Як стати акціонером?

2170 0

Ми у соцмережах:

Як стати акціонером?

Компанія "Еско-Рівне" створена у 2003 році як комунальне підприємство, засновниками якого стали два діючі на той час теплопостачальних підприємства Рівного. Статутний капітал підприємства становив 267500 гривень. Якось непомітно через кілька років виявилось, що "Еско-Рівне" перетворилось на приватне — його акціонерами стали фізичні особи, загалом володіючи 11 акціями, а це майже 10 відсотків усього статутного фонду. Кажуть обізнані люди, що серед тих акціонерів є відомі у Рівному люди. Як акції підприємства, яке, по суті, належить усій громаді міста, опинилися у руках приватних осіб?

Керівник "ЕСКО-Рівне" Ніна Весельська: — Нині основними акціонерами "ЕСКО-Рівне" є два міських комунальних підприємства: "Теплотранссервіс" та "Міськсвітло". За ними числиться майже однакова кількість акцій: 48 та 49 штук відповідно. Як акції опинилися у комунальних підприємств? Це було ще у 2003 році. Щоб виконати пілотний проект з енергозбереження програми розвитку ООН та Глобального екологічного фонду, необхідно було створити нове підприємство. Тож його засновниками стали два комунальних підприємства: тоді ще обласне — "Комуненергія" та міське — "Міськсвітло". Вони обидва внесли кошти у статутний фонд нового підприємства "ЕСКО-Рівне". Потім "Комуненергія" перейшла у власність міста, а пізніше її ліквідували, тож акції передали "Теплотранссервісу". Рештою 11 акціями зі 108 (це майже 10%) володіють фізичні особи з числа працівників "ЕСКО-Рівне". Передали ці акції фізичним особам після того, як наприкінці 2004 року було прийнято відповідне рішення на загальних зборах колективу за поданням старшого програмного менеджера програми розвитку ООН в Україні Сергія Волкова та менеджера проекту Глобального екологічного фонду та ПРООН Олексія Пащенка. Тобто була вимога донорів проекту — Глобального екологічного фонду та ООН — продати 10% акцій працівникам підприємства, щоб зацікавити їх працювати, що й було зроблено. Одним з цих акціонерів з числа працівників є нині і я, оскільки володію однією акцією. Щодо решти фізичних осіб-акціонерів, то назвати їх не можу, оскільки товариство — приватне. Тепер міська влада хоче здати майновий комплекс "Теплотранссервісу" в оренду, тож акції (вартість кожної — 2500 гривень) потрібно перемістити в інше комунальне підприємство, щоб вони не перейшли до орендаря. Міський голова Рівного Володимир Хомко: — "Теплотранссервіс" має 83 мільйони гривень кредиторської заборгованості. Якщо його не передавати в оренду, то цей борг доведеться віддавати з міського бюджету. А так фірма, яка бере майно цього підприємства в оренду, змушена взяти ці борги на себе. Тож з моменту підписання договору оренди борги вже будуть не наші. Ми можемо потім назад повернути "Теплотранссервіс", але борги не числитимуться за нами. А зараз якщо, не дай Бог, хтось подасть через борги в суд на "Теплотранссервіс", наші акції на 120 тисяч гривень пропадуть. Тож чи здаватимемо "Теплотранссервіс" в оренду, чи ні, але акції у нього потрібно забрати. Я спочатку думав передати їх міському шляхово-експлуатаційному управлінню. Але тут є загроза. Бо міське ШЕУ може взяти підряд на асфальтування вулиць, і якщо раптом казначейство не пропустить на це грошей, тоді ШЕУ збанкрутує протягом місяця і суд забере наші акції. А ось спецкомбінат не має боргів і не має ніякої загрози збанкрутувати, бо не залежить від зовнішніх чинників. Також він не має великих підрядів, пов'язаних із проплатами через казначейство. І продати акції спецкомбінат сам не може: на це потрібен дозвіл сесії міськради.

Мирослава ШЕРШЕНЬ.

Довідка "РВ"

Питання про передачу 44,8% акцій "ЕСКО-Рівне", яке обігріває кілька міських медичних та навчальних закладів і житлових будинків, комунальному підприємству "Спецкомбінат-ритуальна служба" планували розглянути сьогодні на сесії міськради. Однак вчора стало відомо, що сесію перенесено на 25 квітня.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також