Як впоратися з весняною депресією

1235 0

Ми у соцмережах:

Як впоратися з весняною депресією

З приходом весни багато хто починає відчувати не підйом сил, а слабкість, поганий настрій, втому і дратівливість. Можна було б подумати, що все це стереотипи. Але чому так відбувається: стає тепліше і світліше, сонечко яскраве і попереду — літо.

Виявляється, для нашого організму не так важливо, які зміни відбуваються, а важливо, що вони відбуваються взагалі. У психологів навіть є спеціальний термін — весняна депресія, хоча ми частіше чуємо про осінню. Чим же фахівці пояснюють цей стан? Деякі з них вважають, що справа в біоритмах, яким підкоряється все живе на нашій планеті. Саме тому в різні сезони у нас буває різне самопочуття, здатність витримувати розумові навантаження, міняється емоційний фон. Можливо, так відбувається тому, що концентрація певних гормонів у крові починає різко змінюватися, особливо у жінок.

Організм збивається з ритму Влітку і взимку ми почуваємося набагато рівніше, але навесні, як, втім, і восени, в організмі починається кардинальна перебудова. Обмін речовин починає прискорюватися, відбувається ріст нових клітин, у всіх органах і системах йдуть бурхливі процеси — не дивно, що організм збивається з ритму, з`являються проблеми з самопочуттям, а також загострення захворювань, яке називають сезонним. Наприклад, гастрити і виразки загострюються тому, що навесні наша травна система працює активніше, а захисні ферменти не встигають виділятися в достатній кількості. Поганий настрій і депресія теж є результатами збою біоритмів, тим паче, що в нашій країні існує перехід на літній час. Проте так вважають не всі фахівці. Наприклад, офіційна медицина поки не вважає вчення про біоритми настільки серйозним, щоб з його допомогою можна було пояснити сезонні проблеми з настроєм і самопочуттям.

Ресурси виснажились За словами лікарів, причини весняної депресії простіші. Скажімо, ресурси, необхідні організму для нормальної роботи, за зиму виснажилися, а нових поки немає: ось і знижується імунітет, виникає слабкість і поганий настрій. Наступною причиною можна вважати гіподинамію і те, що ми всю зиму перебували в приміщеннях з центральним опаленням. Тому ми стали інертними, млявими, апатичними і нам не хочеться рухатися і розмовляти. Посилення сонячної активності, перепади атмосферного тиску, різка зміна погоди — все це ознаки весни, і вони теж роблять на нас негативний вплив. І, звичайно, гіповітаміноз — сезонний брак вітамінів, який виявляється в сонливості, перевтомі або застудах.

Світло впливає на настрій Деякі психотерапевти пояснюють, що перебудова в організмі не може не позначатися на стані психіки. У зимовий час більше працюють ті ділянки мозку, які сприймають інформацію, а навесні починають працювати ті, завдяки яким ми ухвалюємо рішення. Виходить різка зміна сприйняття, що переходить в сонливість і байдужість. Лікарі говорять і про те, що в основі депресивних станів можуть бути перепади освітленості. Сонячне світло завжди впливає на наш настрій — адже завдяки йому виробляється дуже важливий вітамін — D, і у нас змінюється самопочуття, рівень гормонів, апетит і ритми сну. Проте при цьому кажуть, що психологічні проблеми можуть бути викликані саме різкими коливаннями освітленості, і тоді, коли організм до них не підготовлений. Деякі психологи навіть приходять до думки, що весняні проблеми часто є або надуманими, або відображають особливості характеру. Але лікарі схильні пояснювати такі прояви сприйняттям людиною картини світу в цілому. Якщо оптимістам в будь-яку погоду сонечко світить, то у песимістів завжди похмуро на душі. А про жінок взагалі кажуть, що вони схильні до поганого настрою більше, ніж чоловіки, тому що відрізняються емоційнішим сприйняттям дійсності. Чи погоджуватися з цим? Скоріше за все, це спостереження може означати тільки те, що чоловіки рідко зовні проявляють свій внутрішній стан, тоді як жінки охоче діляться своїми переживаннями і звертаються по допомогу до фахівців. На жаль, в результаті чоловіки і живуть менше, ніж жінки.

Лікуйтесь новими враженнями Фахівці, які займаються цими проблемами, можуть тільки рекомендувати, як справлятися з цим станом, проте більшості з нас ці способи давно відомі: це активний спосіб життя, правильне харчування, спорт, нові знайомства, захоплення і розваги. Лікування новими враженнями у психологів позначається терміном «дистрес», і такий підхід найкраще допомагає позбутися зайвих переживань. Уберегтися від впливу різких змін погоди можна, якщо довше перебувати на вулиці в світлий час доби, найкраще у середині дня, і при цьому прагнути одержати хоч якесь фізичне навантаження — наприклад, прогулятися пішки по пересіченій місцевості. Якщо ж вам доводиться перебувати в приміщеннях — на роботі або удома, то продумайте освітлення — чим яскравіше, тим краще. Допомагає і щоденний контрастний душ, тільки перепади температури слід збільшувати поступово, протягом місяця — це мінімальний термін. Забарвлення одягу і парасольки теж може допомогти підняти настрій, якщо ми виберемо теплі, яскраві кольори.

Їжте все корисне Про харчування в таких випадках говориться дуже багато. Що їсти? Все корисне, що можете і хочете собі дозволити: свіжі фрукти і овочі, ягоди (журавлину, брусницю, чорницю), квашену капусту, свіжу і солену рибу (допомагає навіть звичайний оселедець), морепродукти, морську капусту, сухофрукти і горіхи. Обов`язкові кисломолочні продукти, які поновлюють кишкову флору, — адже саме в кишечнику зосереджений наш імунітет. Сьогодні, якщо бути уважним, навіть серед магазинних йогуртів можна знайти дуже корисні і зі справжніми живими культурами — головне, щоб вони були свіжими і якісними. Якщо ж ці способи не допомагають, то йдеться про те, що депресія викликає погіршення здоров`я в цілому. Можуть початися загострення різних захворювань: серцево-судинних, шлунково-кишкових і т.д. Запускати хворобу в таких випадках не варто, інакше потім все обійдеться дорожче, так що краще звернутися до фахівця за лікуванням. Проте психологи не так вже й не мають рації, коли говорять про те, що схильність до депресій є особливістю сприйняття конкретної людини. Змініть своє сприйняття, сприймайте тільки світлі і прекрасні сторони життя.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також