса цілком можливе. Для цього потрібно вживати в їжу боби (квасоля, горох, сочевиця), цільні крупи, горіхи, гриби. Крім того, особливу увагу варто приділити продуктам, що містять залізо та кальцій: гречці, вівсянці, яблукам, волоським горіхам. Уникнути проблем із травленням допоможе використання натуральних спецій — анісу, кардамону, коріандру, меліси, мґяти, кропу, розмарину, чебрецю, тмину, хрону, шавлії, естрагону. А ось до гострих приправ — гірчиці, перцю, хріну, часнику — слід ставитися обережно, оскільки вони протипоказані при гастритах, виразковій хворобі, ентеритах, хронічних колітах.

До чого може призвести відмова від молочного

Практика показує, що виключення з раціону молочних продуктів у більшості випадків має позитивний ефект: у пацієнтів зникала схильність до алергій та нежитю, гаймориту, синуситу. Річ у тім, що молоко — це слизоутворюючий продукт. Воно корисне для маленьких дітей, а дорослій людині молоко в чистому вигляді навантажує підшлункову залозу. Тому дуже часто відмова від нього навіть покращує самопочуття. Що ми хочемо отримати з молока? Білок і кальцій. Кальцій міститься в капусті, зокрема броколі, морській рибі і кунжутному насінні. Достатньо щодня вживати кунжутне насіння (в салаті або інших стравах), щоб організм отримав денну норму кальцію. Так що відмова від споживання молочної продукції дорослій людині шкоди не завдасть.

Чи всім підходить сироїдіння

Непогано звернути увагу на рекомендації Всесвітньої організації охорони здоровґя, за якими половину щоденного раціону мають складати овочі та фрукти. Однак лише половина від цієї кількості (тобто чверть від усієї споживаної їжі) — це овочі та фрукти в сирому вигляді. Ось це і є оптимальна норма споживання сирої їжі.

Чи існують якісь особливості прийому рідини в піст

На цей період краще обмежити чи взагалі виключити з раціону міцний чай і каву, щоб уникнути перевантаження нервової системи. Пити можна і потрібно травґяні чаї, відвари сухофруктів, морси з журавлини і брусниці. Магазинні соки краще замінити свіжовичавленими (фруктовими та овочевими), які можна розводити водою. Крім того, дуже корисно між прийомами їжі пити воду з додаванням лимонного соку (1 ч.л. на склянку води). А взагалі завжди корисно пити звичайну чисту воду, незалежно від того, дотримується людина посту чи ні.

Від чого не можна відмовлятися під час посту

Від меду. Якщо вибирати між різними джерелами цукру, то мед — найбільш прийнятний варіант, оскільки крім цукру, містить до 400 різних корисних речовин, включаючи вітаміни, мікроелементи, рослинні гормоноподібні речовини, що регулюють багато функцій організму.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також