Як правильно завершити Різдвяний піст

854 0

Ми у соцмережах:

Як правильно завершити Різдвяний піст

Вихід з тривалого посту — досить небезпечне випробування для організму і може обернутися виразковою хворобою, колітом, панкреатитом, холециститом або просто поганим самопочуттям. Він повинен тривати не менше тижня для молодої й здорової людини і 2-3 тижні — для людей похилого віку, ослаблених або тих, що страждають на хронічні захворювання.

Їжа повинна містити мінімум жиру, м’ясо варене або запечене — телятина або біле м'ясо курки.

У перші дні після посту не варто накидатися на молоко, сир, сметану, вершки. Однак кефір 0,5-1% або низькокалорійний йогурт — можливі. Можна дозволити собі одне варене яйце, але ні в якому разі не яєчню.

Не варто різко скорочувати кількість пісних страв. Рослинної їжі на столі повинно бути в 2-3 рази більше від тваринної. Кріп, петрушка, базилік, кіндза, естрагон, м'ята, чебрець чудово замінять жирні соуси і допоможуть засвоїти м'ясну їжу.

Перейдіть у ці дні на роздільне харчування. Поєднання білків і вуглеводів в одному прийомі їжі вкрай небажане в перший тиждень після посту. Млинці та пиріжки з м'ясом і яйцями, піца, пельмені, м'ясо з гарніром — нехай поки почекають. Категоричне «ні» — поєднанню риби і яєць, м'ясних і молочних продуктів.

Їсти треба стільки, щоб лише втамувати голод, але не потрібно обмежувати себе в рідині. Ось тільки відмовтеся в ці дні від солодкої газованої води, ігристих і десертних вин та міцного алкоголю. Ідеальний напій протягом дня — джерельна вода. Із соками, навіть натуральними, варто бути обережними: потрапляючи в порожній шлунок, вони подразнюють його стінки. Таким же ефектом може володіти і чай, особливо зелений, тому краще заварювати його неміцно. Допустимий після посту келих сухого вина — воно допоможе травленню.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також