Які болячки — такий і відпочинок

4169 0

Ми у соцмережах:

Які болячки — такий і відпочинок

Будь-яка зміна клімату, кухні і способу життя лише тоді приносить користь, коли триває більше двох тижнів. Але про настільки тривалий відпочинок сучасній діловій людині залишається тільки мріяти. У такій ситуації ще більш важливо враховувати особливості свого організму при виборі місця відпочинку, щоб зміна обстановки не обернулася катастрофою.

Не дихати морем на "туристичний пік"

Вважається, що морське повітря корисне при хворобах дихальних шляхів і легенів, але лікарі зараз туди їхати не радять. Так, дійсно, морське повітря — чудовий природний аерозоль. Волога в ньому утворюється шляхом потрапляння випаровувань і бризок. Таким чином, користь від цього аерозолю безпосередньо залежить від чистоти інгредієнтів, тобто крапель. А згадайте, яке море в прибережній зоні в курортний сезон?! Лікарі радять астматикам, алергікам і людям з легеневими хворобами та хронічними бронхітами проводити літню відпустку в лісовій місцевості. Наприклад, вибирати сонячні зони Закарпаття і Прикарпаття (подалі від сирих ущелин безпосередньо Карпат), де ростуть сосни та інші ялицеві. Через насиченість хвойних підійде для відпочинку курортний Хмільник на Вінниччині або Ворзель під Києвом. Близькість столиці не дуже позначається на природному потенціалі цього селища, де давно вже було виявлено особливу властивість повітря — здатність до самооновлення і дезінфекції завдяки іонам. Хвойні виділяють фітонциди, які очищають повітря. Це ідеальне середовище для всіх, у кого є схильність до постійних простуд, ГРВІ та ускладнень. Якщо все ж маєте бажання побути пляжником і відправитися до Криму, краще вибирати Євпаторію, Гаспру і санаторії, в яких можна отримати додаткові оздоровчі процедури. Однак дітей туди відправляти треба на строк не менше трьох тижнів, так як "молодий" імунітет від зміни клімату страждає більше. Насправді морська вода допомагає при лікуванні гайморитів, ринітів і синуситів. Її використовують для промивання носових проходів і полоскання горла. Але для цього не беруть воду безпосередньо із зони купання — слід використовувати морську воду очищену, що продається в аптеках, або робити розчин самостійно, розводячи переварену воду з морською сіллю.

Суглобам допоможуть грязі, а серцю — ліс

Кому ж не обійтися влітку без моря? Чим солоніша вода, тим краще після купання почуваються люди з проблемами хребта і рухового апарату. При плаванні працюють всі м'язи, а навантаження на хребет залишається мінімальним. Для хворих суглобів гарні грязьові курорти, в тому числі українські, такі як в Саках, біля Одеси, біля узбережжя Азовського моря. Зміцнить суглоби і ропа — дуже солона вода, як у Мертвому морі. В Україні такі умови є в лиманах. На море варто їхати тим, у кого розхитана нервова система. Однак вибиратися краще в оксамитовий сезон. Ідеально — у вересні, коли і спека, і потік туристів спадають. Лікарі категорично не радять вирушати в далекі поїздки з серйозними проблемами серцево-судинної системи. Корисний відпочинок у своїй кліматичній зоні, бажано в приміських санаторіях. Якщо все ж таки зібралися далеко — потрібно пройти курс медикаментозної профілактики, нормалізувати тиск і зміцнити судини. У гори краще їхати тим, хто хоче потренувати м'язи і серце, але туди небезпечно потикатися з задишкою і проблемами дихання.

З "жіночими" проблемами відпочивайте у вересні

Крім морського повітря, береговий відпочинок обіцяє також велику кількість сонця і спеки, що дуже шкідливо для людей з проблемами шкіри і гормональними збоями. Перебування на відкритому просторі в години особливої сонячної активності, тобто після 11.00 і до 17.00, загрожує сонячними опіками та переродженням родимок в злоякісні меланоми. Ендокринологи попереджають, що навіть саме нагрівання сприяє росту пухлин в організмі, особливо це стосується молочної залози і яєчників. Перебувати з подібними діагнозами на сонці, як і їздити на екзотичні спекотні курорти, не рекомендується. Гінекологи в загальному згодні з тим, що грязьові процедури і солоні купання корисні для зміцнення жіночого здоров'я, але засмагати — ні-ні! Зменшення сонячної активності (в тому числі й радіоактивності) спостерігається вже при температурі до плюс 26 градусів, що більше властиво вересню. У такий час можна вирушати відпочивати і з "жіночими" проблемами.

Замість пахлави — мінеральні джерела

Категорично не рекомендують "екзотику" і гастроентерологи. Будь-яка закордонна кухня не минає для шлунково-кишкового тракту безслідно, навіть у цілком консервативній в їжі Європи. Що вже говорити про гострі мексиканські або страви екваторіальної Африки. Людям інколи роками доводиться адаптуватися до нового меню. Висновок один — пробувати нове, але потрохи, вибирати ресторани, де дотримуються традиційного меню. З виразками, гастритами, колітом, порушеннями травлення лікарі не радять вирушати назустріч пахлаві і креветкам. Найкраще місце відпустки з таким діагнозом — в лісовій зоні біля мінеральних джерел. Це Миргород, Закарпаття, Моршин, Трускавець.

Підлікуватися за кордоном

Термальні води, корисні для шкіри, шлунково-кишкового тракту, спини, суглобів і серця, шукайте в Угорщині. Наприклад, в бальнеологічних курортах Хевіз або Балатон із цілющими теплими озерами. Питними мінеральними водами багата Чехія. У Карлові Вари й Подебради їдуть люди з проблемами шлунково-кишкового тракту, рухового апарату, ротової порожнини. Німеччина славиться м'яким кліматом Баден-Бадена: 12 сірчистих термальних джерел (до +68), де лікують порушення кровообігу, дихання, обміну речовин і опорно-рухового апарату. Швейцарія популярна м'яким кліматом і високопрофесійними клініками, де можна пройти курси лікування та омолодження. Місцеві термальні курорти — Бад Рагац, Лейкебард. У Баварії це Бад Грісбах і відомий Боденським озером курорт Бодензєє. На півдні Австрії славиться санаторіями і термальними водами Карінтія — з середземноморським кліматом, гірською місцевістю, озерами. Тут проходять реабілітацію після ортопедичних або нейрохірургічних операцій, при невриті, ревматизмі. Італія пропонує грязелікарні у Венето (гінекологічні хвороби, ревматизм), Лаціо (сечокам'яна хвороба), Іскія (розлад обміну речовин, ожиріння). Не забуваємо про Китай з його бальнеотерапією, голковколюванням, грязелікування і інгаляціями, а також курорти СПА в Індонезії, аюрведи в Індії та Мертве море Ізраїлю.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також