Як вибрати червону ікру

932 0

Ми у соцмережах:

Як вибрати червону ікру

У червоній ікрі містяться жири, вітаміни і мінерали, а також близько 30% білка, який легко засвоюється організмом і за цими ознаками перевершує багато продуктів, в тому числі й м’ясо.

Перед тим, як купити ікру, візьміть баночку в руки і потрясіть. Якщо всередині булькає, то від покупки краще утриматися. Якісна зерниста червона ікра заповнює баночку щільно і не має пустот.

Зверніть увагу на дату пакування ікри. Видобувають червону ікру в липні-вересні. Якщо на кришці баночки вказано інший місяць, отже, солили ікру мороженою або фасували видобуту раніше. У будь-якому разі це позначиться на її якості.

Натисніть на кришку банки пальцем. Вона не повинна прогинатися і в жодному разі не повинна бути роздутою. Маркування на кришці має бути проштамповане зсередини, якщо цифри втиснуті всередину — перед вами підробка. Контрафактну банку з червоною ікрою видає неякісна поліграфія та відсутність на етикетці повної інформації про продукт і виробника. Надайте перевагу скляному упакуванню. Воно дозволяє побачити колір, розмір і якість зерна червоної ікри. Якщо ікра виглядає наче покрита інеєм, вона фальшива.

Слід обирати ікру першого сорту, виготовлену за ДСТУ. Це гарантія того, що в банці ікра тільки одного виду риби; всі ікринки приблизно однакового діаметра, без пошкоджень, пружні. Купуючи червону ікру на вагу, зверніть увагу на крихкість зерна. Ікринки повинні легко відділятися одна від одної й не прилипати до лопатки.

Харчова добавка Е-239 — небезпечний для здоров’я токсичний консервант уротропін. Використання консервантів Е-200, Е-211 вважається більш безпечним.

Забарвлення червоної ікри безпосередньо залежить від виду риби. Найсмачніша ікра кети. Колір її оранжевий із червоним проблиском, ікринки досить дрібні, плівочка тонка, еластична. Якщо ікра зовсім бліда або жовта, значить, вона перезріла і втратила смак. Друге місце за смаковими показниками посідає ікра горбуші. Її ікринки оранжевого і світло-оранжевого кольору. Темно-червона ікра нерки за своєрідний смак отримала в українських споживачів третє місце, а ось європейці, навпаки, вважають її найкращою.

Якісна червона ікра ледь пахне свіжою рибою. Для виробництва штучної ікри як ароматизатор використовують молоки оселедця, тому підробку видає сильний рибний запах. На смак вона жорстка і дуже солона.

Якщо ви маєте сумніви щодо купленої ікри, киньте кілька ікринок у склянку з гарячою водою: штучна ікра в окропі розчиниться.

Відкриту баночку з червоною ікрою тримайте в холодильнику не довше 4–5 днів. Проте в жодному разі не ставте в морозильник — зерна ікри полопаються і перетворяться на пюре.

Якісна хороша ікра повинна мати однорідний колір, бути не пересоленою. Ікринки не повинні бути пошкодженими, злиплими, засохлими і без оболонки. Ікра має приємно пахнути і не мати зайвих запахів.

Експерти рекомендують віддати перевагу замороженій чи охолодженій ікрі. Це додасть впевненості в тому, що ви маєте свіжий натуральний продукт.

Різниця в ціні різних видів ікри пояснюється не відмінністю їхніх поживних і смакових властивостей (вони приблизно однакові), а насамперед складністю їхнього видобутку. Наприклад, чорна ікра дорожча за червону тільки через те, що її в природі менше. Осетрові важче виловлювати, й ікру вони можуть давати тільки з 10 років. А золотиста царська ікра (має янтарний колір) видобувається з осетрових старших 60 років.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також