Як рівненський суддя "подарував" державну нафту

2405 0

Ми у соцмережах:

Як рівненський суддя

Генпрокуратура відкрила кримінальне провадження на суддю Господарського суду Рівненської області Андрія Качура. Його підозрюють у перевищенні службових повноважень, бо пан Качур, ще не прийнявши офіційної присяги судді, відсудив на користь приватної фірми нафту з державного магістрального нафтопроводу "Кременчук-Херсон" на суму 171 млн. грн. Апеляційний господарський суд нафту повернув, скасувавши рішення Андрія Качура. Але суддя все ж потрапив під слідство.

господарський суд У 2012 році волинське ТОВ "Тірас-Арс" подало позов до Господарського суду Рівненської області на збанкрутіле рівненське підприємство "ВКФ "Інвест-VEZ". Вимагали, аби суд визнав їх власниками 40 тис. кубів високосірчаної нафти, загальною вартістю 171 млн. грн., яка була в магістральному нафтопроводі "Кременчук-Херсон" і яку збанкрутіле підприємство нібито мало продати, взяло кошти, але так і не віддало. Суддя Андрій Качур задовольнив позов волинської фірми. А оскільки рівненського підприємства вже не існувало, апеляцію від нього ніхто не подав. Натомість, до суду звернулося ПАТ "Укртранснафта", доводячи, що ця нафта була у магістральному нафтопроводі "Кременчук-Херсон", який є державною власністю і перебуває у користуванні ПАТ "Укртранснафта". Тож рівненське підприємство, яке хоч і торгувало рідким паливом, але бути власником нафти у нафтопроводі не могло. Окрім того, ПАТ "Укртранснафта" довело, що у цій ділянці не може бути високосірчаної нафти, а збанкрутіле рівненське підприємство не могло підписувати будь-які угоди. Але одним із основних доводів в Апеляційному суді був той, що Андрій Качур, ухвалюючи у січні 2012 році рішення на користь волинян, не мав права цього робити, бо склав присягу судді лише у лютому 2012 року. У зв'язку з цим Рівненський апеляційний суд рішення судді Качура скасував і повернув нафту державі. У Генпрокуратурі, яка відкрила кримінальне провадження за ч. 3 ст. 365 КК України (перевищення влади або службових повноважень), зазначають, що оскільки майно магістральних і розподільних нафтопроводів є державною власністю, своїми діями суддя Андрій Качур спричинив тяжкі наслідки державним інтересам. Наразі триває досудове розслідування справи. Андрій Качур продовжує працювати на своїй посаді у Господарському суді Рівненської області та проходить люстраційну перевірку. У своїй декларації за 2013 рік суддя, який розглядав справу на 171 млн. грн., вписав 177,9 тис. грн. доходу. Усі кошти — заробітна плата. Є у судді земельна ділянка 12 соток, квартира на 70 м2 та дача на 78 м2. У батька судді є 15 соток землі та квартира на 69 м2, а також 21-річний "жигуль". Вадим Торчинюк, голова Господарського суду Рівненської області, коментує:

— Нам не надходило жодного повідомлення від Генпрокуратури щодо порушення кримінального провадження проти Андрія Качура. Усе, що ми знаємо, — з повідомлень ЗМІ. Звільнення судді — довга процедура. Відповідно до закону, висунути підозру судді може лише Генпрокуратура. Верховна Рада повинна позбавити суддю недоторканності, тоді лише зможе набрати чинності вирок і суддя втратить посаду. Андрій Качур насправді мав право ухвалювати рішення, незважаючи на те, що складав присягу у лютому 2012 року. Суддів призначає президент своїм указом. Андрія Качура суддею призначили у червні 2011 року. Складання присяги — це суто церемоніальна норма закону. Доти суддя має право виконувати свої обов'язки.
Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також