Як захистити очі від сонця

1486 0

Ми у соцмережах:

Як захистити очі від сонця

Існують два типи сонячного випромінювання, яке впливає на наші очі: ультрафіолетові та інфрачервоні промені. Надмірний вплив ультрафіолету на очі може викликати розвиток катаракти. Інфрачервоні промені також шкідливі для очей — занадто інтенсивне інфрачервоне випромінювання може призвести до опіку сітківки.

очи_сонце Купувати сонцезахисні окуляри краще в спеціалізованих магазинах і оптиках. Якщо ви купуєте окуляри у вуличних кіосках, у вас немає гарантії, що вони не зашкодять вашим очам. Неякісні темні окуляри зменшують природну яскравість світла, що призводить до розширення зіниць і, відповідно, до проникнення в око ще більшої кількості шкідливих променів. Купуючи окуляри, подбайте про те, щоб оправа щільніше прилягала до обличчя, тоді вони будуть менше пропускати в очі світла. Широкі дужки також краще захистять очі від яскравого світла. У сонцезахисних окулярах використовуються різні типи лінз. Поляризаційні сонцезахисні окуляри не пропускають відбите від водної поверхні світло, що заважає добре бачити, і тому в окулярах з поляризаційними лінзами зоровий комфорт вищий. Такі окуляри найбільше підходять для відпочинку біля водойм, на морі. Вони добре захищають від ультрафіолету, однак гірше — від інфрачервоного випромінювання. Для тих, хто постійно носить окуляри, більше підійдуть фотохромні лінзи. Під дією ультрафіолетових сонячних променів вони стають темними і захищають від сонця, а в приміщенні стають повністю прозорими, як незабарвлені лінзи. У народі такі окуляри називають "хамелеонами". Колір окулярів може бути будь-яким, проте корисно знати деякі особливості кольорових лінз. Димчасто-сіре затемнення вважається комфортним для очей, воно дозволяє майже нормально сприймати кольори, не спотворює їх та захищає очі. Темно-зелені окуляри відфільтровують більше ультрафіолетового та інфрачервоного випромінювання. У таких окулярах очі надійно захищені. Сині або блакитні лінзи можна носити тільки при неяскравому освітленні. Від інтенсивних сонячних променів вони не захищають.

Що означають написи на окулярах

CE — відповідність якості європейських стандартів. UV95% — лінзи поглинають 95% ультрафіолетових променів. UV400 — лінза захищає від променів з довжиною хвилі менше 400 нанометрів (сюди потрапляє весь спектр ультрафіолетового випромінювання). CR39 — фірмова назва органічного скла, яке при наявності спеціального покриття не пропускає ультрафіолет, часто таке скло використовується для окулярів з діоптріями. UVB + UVA — це означає, що окуляри захищають від всіх типів випромінювання. SPF — так позначається фактор сонячного захисту. Чим яскравіше сонце, тим вищим повинен бути чинник захисту.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також