Як запобігти смерті нервових клітин

2853 0

Ми у соцмережах:

Як запобігти смерті нервових клітин

Справна робота мозку — запорука того, що людина буде жити повноцінним життям: ясно мислити, бачити, чути, пам'ятати і т.д. Однак, як і інші органи, він змінюється в міру того, як ми стаємо старшими.

нервови клитини

Солодощі й жири

На жаль, тільки невелика кількість людей стежить за своїм харчуванням. Ми то недоїдаємо, то переїдаємо, насичуючи себе надто жирною їжею і солодощами, які дуже негативно позначаються на роботі мозку. Напівфабрикати, фастфуд, ковбаси та копченості призводять до підвищення рівня холестерину, і це загрожує ризиком формування в судинах головного мозку атеросклеротичних бляшок. Вони можуть істотно порушувати кровотік, в результаті чого навіть призвести до інсульту. Природно, що в умовах дефіциту кисню і поживних речовин нормальне функціонування клітин неможливе. Що стосується солодощів, то з'їдаючи, наприклад, шоколадку, ми думаємо, що даємо мозку глюкозу, яка справді підвищує його продуктивність. Насправді ж ми насичуємо організм саме цукром, а він, навпаки, губить клітини мозку. При цьому організму доводиться викидати «тонни» інсуліну, після чого з'являється слабкість і загальмованість. Глюкоза ж міститься в натуральних солодощах: сухофруктах, меді, фруктах, ягодах.

Брак рідини

Знижує роботу мозку, висушуючи його, нестача рідини. Щоб мозок працював нормально, йому потрібно 2 л води в день. Хоча надмірне вживання рідини теж шкідливо: з організму вимивається необхідний мозку йод.

Мозок і кисень

При хронічному стресі розриваються зв'язки між нейронами мозку, через що страждають інтелект і пам'ять. Щоб цього уникнути, частіше бувайте на чистому повітрі. Кисень значно покращує мозкову діяльність.

Шкідливі звички

Алкоголь і куріння дуже небезпечні для мозку. Навіть корисні антиоксиданти, що містяться в червоному вині, при його регулярному вживанні повільно закупорюють судини. А через тютюновий дим мозок відчуває кисневе голодування і одночасно насичується отруйними хімічними сполуками.

Неповноцінний сон

Уві сні мозок відпочиває від навантаження, і якщо йому не давати відпочинку, почнеться незворотне відмирання клітин і нейронів, що відповідають за інтелект і увагу. Для сну треба 7-9 годин, інакше настане загальне погіршення. Воно почнеться з порушення дрібної моторики, а потім сповільниться кмітливість і гострота реакції. При цьому під час неспокійного сну, при хропінні знижується кількість сірої речовини в ділянках мозку, що відповідають за увагу, пам'ять і координацію руху.

Інформації забагато

Все більше молодих людей стають неуважними через надлишок інформації. Одночасне використання кількох інформативних джерел знижує щільність і кількість сірої речовини через те, що доводиться «розпорошуватися», і мозок всихає. У той же час відсутність нових знань може призвести до зменшення вмісту мієліну (з нього складається оболонка відростків нервових клітин). Щоб уникнути проблем, потрібно вчити мови, вірші, розгадувати кросворди і т.п. Це сприяє утворенню нових зв'язків між нейронами і підвищенню пластичності мозкових процесів.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також