Прихильники здорового харчування активно налягають на сухофрукти — це не тільки здорова заміна шкідливих снеків, але й чудове джерело вітамінів і мікроелементів. Але справді корисні тільки правильно заготовлені сухофрукти — без зайвого цукру і консервантів.
Практичні поради, як правильно вибрати сухофрукти: Інжир. Має бути м`який, світлий і солодкий, трохи плескатий. Якщо плоди тверді, мають кислий присмак і втратили форму — це означає, що термін зберігання продукту закінчився. А ось білий наліт свідчить про те, що фрукти дуже солодкі, тому при сушінні на поверхні виступила глюкоза. Курага. Правильно висушені абрикоси мають світло-жовтий або коричневий колір. Яскраво-оранжевий колір плодів свідчить про те, що їх обробили діоксидом сірки. Якщо вже купили занадто яскраву курагу, добре вимочіть її у воді. Родзинки. Їх теж обробляють діоксидом сірки. Зупиніть свій вибір на тьмяних, коричнуватих родзинках; ягід яскравого бурштинового відтінку уникайте. Цей сухофрукт теж краще замочити і промити перед тим, як їсти. Фініки. Виробники сушених фініків грішать тим, що заливають їх сиропом глюкози. Після цього і без того солодкі плоди стають приторними, а користі від них немає майже ніякої. Попросіть продавця показати фініки без глюкози або ж зорієнтуйтеся самі: необроблені плоди сухі і майже не липкі. Чорнослив. Це не дуже корисний сухофрукт, але якщо дуже хочеться або він потрібен для якоїсь страви, купуйте уважно.Уникайте занадто блискучих плодів — для глянцевого ефекту їх обробляють гліцерином або вимочують в дешевій олії. Намагайтеся купувати чорнослив в прозорій упаковці і стеж, щоб його поверхня була матовою.